4gamers.be

Football Manager 2015

Door Fredje, 14-11-2014 00:01

Football Manager 2015


Elk jaar verschijnt er weer een nieuwe Football Manager 2015 en elk jaar is de game in essentie weer hetzelfde. Toch zorgen minieme veranderingen en een up-to-date database er elk jaar weer voor dat vele voetballiefhebbers met veel plezier vele uren in de managersimulatie stoppen. Ook dit jaar zal het niet anders, al pakken niet alle veranderingen even goed uit.

Football Manager is meestal onderhevig aan een aantal minieme veranderingen; zo is bijvoorbeeld dit jaar de 3D-match engine weer net even iets soepeler en zie je stadions van buiten. Er zijn sollicitatiegesprekken toegevoegd als je naar een andere club wilt en zijn er vier nieuwe spelersrollen. Allemaal veranderingen met een kleine impact op de manier waarop je het spel speelt. Al met al blijft de basis van de game ijzersterk.

Toch heeft Sports Interactive iets meer voor ons in petto dan voorgaande jaren. Zo begint de game dit jaar met een nieuwe feature waarin de speler zijn managementstijl kan bepalen. Sta je liever in je trainingspakje op het veld om de spelers al doende beter te maken? Of ga je uren lang zitten broeden op de perfecte tactiek om je tegenstander uit te schakelen? De keuze voor de ene of andere kant beïnvloedt samen met jouw geschiedenis als speler (speelde je vroeger interlandvoetbal of kon je bij de miniemen al geen indruk maken?) waar jouw kwaliteiten als manager liggen.

Football Manager 2015 screenshot

Wanneer je eenmaal begint zal het de Football Manager-veteranen niet lang duren voordat je de veranderingen aan de interface ziet. Het uiterlijk van Football Manager 2015 is namelijk flink door elkaar gehusseld. Terug is de zijbalk aan de linkerkant van het scherm die doet denken aan de Championship Manager-games van weleer. Gooi daar ook nog een duistere skin overheen en je waant je weer helemaal aan het begin van deze eeuw. Het zal voor veel spelers nostalgische gevoelens oproepen, maar of de game er nou daadwerkelijk beter van wordt?

Het antwoord is nee. De zijbalk zorgt voor een onlogische indeling, waar de vorige twee delen de navigatie juist hebben verbeterd. Je moet meer klikken om benodigde informatie op te zoeken en na meer dan veertig uur op de virtuele coachbank te hebben gezeten wennen we nog altijd niet aan de lay-out. Zeker wanneer je speelt op een laptop en je geen gigantisch scherm tot je beschikking hebt, wordt de boel door de grote zijbalk af en toe uitermate onoverzichtelijk. Hetzelfde geldt voor het tactiekscherm. In vorige delen kon je dankzij het sterrensysteem in één oogopslag zien of een speler zich thuis voelde in een bepaalde positie en rol. In dit laatste deel zijn deze sterren en kleuren vervangen door cirkelvormige metertjes die niet altijd even duidelijk zijn.

Ook het scoutingsysteem is in dit deel flink aan verandering onderhevig. In het  vorige deel nog mogelijk was om in een dagje jouw scout te laten bepalen of een speler de moeite waard is en nog belangrijker: om al zijn statistieken te onthullen, zodat je zelf kunt beslissen of de speler aan je verwachtingen voldoet. In Football Manager 2015 duurt het veel langer voordat je een goed beeld hebt van een speler. Een scout de opdracht geven een simpel rapportje op te stellen levert ook daadwerkelijk een simpel rapport op met een aanbeveling voor meerdere scoutsessies. Ook statistieken blijven veel langer verborgen: in plaats van ineens de waarde van een speler zijn passing of afwerking te zien, zie je nu waartussen zijn waarde momenteel ligt. Hoe vaker je scout, hoe nauwkeuriger jouw beeld van de speler wordt. Het is zelfs van belang dat je een speler door verschillende scouts onder de loep laat nemen, want hun aanbevelingen liggen nog wel eens flink uit elkaar. Misschien niet per se een verandering die de game leuker maakt, maar wel een die voor meer realisme en uitdaging zorgt.

Football Manager 2015 screenshot

Mocht de uitdaging van de hoofdmodus je iets te veel zijn, dan is er natuurlijk altijd nog de Classic-modus, die in 2013 werd geïntroduceerd. Scouting is hier wel nog een kwestie van een dagje wachten, je assistent zorgt voor de trainingen, team talks doen er niet toe en je kunt zelfs de wedstrijden overslaan en enkel de uitslag getoond krijgen. Opvallend genoeg komt de nieuwe interface in de Classic-modus een stuk beter tot zijn recht. Er is minder informatie op je scherm, omdat er meer door je assistenten uit handen wordt genomen. Ook ligt het speltempo in deze modus een stuk hoger en zijn er zelfs microtransacties. Al zijn deze net als in vorige jaren zo ongelofelijk overbodig dat alleen een echte prutstrainer deze nodig heeft.

Ook zijn er dit jaar weer challenges waarin je als speler wordt uitgedaagd om een vooraf bepaald scenario uit te spelen. Zo moet je als manager jouw plek op de ranglijst vasthouden terwijl de helft van je team een zware blessure heeft en de rest van het seizoen niet meer in actie komt of moet je kampioen worden met een paar talenten in je gelederen. 

Conclusie

Football Manager is misschien net iets te ver doorgeslagen in het willen brengen van veranderingen. De interface is een stuk onoverzichtelijker dan vorig jaar, zeker op kleine schermen. Toch zullen alle andere kleine en minder kleine aanpassingen ervoor zorgen dat menig voetballiefhebber ook dit jaar weer heel wat uren te vinden is op de virtuele velden.

Positief

  • Nieuwe scoutsysteem een stuk uitdagender
  • Basis nog altijd ijzersterk
  • Classic-modus wordt steeds beter
Score
77/100

Negatief

  • Nieuwe interface onlogisch
  • Tactiekscherm onoverzichtelijk
Grafisch
70%
Geluid
70%
Fun
80%
Gameplay
85%
De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.