4gamers.be

Pro Evolution Soccer 2018

Door YoniVL, 14-09-2017 16:03

Pro Evolution Soccer 2018

[gespeeld op PS4]


Voor voetbalfans zijn er elk jaar een aantal cruciale momenten. De start van de competitie, de start van het Europees voetbal en natuurlijk de lancering van de nieuwe voetbalgames. PES 2018 geeft op dat vlak dit jaar de aftrap en probeert zoals elk jaar de concurrentie naar de kroon te steken.

Een aantal jaar geleden zat PES in een diepe put. Het spel speelde niet vlot meer en heel wat fans van de reeks stapten over naar de concurrentie bij EA. Gelukkig wisten de ontwikkelaars in de voorbije twee versies terug het juiste pad te ontdekken en worden er elk jaar kleine verbeteringen toegevoegd om het nog dat tikkeltje beter te laten spelen.

De nadruk wordt echt wel gelegd op kleine veranderingen, want je moet in PES 2018 niet de grote vernieuwingen verwachten.

Pro Evolution Soccer 2018 screenshot

De grootste vernieuwing zit hem in de manier waarop spelers hun lichaam gebruiken. Dat doen ze nu echt zoveel beter. Het is bijzonder knap om te zien hoe een speler zijn lichaam zet wanneer hij onder druk komt te staan van een verdediger. Ook verdedigers laten zich natuurlijk niet doen en zullen zich op gepaste wijze tussen aanvaller en bal weten te plaatsen. Doe daar nog eens betere animaties bovenop en duels hebben er in PES nooit beter uitgezien.

Niet alleen de spelers gedragen zich realistischer, ook de bal beweegt zoals dat hoort. Daar waar we vroeger nogal eens het gevoel hadden dat elke bal te lang onderweg was, kan je nu eindelijk echt strakke voorzetten en corners geven. Voorzetten zijn daardoor ook veel efficiënter dan voorheen. Niet dat het gemakkelijker is om ze te gebruiken, maar een goede voorzet op het gepaste moment zal nu tenminste tot een kans leiden, in plaats van een bal die nogal gemakkelijk door de verdediging kan verwerkt worden.

Konami heeft er ook voor gekozen om bij vrije trappen en corners niet langer met een lijntje aan te tonen waar de bal zal komen. Dat vereist een beetje extra training, maar zorgt er ook voor dat de tactische richtlijnen voor tijdens corners beter tot hun recht zullen komen. Dankzij de strakkere corners zullen spelers de bal nu echt kunnen aanvallen, zoals dat dan zo mooi heet.

Pro Evolution Soccer 2018 screenshot

Natuurlijk werd er ook weer werk gemaakt van betere positionering van je ploegmaats. Die zullen nu nog meer en beter bewegen, waardoor je eindelijk die prachtige aanval echt in elkaar kan boksen. Niets mooier dan een centrale middenvelder die diep inspeelt op de spits, die dan vervolgens even breed legt op de linksbuiten, waarna de rechtsbuiten een prachtige loopbeweging maakt en zo netjes alleen voor de doelman kan worden gezet met een afgemeten doorsteekpas. In vroegere versies zouden die spelers veel meer op hun eigen positie zijn gebleven.

Zoals we al hebben gezegd, gaat het hier echt over kleine veranderingen, maar die brengen een groots resultaat met zich mee. PES 2018 speelt strakker dan ooit tevoren en daar kunnen wij alleen maar blij om zijn.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles perfect is uitgewerkt. De gameplay is tot in de puntjes uitgekiend, maar dat kan niet gezegd worden van alles rond de wedstrijden. De commentaar is nog steeds van een bedroevend niveau en het zal dan ook niet lang duren voor je hun gewauwel uitzet. Ook de menu’s blijven vrij ouderwets en in sommige modi is het aantal menu’s dat je moet doorlopen om iets te doen bijna eindeloos. Grafisch ziet de game er nochtans best goed uit, maar dit is echt iets waar ze bij Konami dringend werk van moeten maken.

Pro Evolution Soccer 2018 screenshot

Wat wel leuk is, is de volledige integratie van de PES League in PES 2018. De PES League is het grote online tornooi dat Konami zelf organiseert en door de integratie in zowat elke mode, is het eenvoudiger dan ooit om er aan deel te nemen. Daarnaast kan je nu ook met een duw op de knop een co-op wedstrijd starten met een van je vrienden. Samen spelen wordt zo wel heel eenvoudig.

Conclusie

PES 2018 verandert heel weinig aan de formule van vorig jaar, maar verandert wel waar nodig. De gameplay is nog strakker dan vorig jaar en alles speelt weer dat tikkeltje vlotter. Fans van prachtige acties op een voetbalveld, zullen blij zijn dat ze die nu ook kunnen naspelen in de game. Jammer dat de visuele omkadering en de commentaar ondermaats blijven, maar dat zijn zaken die je tijdens een match volledig vergeet. En nee, PES 2018 heeft nog steeds niet alle licenties. Jammer genoeg.

Positief

 • Getweakte gameplay
 • Betere balbehandeling
 • Verbeterde animaties
Score
84/100

Negatief

 • Visuele omkadering
 • Commentaar
Grafisch
78%
Geluid
76%
Fun
86%
Gameplay
85%

Reacties

 • Sagapo

  Als Fifa meer punten scoort, verdoem ik deze site! ;-)
  De gameplayscore (85%) had toch hoger gemogen imo. Heb de demo van FIFA18 geprobeerd, djeezes... PES is echt wel de beste op dat gebied en draait het daar niet om in voetbal? Licentie probleem is al jaren zo maar tegenwoordig snel een mouw aangepast.

  • Geplaatst op 2017-09-14 om 19:22
 • YoniVL Sagapo

  Gameplay had hoger kunnen zijn, maar ik moet ook eerlijk blijven en in rekening nemen dat ze niet zo veel hebben veranderd. De veranderingen hebben wel hun effect, maar het is pakweg 95% dezelfde game als vorig jaar. Wat geen probleem is, want het is een goede game, maar dat drukt de score wel een beetje. Normaal doe ik ook FIFA 18 en alhoewel ik een fan van PES ben, probeer ik ook daar eerlijk te kijken of het een goede game is. Vorig jaar vond ik PES al beter, dus ze hebben bij FIFA wat in te halen :)

  • Geplaatst op 2017-09-14 om 20:24
 • PassionGamerHD YoniVL

  Licentie probleem is het ergste als je geen extra leagues kan toevoegen. Nu kan je enkel die PES league editen (beter dan niets). Wat ik ook spijtig vind is dat er enkel 1 Pro League team is per editie (telkens de kampioen). Ik vind FIFA 18 beter omdat ik die game al speel van 2003 denk ik. En transfers maken is leuker dan in PES daar kun je echt vele competities afgaan, in PES is het niet zo ruim, al wordt dit wat anders omdat ze zich nogal richten op de Zuid Amerikaanse leagues. En dan de licenties van UEFA competities is geweldig.. enkel die pasdieloze commentaar steekt tegen.. en de visuele presentatie blijft niet zo sterk. Maar ja de gameplay is geweldig de paar modi's die er maar zijn zijn dan wel goed uitgewerkt. MyClub speel ik soms liever dan FUT.

  Maar voor XBOX gebruikers is het niet mogelijk een edit file te installeren. Maar mijn persoonlijk probleem was (heb maar tot 2016) dat ik die game modes zo dnel beu wordt, en bij FIFA speel ik match na match. Soms moet ik me bij PES forceren nog een te spelen. Hoe dit komt weet ik niet. Maar als je een voetbal game liefhebber bent zijn ze alle twee aan te raden, fanboys snap ik niet die enkel 1 kiezen. Het gebrek aan verschillende leagues vind ik spijtig, moest je er eens kunnen bijvoegen, zou dit opgelost kunnen worden. Waarom BPL en Bundesliga niet? Of zijn die te duur voor Konami?

  En The Jorney vind ik heel leuke toevoegingen aan FIFA 17/ FIFA 18

  • Geplaatst op 2017-09-14 om 23:25
 • Sagapo PassionGamerHD

  Ik vind het moeilijk om 2 voetbalgames tegelijk te spelen, de gameplay verschilt nogal danig dat het toch telkens aanpassen is. Ik speel het merendeel Master League. Een ploeg uit 2de klasse naar de top loodsen, meestal een spaanse of engelse ploeg. En dan die Champions League hymne horen spelen als je met je droomteam mag aantreden, heerlijk gewoon. Dat mis ik nu net bij Fifa.
  Ik heb enkele jaren terug steeds fifa gekozen omdat de gameplay van PES niet overtuigend genoeg was, dat is nu wel even anders imo.

  • Geplaatst op 2017-09-15 om 05:51
 • PassionGamerHD Sagapo

  Gameplay is heel anders niet te vergelijken, alsof je een appel met een peer gaat vergelijken. FIFA speelt heel leuk weg. Maar PES is redelijk aan de trage kant, maar het is wel zeer leuk. Maar de master league kan je met Bayern in de laagste divisie starten, maar komt wellicht door de weinige complete leagues. Welke game wint hoogstwaarschijnlijk deze met beste presentatie, commentaar, licenties. Maar die UEFA licenties zijn inderdaad de max!

  • Geplaatst op 2017-09-15 om 13:32
 • eliasadam

  Punt is dat, als de gameplay quasi onveranderd is en er geen extra licenties zijn binnengehaald, waarom zou je dan niet gewoon PES 2017 voor 3 euro kopen en een option file installeren?

  • Geplaatst op 2017-09-15 om 09:21
 • hozekes

  hoe zit het met het online gedeelte? Meer bepaald de matchmaking in divisions? Bij PES 17 had ik soms de indruk dat als je in hogere divisions kwam je ondanks het feit dat je met een 3-sterren team speelde nog steeds gematched werd met een 5-sterren team? :-) Thanks in advance

  • Geplaatst op 2017-09-15 om 10:19

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.