4gamers.be

Splatoon 2

Door Phazon, 24-07-2017 09:40

Splatoon 2


Het intussen alweer 2 jaar geleden dat de wereld kon kennismaken met de inktvissen uit Splatoon. Deze verfrissende multiplayer shooter draaide uit op een ontzettend groot succes voor Nintendo en bij de introductie van de Nintendo Switch was het Japanse bedrijf er dan ook als de kippen bij om een opvolger voor de Nintendo Switch te bevestigen. Wij trokken onze stijlvolle kleren weer aan om wat online potjes te spelen.

Splatoon 2 zal voor de spelers van de eerste telg in de franchise ontzettend vertrouwd aanvoelen. Na een korte tutorial kom je in opnieuw in een centrale hub terecht, al hebben we ditmaal te maken met een volledig nieuwe hub. Deze plaza fungeert als een manier om de multiplayer modi, singleplayer modus en allerhande shops te bereiken.

Splatoon 2 screenshot

Het is misschien voor velen onder ons al even geleden en dus kan het geen kwaad om onze skills op te frissen. Dit kan perfect met de Hero Mode, de singleplayer modus in Splatoon 2. Een 27-tal levels vol platform- en schietplezier staan je in deze modus te wachten en gelukkig is het geheel uitdagend genoeg om heel wat plezier te beleven. Ditmaal kan je 9 verschillende wapens gebruiken, wat zeker van pas zal komen wanneer je alle geheimen in de levels wil ontdekken. Reken op een 4 à 6 uren singleplayer-plezier wanneer je ieder level slechts eenmaal doorspeelt.

Echter gaat het in Splatoon 2 voornamelijk om de multiplayer, die ditmaal zowel lokaal als online te spelen is. Voor lokale multiplayer zal iedere speler wel zijn of haar eigen Switch en kopie van het spel nodig hebben. Je kan met maximaal 8 spelers lokaal aan de slag gaan. Het online-gedeelte werkt eigenlijk exact hetzelfde als in de eerste game, maar in tegenstelling tot het online-gedeelte heb je in de lokale multiplayer wel de mogelijkheid om ten alle tijden de nieuwe Salmon Run-modus (waarover later meer) te spelen.

De meest gespeelde modus is sowieso Turf Wars, waarin het de bedoeling is om in een team van 4 zo veel mogelijk oppervlak met verf te bekladden. Het team dat het meeste oppervlak weet in te kleuren, zal met de overwinning naar huis kunnen keren. Met veel kills ben je helaas weinig in deze modus, al laat het de speler wel toe om de grond vlotter met inkt te bekladden.

Splatoon 2 screenshot

De veteranen onder ons zullen hun gading allicht eerder vinden in de Ranked Battles-modi. Deze modi zijn een pak competitiever en vereisen toch wel enige vaardigheid om het allemaal tot een goed einde te brengen. In totaal heb je de optie uit de drie modi die het eerste spel geïntroduceerd heeft: Splat Zones, Rainmaker en Tower Control.

Splat Zones is een soort 'King of the Hill', waarin het de bedoeling is om een gebied op te eisen en te verdedigen tot de timer afloopt. Rainmaker geeft de teams een speciaal voorwerp dat ze naar het vijandelijke kamp moeten dragen, wat uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan is. In Tower Control is het de bedoeling om samen met je team op een toren te proberen blijven staan.

De alomberuchte map rotation is helaas ook in Splatoon 2 van de partij. Vanaf nu zal de rotatie wel elke 2 in plaats van 4 uren gebeuren, hoewel we toch ook graag meer dan 2 actieve maps per rotatie zouden willen zien. Ook het aantal mappen is vooralsnog zeer beperkt, maar we weten uit ervaring dat Nintendo in de komende weken heel wat nieuwe en oude bekende maps zal introduceren.

Splatoon 2 screenshot

Er zijn uiteraard ettelijke verbeteringen en verfijningen in deze modi aangebracht. Ook de wapens en uitrustingen hebben heel wat herbalancering en veranderingen ondergaan. Schrik dus niet wanneer je favoriete wapen met bijhorende superpower ietwat anders dan voordien aanvoelt. Qua controls kan je trouwens voor de gebruikelijke combinatie van klassieke en motion controls gaan, al is het perfect mogelijk om de game volledig met knoppen en joysticks te spelen.

Bestaat Splatoon 2 dan alleen maar uit verfijnde, oude modi? Het antwoord hierop is gelukkig neen. Salmon Run is de grote nieuwe attractie in deze game. Je kan Salmon Run eigenlijk het beste vergelijken met een Horde Mode uit andere online shooters. Samen met drie andere spelers zal je waves aan cpu-gestuurde vijanden moeten overwinnen en gouden viseitjes moeten verzamelen. Hoewel dit allemaal niet zo spectaculair lijkt, is de modus echt ontzettend leuk om te spelen. De vijanden bevatten allemaal unieke en toffe mechanics, dus je kan best niet hersenloos te werk gaan en toch wat coördinatie in je team voorzien.

Progressie in Salmon Run kunnen we terugvinden in de vorm van player levels en unieke gear om te verzamelen. Salmon Run bevat vooralsnog slechts 2 maps, maar ook hier belooft Nintendo weldra toevoegingen aan te maken. Wat wel zeer spijtig is, is het feit dat Nintendo besloten heeft om de gehele Salmon Run-modus slechts op bepaalde momenten of dagen beschikbaar te maken. We hopen dan ook dat men op deze beslissing terugkomt, want het zou leuk zijn om deze modus steeds online te kunnen raadplegen.

Op audiovisueel vlak kent Splatoon 2 dezelfde frisse artstyle en insteek als diens voorganger. De nieuwe muziek en nieuwe idolen zijn een lust voor het oor en oog. Heel wat toffe deuntjes zullen sowieso bij menig gamer blijven nazinderen. Op dat vlak moeten de nieuwe idolen, Pearl en Marina, zeker niet onderdoen voor Callie en Marie.

Hoewel velen zullen denken dat Nintendo niet veel grafische verbeteringen aangebracht heeft, werd er eigenlijk toch stevig onder de motorkap aan de engine gesleuteld. Praktisch alles werd opnieuw van nul af aan opgebouwd, om zo veel gedetailleerdere personages en omgevingen te bekomen. Je zal allicht ook opmerken dat de inkt zich wat anders gedraagt bij het inkleuren en er veel beter uitziet.

Niet geheel onbelangrijk in een dergelijke shooter is natuurlijk de framerate in het spel. Splatoon 2 zal in de single- en multiplayer altijd aan een vaste en vloeiende framerate van 60fps weergegeven worden. Enkel en alleen in de centrale hub werd de framerate naar 30fps teruggeschroefd om zo wat meer post-processing aan het geheel toe te voegen. Daar waar de Wii U-versie een native resolutie van 720p ondersteunde, kan de Switch Splatoon 2 aan een dynamische resolutie van 1080p weergeven. Wanneer de actie iets te intens wordt, zal het spel vanzelf de resolutie wat verlagen om het geheel vloeiend te blijven weergeven.

Nintendo heeft reeds aangegeven Splatoon 2 een tweetal jaren te ondersteunen. Eén jaar lang zal het spel meerdere kleine content updates ontvangen waarin nieuwe wapens, uitrusting of maps toegevoegd worden. Bovendien zal het Splatfest-festijn sowieso 2 jaar lang op regelmatige tijdstippen terugkeren. Een eerste stukje content in de vorm van een nieuw wapen, de Inkbrush, werd dit weekend reeds aan het spel toegevoegd.

Conclusie

Splatoon 2 zal ongetwijfeld een grote zomerhit op de Switch worden. De sequel brengt alles wat het origineel zo fris en geweldig maakte, plus heel wat verfijningen en verbeteringen om weer urenlang plezier met je inktwapens en (online) vrienden te beleven. Met een jaar lang aan gratis content, zal de game ongetwijfeld uitgroeien tot dé multiplayerhit op de Nintendo Switch.

Positief

  • Uitdagende en leuke singleplayer
  • Turf Wars nog steeds plezant
  • Salmon Run modus
  • Audiovisueel mooie verbetering
Score
85/100

Negatief

  • Salmon Run niet altijd toegankelijk
  • Rotation van mappen
Grafisch
87%
Geluid
88%
Fun
86%
Gameplay
85%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2018 door 4Entertainment bvba.