4gamers.be

TrackMania Turbo

Door Fredje, 04-04-2016 08:30

TrackMania Turbo

[Gespeeld op PS4]


De TrackMania-serie weet al jaren het perfecte midden tussen casual en hardcore te vinden. Aan de ene kant is de game zo arcade en toegankelijk als maar kan, maar aan de andere kant is het een titel waarbij je keer op keer hetzelfde rondje rijdt om die honderdste van je tijd af te schrapen. Het is racen in zijn puurste vorm, ditmaal ook op de consoles.

In TrackMania word je simpelweg gevraagd op elke baan de best mogelijke tijd neer te zetten. Secondes, tienden en honderdsten van deze tijd af te schrapen in de zoektocht naar de gouden medaille of om de tijd van een van je vrienden eindelijk uit de recordboeken te rijden. Er is geen ruimte voor fouten.

Je hoeft gelukkig geen rekening te houden met tegenstanders die je in de weg zitten tijdens jouw queeste naar de snelste tijd, want jij bent de enige die op de racebaan te vinden is. Tegenstanders en de te halen tijden worden als geesten op de baan gezet en zullen je dus niet in de weg zitten.

Trackmania Turbo screenshot

In tegenstelling tot andere racegames zit je in TrackMania dus niet met tegenstanders op de baan, maar ook zijn de races een stuk korter dan je gewend bent. De meeste races duren tussen de één en twee minuten. Niet alleen heerlijk voor een snel potje tussendoor, maar het zorgt er ook voor dat je keer op keer de race opnieuw start om jouw tijd te verbeteren.

Om je alvast op weg te helpen heeft ontwikkelaar Nadeo de singleplayercampagne gevuld met tweehonderd verschillende racebanen verdeeld over vier omgevingen. Naarmate je meer medailles haalt, zul je steeds meer nieuwe banen vrijspelen. Een aantal van deze omgevingen zal de TrackMania-veteraan bekend voorkomen, maar niet alle omgevingen weten bij ons de juiste snaar te raken. Zo zul je in Valley racen door de modder van de jungle en knal je bij Lagoon over het zand van parelwitte stranden. We waarderen de visueel aantrekkelijke afwisseling in omgevingen, maar deze gedeeltes op onverharde ondergrond zorgen voor een slipperige wagen die je voor je gevoel nooit echt onder controle hebt.

Trackmania Turbo screenshot

Hoe anders is dat bij de twee voornamelijk geasfalteerde gebieden: Canyon en Stadium. Wanneer het hier misgaat weet je dat het komt omdat je te vroeg hebt ingestuurd, niet op tijd de drift hebt ingezet of de verkeerde racelijn hebt gekozen; kortom het is echt jouw schuld. De banen op deze omgevingen hebben dan ook sterk onze voorkeur.

Je hoeft het echter niet alleen te doen met de banen die Nadeo je voorschotelt: in de Track Editor kan iedereen zijn eigen racebaan ontwerpen. Je kunt aan de slag met een simpele en een uitgebreide versie van de racebaanbouwer, maar in beide versies kun je imponerende bouwsels uit de grond stampen. Racebanen gevuld met loopings, kurkentrekkers, boostpads, opdoemende palen midden op de baan en lange jumps zijn geen uitzonderingen.

De Track Editor is dan ook het middel voor het belangrijkste element van een TrackMania-game: de community. Online zijn vele servers te vinden die volledig draaien op racebanen gebouwd door de community. Van rare banen waarin het niet zozeer de uitdaging is om de snelste tijd neer te zetten, maar het een wonder is als je de finishvlag überhaupt haalt tot uitdagende tracks waarin je gestraft wordt als je niet elke bocht perfect aansnijdt. De verscheidenheid is kort na release al vrij groot en zal ongetwijfeld alleen nog maar groeien.

Trackmania Turbo screenshot

Online race je overigens net als offline om de beste tijd, ditmaal niet tegen de computer, maar tegen andere racers, maximaal honderd per server. Het is een fantastische gezicht wanneer er 99 geesten van andere racers over de baan vliegen en het triomfantelijke gevoel dat je ervaart wanneer je deze andere 99 racers het nakijken hebt gegeven, is onbeschrijfelijk.

Ondanks dat TrackMania Turbo een uiterst competitieve game is, kun je je ook vermaken met de meer party-achtige modi die de game bevat. Zo kun je het splitscreen tegen elkaar opnemen, is er een Secret-modus die je een willekeurige modus voorschotelt op basis van de knoppen die je indrukt. Maar misschien wel de meest interessante toevoeging is de Double Driver-modus, waarin je met z’n tweeën één auto bestuurt. Het zijn geinige modi die de levensduur van de game extra oprekken. 

Conclusie

TrackMania Turbo is een racegame in zijn puurste vorm. De drang om keer op keer een betere tijd neer te zetten is ongekend en Nadeo heeft ervoor gezorgd dat je met tweehonderd tracks meteen naar hartenlust kunt rondracen. De echte kracht en houdbaarheid van de game zit hem echter in de community die nu al druk bezig is allerlei racebanen te creëren en daar doen twee minder interessante raceomgevingen weinig aan af.

Positief

  • Pure race-ervaring
  • Oneindige hoeveelheid racebanen dankzij de community
Score
87/100

Negatief

  • Valley en Lagoon-omgeving ontnemen het gevoel van controle
Grafisch
85%
Geluid
80%
Fun
90%
Gameplay
85%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.