4gamers.be

Hands-on: Days Gone

Door GuerrillaDawg, 06-03-2019 11:38

Days Gone


Zombies, overal zombies om ons heen. Dat is een beetje hoe we ons voelden tijdens het spelen van Days Gone. De game werd een tijdje geleden al aangekondigd door Sony en Bend Studios heeft er ondertussen al zes jaar werk in steken. Wij kregen onlangs dus de kans om het spel al eens enkele uren uit te testen.

Days Gone speelt zich in een vrij typische apocalyptische toekomst af, waarin een virus de mensheid heeft overvallen. De maatschappij is in elkaar gestuikt en er lopen nu heel wat zombies rond. Echt vernieuwend is het niet, maar het is en blijft natuurlijk het perfecte startpunt voor dit soort games.

Days Gone screenshot

In die wereld kruip jij in de huid van Deacon St. John, een biker die probeert te overleven in die brute wereld. Daarvoor vertrouwt hij  op zijn motor, waarmee hij de grote vlaktes in de wereld van Days Gone ontdekt. De motor van Deacon mag je dan ook als een soort extra personage beschouwen. Je kan hem upgraden, je moet zien dat er voldoende benzine in zit en als hij teveel schade oploopt, dan begeeft hij het. Je zal er dus zorg voor moeten dragen. Bovendien is het een van de weinige punten in de game waar je steeds een quick save kan doen. Anders moet je al aanwezig zijn in een safe house en die zijn ook niet overal te vinden.

Terwijl je rondrijdt in de wereld van Days Gone kom je natuurlijk heel wat gevaren tegen. De meest opvallende zijn de Freakers, zoals de zombies in de game worden genoemd. Zij hebben heel typisch gedrag, toch diegene die wij tegenkwamen, waarbij ze razendsnel overgaan tot de aanval. Ze vallen ook heel graag in groep aan, dus als je er eentje tegenkomt, kan je best even rond kijken of er niet nog meer rondlopen. Het voordeel is ook wel dat je daar van kan profiteren. Even met een steen gooien om een boel vijanden naar een plek te leiden, om er dan een bommetje op te gooien, dat geeft nog steeds heel wat voldoening.

Days Gone screenshot

Days Gone wordt zo al snel een stealthgame in plaats van een shooter zoals je misschien zou verwachten. Je hebt wel flink wat vuurkracht ter beschikking en er zijn ook voldoende kogels, maar de freakers kunnen bijzonder agressief uit de hoek komen en dan wil je er echt geen 10 op je zien afkomen. In de game kan je ook grote massa’s freakers tegenkomen, maar daar hebben we tijdens onze preview geen kennis mee kunnen maken.

Naast de zombies kan je in Days Gone ook nog andere, menselijke vijanden tegenkomen, die je ook maar wat graag het leven zuur willen maken. We hebben nog niet voldoende tijd in de game kunnen spenderen om hun beweegredenen te kennen, maar over het algemeen mag je er vanuit gaan dat je andere mensen in de wereld best kan ontwijken.

Days Gone screenshot

Tenzij je in een of ander klein "dorp" terechtkomt. Daar kan je immers nieuwe missies krijgen, nieuwe wapens kopen en je motor verbeteren. Doe je missies die betrekking hebben op dat dorp, dan krijg je ook meer vertrouwen van de mensen daar, waardoor je weer andere zaken vrijspeelt. Ook hier hebben we nog niet genoeg tijd aan kunnen spenderen om er een groot beeld van te krijgen.

Die settlements zijn ook een van de weinige punten waar je je voortgang kan opslaan, wat zoals eerder al gezegd ook bij je motor kan. Het zijn ook een van de fast travel punten. Om naar andere plekken snel te reizen, moet je die eerst vrij maken van freakers door Infestation Nests leeg te maken. Dat is voor zover we kunnen zien niet echt moeilijk, maar dat kan verder in de game natuurlijk nog veranderen.

Visueel ziet Days Gone er trouwens geweldig uit en het valt bijzonder goed op dat het gaat over een exclusive voor PS4. We denken niet dat een consolegame die ook op andere platformen speelbaar is er zo goed uit kan zien. De wereld ziet er mooi gedetailleerd uit en we waren bijzonder onder de indruk van de menu’s. Dat klinkt een beetje vreemd, maar die zien er zeer gelikt uit.

Ook het geluid zit goed in elkaar. Omdat je steeds uitkijkt voor gevaren om je heen, zeker wanneer je weg bent van je motor, is dat ook nodig. Je kan goed horen waar er freakers schuilen en of ze je in de gaten hebben. Die schelle gil wanneer je gespot wordt is trouwens iets waar we nog vaak nachtmerries van gaan krijgen.

Conclusie

Onze speelsessie van Days Gone was vrij lang, maar voelde toch nog te kort aan. We hebben zonder twijfel nog geen volledig beeld van hoe alles in elkaar zit, maar wat we al hebben gezien heeft ons zeker blij gemaakt. Nu blijft het nog even afwachten of dat plezier doorgetrokken kan worden in de volledige game.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.