4gamers.be

F1 2017

Door Fredje, 05-09-2017 00:03

F1 2017

[gespeeld op PS4]


Net als in de échte Formule 1 zijn er ook in de virtuele koningsklasse van de autosport een aantal veranderingen doorgevoerd. De auto's zijn sneller en inhalen is moeilijker. Spelers die voorgaande edities gewend zijn zullen echt moeten wennen aan hoe de F1-wagens dit jaar besturen. Gooi al die data over hoe je perfect de bochten instuurt maar uit je hoofd. Dit jaar mag je opnieuw beginnen.

Het lijkt misschien overdreven, maar het rijgedrag van de auto's voelt compleet anders aan. De bredere banden en grotere vleugels die dit jaar op de wagens zijn gezet zorgen voor meer downforce en meer snelheid. Hierdoor kun je bochten op hogere snelheid nemen, maar wordt één stuurfoutje nog harder afgestraft dan in voorgaande jaren. Net als in het echt is het ook dit jaar moeilijker inhalen dankzij de breedte en extra snelheid van de wagens. Daar komt nog eens bovenop dat de computergestuurde coureurs zich steviger verzetten en zelden meer de deur wagenwijd open zetten. Toch laten ze ook genoeg ruimte om je niet bij elke inhaalpoging van de baan te beuken. Er wordt stevig maar fair geracet.

F1 2017 screenshot

Het is dan ook jammer dat wanneer je geraakt wordt, of zelf iemand raakt, de opgelegde straffen en schade vrijwel altijd meevallen. Terwijl je met een dergelijke beschadiging in de echte wereld meteen de pits in zou moeten, kun je in F1 2017 in veel gevallen doorrijden.

Het merendeel van de modi uit F1 2016 keert ook in dit nieuwe deel terug, zij het met wat leuke toevoegingen. Vooral de vorig jaar geïntroduceerde carrièremodus is gestroomlijnder dan ooit. Zo kun je voor het eerst in de serie kiezen voor een vrouwelijke racer, krijg je als je dat wilt meer controle over je pitstops en kun je voorafgaand aan de race een opwarmronde rijden. Ook word je door je carrière heen af en toe uitgenodigd voor zogeheten invitational events. Hierin moet je bijvoorbeeld met een oude Williams-bolide acht andere wagens inhalen voordat de tijd op is. Het zorgt voor nodige afwisseling die in voorgaande jaren nog wel eens ontbrak.

F1 2017 screenshot

De opdrachten die je kunt uitvoeren tijdens vrije trainingen zijn ook weer terug. Het zo goed mogelijk doorlopen van deze opdrachten zorgt er niet alleen voor dat je de baan leert kennen, maar levert je ook nog eens ontwikkelingspunten op. Deze kun je investeren in de meer dan honderd potentiële verbeteringen aan de auto.

Daarnaast moet je ook nog rekening houden met het aantal onderdelen dat je per seizoen mag vervangen. De manier waarop je door het seizoen heen racet zorgt voor slijtage bij de onderdelen. Trek je constant te hard op, schiet je keer op keer met je halve wagen over de kerbs heen of rem je elke keer vlak voordat je de bocht om moet, dan zul je dat uiteindelijk terugzien in de slijtage van de onderdelen en de daaropvolgende grid penalties.

Naast de carrièremodus is er nog genoeg te doen. Zo kun je weer online aan de slag, tegen de klok strijden of jezelf naar een kampioenschap racen. Het merendeel van de toegevoegde opties draait echter om de klassieke Formule 1-auto's. De klassieke bolides (voornamelijk Williamsen, McLarens en Ferrari's) kun je inzetten in een sloot aan verschillende evenementen. Zo kun je kampioenschappen rijden in alleen slecht weer, in oude bolides met oude puntentelling, in Monaco in het donker en er zijn zelfs een aantal kortere sprint races toegevoegd. Het komt allemaal ten goede aan de variatie.

Hoewel de auto's in F1 2017 er grafisch allemaal uitstekend uitzien. Is de omgeving nog steeds het zorgenkindje van de game. Net als in voorgaande games mis je de levendigheid in de omgeving van het circuit, zelfs als je er met 300 kilometer per uur langs dendert. Ook in de animaties voorafgaand aan de race laat F1 2017 steekjes vallen, deze zijn namelijk nogal repetitief. Vooral in de gesprekken van de coureurs met hun monteurs zit dermate weinig variatie dat het al na een aantal races opvalt. Het geluid is echter wel uitstekend, zeker bij de oudere bolides waar het je het geronk van de V12- en V10-motoren in je maag voelt. 

Conclusie

F1 2017 bouwt verder op wat Codemasters met de editie van vorig jaar is begonnen. De carrièremodus is verder uitgebreid en gepolijst en door de toevoeging van invitational events en oude F1-wagens is de variatie een stuk groter dan in vorige delen. De wagens rijden heerlijk en dankzij de veranderde regelgeving voelt de game fris en uitdagender aan. De kleine minpuntjes doen verder weinig af aan een uitmuntende racegame.

Positief

  • Nieuwe auto's zijn uitdagend
  • Klassieke F1-wagens zorgen voor meer variatie
  • Geluid
Score
85/100

Negatief

  • Schade heeft te weinig impact
  • Repetitieve animaties
Grafisch
80%
Geluid
85%
Fun
90%
Gameplay
85%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.