4gamers.be

The Witcher 3: Hearts of Stone

Door Phazon, 12-10-2015 14:00

The Witcher 3: Hearts of Stone

[gespeeld op pc]


The Witcher 3: Wild Hunt kon eerder dit jaar op een wel erg positief onthaal van zowel de critici als gamers rekenen. Geen wonder dus dat menig Witcher-fan reikhalzend uitkijkt naar de release van de eerste uitbreiding voor de game, Hearts of Stone. Hoewel we nog steeds naar hartelust Gwent kunnen spelen, heeft de titel niets te maken met het andere populaire kaartspel. Wat je dan wel krijgt in deze uitbreiding, lees je hier.

Zij die de uitbreiding aangeschaft hebben, hebben de mogelijkheid om met hun reeds bestaande save file het verhaal van Hearts of Stone aan te vangen, zelfs al heb je het basisspel volledig uitgespeeld. Aangezien Geralt of Rivia best level 30 of hoger kan zijn, geeft CD Projekt je ook de mogelijkheid om met een generieke level 30 save file aan de slag te gaan. Op dat vlak heb je dus heel wat opties om Hearts of Stone te beginnen.

Het verhaal begint wanneer Geralt een typisch en doodnormaal Witcher-contract voor Olgierd von Everec aanvaardt. Een mysterieus monster teistert namelijk de riolen en het is aan onze White Wolf om dit gedrocht een kopje kleiner te maken, zodat Olgierd en de anderen weer rustig verder hun leven kunnen leiden. Tijdens zijn tocht doorheen de kerkers ontmoet Geralt de bevallige Shani, die ongetwijfeld bij de Witcher-fans een belletje doet rinkelen. Geralt besluit echter om op eigen houtje het monster te doden, met alle gevolgen vandien. 

Het monster bleek namelijk een prins te zijn en zijn onderdanen zijn allesbehalve te spreken over het feit dat de Witcher koninklijk bloed heeft laten vloeien. Geralt wordt dan ook gevangen genomen om zijn noodlot in de stad Ofir tegemoet te lopen. Gaunter O’dim, gekend als Master Mirror, besluit Geralt een handje te helpen en te bevrijden. Master Mirror bewijst mensen nooit een gratis dienst en dus laat hij Geralt wat klusjes opknappen. Deze klusjes zijn drie wensen die Gaunter O'dim verschuldigd is aan Olgierd von Everec. Inderdaad, je mag de man, die je een prins liet doden en bijgevolg in de problemen bracht, wederom een dienst bewijzen.

De drie wensen van Olgierd von Everec vormen het hoofdverhaal in deze uitbreiding en laten je allerlei nieuwe locaties ten oosten van Novigrad verkennen. Dit gebied was reeds in de basisgame min of meer speelbaar, maar helaas viel daar niet zo veel te beleven.

The Witcher 3: Wild Hunt screenshot

Met de Hearts of Stone uitbreiding wordt alles toch wat meer opgevuld in de vorm van waypoints, kleine nederzettingen, nieuwe sidequests en dergelijke. Op die manier kan je weer een uurtje of twee zoet zijn met dit gebied te (her)ontdekken. Gwent-fans mogen zich dan weer aan tien nieuwe kaarten verwachten. Bovendien kan je sinds de nieuwe patch 1.10 kiezen tussen drie moeilijkheidsgraden bij het spelen van het kaartspel.

Het is echter het hoofdverhaal dat centraal staat in deze eerste uitbreiding en dat heeft CD Projekt weer tot in de puntjes uitgewerkt. Van een trouwfeest vol gekke randactiviteiten (geloof ons, zo heb je Geralt nog nooit gezien) tot een donker en vervloekt huis, je zal het allemaal meemaken in Hearts of Stone. Veel willen we niet verklappen, maar er vallen enkele zeer mooie, onverwachte settings en thema's doorheen het verhaal te bespeuren.

Hoe lang iedereen er net over zal doen, hangt eigenlijk een beetje van het speeltempo, de moelijkheid en het aantal sidequests af. Desalniettemin zullen de meesten zich toch absoluut een 8 à 10 uren bezig zoet kunnen houden.

Tot slot willen we nog even de bazen aanhalen die we in deze uitbreiding tegen kwamen, want ze stonden sowieso hun mannetje en leken wat meer gebruik te maken van toffe mechanics. Wanneer deze bazen een te grote uitdaging lijken te vormen, is het misschien geen slecht idee om de nieuwe Runeswords mechanic uit te proberen. Hiermee kan je je wapen van heel wat unieke en krachtige eigenschappen (bijvoorbeeld extra health of stamina, het gewicht van je armor veranderen of een extra spell cast) voorzien, die soms heel sterk uit de hoek kunnen komen. Je oude en waardeloze runes kunnen dan toch misschien erg van pas komen.

Conclusie

The Witcher 3: Hearts of Stone is een geslaagde eerste uitbreiding voor de game. De focus ligt niet meteen op een groot nieuw gebied om te ontdekken, maar vooral op een erg tof en sterk verhaal vol verrassingen. Hearts of Stone zal menig gamer toch zeker een tien uurtjes zoet kunnen houden en is dan ook absoluut het prijskaartje waard.

Positief

  • Verhaal, personages, thema's en dialoog
  • Geralt zoals je hem nog nooit gezien hebt
  • Nieuwe bosses met goede mechanics
  • Runeswords
Score
89/100

Negatief

  • Niet echt een nieuw gebied
Grafisch
88%
Geluid
88%
Fun
91%
Gameplay
88%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.