4gamers.be

Patapon Remastered

Door valies, 18-08-2017 13:40

Patapon Remastered


Na de remaster van LocoRoco op de PS4 eerder dit jaar, krijgen we nu ook een gepolijste Patapon op de PS4. In 2008 maakte Patapon furore op de PSP, net als LocoRoco dat enkele jaren voordien deed. De games worden altijd wat in hetzelfde rijtje gezet, dus is het niet geheel onverwachts dat we nu ook van Patapon een remaster krijgen. Eens kijken of er nog steeds voldoende ritme in de game zit.

Patapon brengt een mix van ritme en tactiek. Als speler ben je de god van een stam van zwart-witte wezentjes die je kan aansturen aan de hand van drums. Als speler moet je de strijders aansturen door een bepaalde sequentie van knoppen in te duwen op het ritme dat op de achtergrond speelt. Doe je dit feiloos zonder pauze, dan kom je terecht in FEVER-modus waar de strijders een pak sterker hun slag slaan. Zo zullen de Yumipon meer pijlen de lucht insturen en de Yaripon maken een hogere sprong om hun speer verder te kunnen werpen. Het volgen van dit ritme werkte best goed op de PSP, maar op de PS4 lijkt het ons toch wat minder vlot te lukken.

Patapon Remastered screenshot

We zitten regelmatig naast het ritme zonder echt het gevoel te hebben dat we ernaast zitten. Sommige gamers steken het op vertraging, maar zelf zijn we een beetje in dubio aangezien het ons soms inderdaad niet lukt, maar soms dan weer wel. Op momenten dat het echt niet lijkt te lukken, voelt de game niet erg fair aan. Spijtig hierbij ook is dat de game in FEVER-modus sneller lijkt af te straffen, dus daar gaan we soms erg makkelijk de mist in. Maar wat wel moet worden gezegd: wanneer het goed gaat, dan is het echt leuk spelen.

In één soort level moet je gewoon jagen voor eten en andere resources. Andere levels bevatten dan weer één of meerdere vijanden waartegen je ten strijde moet gaan. Voor beide types moet je tactisch te werk gaan. Op jacht neem je de Tatepon, die erg sterk zijn in close combat, beter niet mee. Zij jagen namelijk de dieren al weg doordat ze meteen naar hen toerennen. De andere types zullen pas opgemerkt worden als ze al hun speren en pijlen hebben gelost, tenzij je ze natuurlijk te dichtbij zou sturen. Wanneer je echter tegen vijanden speelt die terugvechten, dan kan je alle types wel gebruiken. Je kan aanvallen met z’n allen, maar even goed ook aanvallen terwijl de Tatepon hun schilden inzetten om de groep te beschermen van tegenaanvallen.

Patapon Remastered screenshot

Eenheden die worden verslaan, laten een kroontje vallen en wanneer het lukt om deze op te rapen, kan je na het spelen van het level ze terug laten herrijzen. Nieuwe eenheden maken doe je door resources en Ka-ching (valuta) in te ruilen. Deze krijg je door het spelen van levels. Door het gebruik van zeldzamere resources kan je overigens Rarepon creëren: deze eenheden hebben betere statistieken zoals meer kracht of een betere snelheid. Ook raap je hier en daar beter material op zoals betere schilden of zwaarden en deze kan je dan toewijzen aan je legereenheden. Heb je geen zin om alle statistieken hiervan na te kijken, dan kan je de game het automatisch laten toewijzen.

Qua aantal levels gaat het spijtig genoeg niet erg goed vooruit. Je gaat veelal levels opnieuw en opnieuw moeten spelen om resources en Ka-ching te verzamelen omdat de moeilijkheidsgraad veel te snel omhoog gaat. Dit grinden is toch wel een mindere kant van de game. Ze hadden dit perfect kunnen oplossen met wat meer tussenlevels, want altijd levels opnieuw spelen verveelt nogal snel.

Patapon Remastered screenshot

In de game zitten ook mini games waar je extra resources kan vrijspelen. Zo moet je bij Ubo Bon the Tree trompet spelen op het ritme dat hij aangeeft. Telkens je een stukje goed naspeelt, valt er iets uit zijn kruin. Soms een blaadje waar je niets mee bent, andere keren een handige resource.

Alles zit in een cartoonesk jasje in een tweedimensionale wereld. Op de PS4 ziet het er allemaal best goed uit, alleen de tussenfilmpjes zien er wat minder scherp uit. Deze hebben de overzet naar de PS4 niet goed overleefd.

Conclusie

Patapon brengt in grote lijnen nog steeds een erg leuke mix van ritme- en tactische gameplay. Spijtig dat de game wat aan afwerking ontbreekt, waaronder enkele tussenscènes niet zuiver tonen en de controls lijken gebukt te gaan onder inputvertraging. In essentie is het wel een leuke game en Pataponliefhebbers van het eerste uur zullen de game dan ook zeker opnieuw kunnen smaken, behoudens ze nog steeds het ritme kunnen houden. Nieuwkomers moeten eerst maar wat gameplay bekijken om uit te zoeken of de cadans van de game hen kan bekoren.

Positief

  • Kleurrijke komische setting...
  • Leuke gameplay...
Score
65/100

Negatief

  • ... maar enkele beelden niet zo zuiver
  • ... maar er lijkt vertraging op de controls te zitten
  • grinden
Grafisch
60%
Geluid
80%
Fun
70%
Gameplay
60%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2018 door 4Entertainment bvba.
hair style vbulletin indir frisur hair cut short hair