4gamers.be

Sonic Forces

Door YoniVL, 13-11-2017 12:30

Sonic Forces

[Gespeeld op PS4]


Wanneer Dr. Eggman met de hulp van de Phantom Ruby een nieuw ultiem wapen ontwikkelt, is het nog maar eens aan Sonic om het boeltje te komen opkuisen. Alleen lukt dat niet echt en voor iedereen het goed en wel doorheeft zit Sonic in de gevangenis en is heel de wereld onder controle van Eggman. Gelukkig duiken er net op dat moment enkele nieuwe helden op om het boeltje te redden.

Het verhaal in Sonic Forces volgt het typische traject waarbij Eggman op de proppen komt met een plan om de wereld te veroveren en Sonic er alles aan doet om dat tegen te houden. Het wordt in Sonic Forces echter nogal op een kinderlijke manier gebracht. Een volwassen publiek zal al snel met de ogen rollen bij verhaaltjes die draaien rond de kracht van samenwerking en vriendschap. Voor jongere gamers is de game dan misschien weer te moeilijk, waardoor we niet helemaal begrijpen wie het doelpubliek is voor deze game.

Sonic Forces screenshot

Sonic Forces is gemaakt door het team achter Sonic Generations en dat wil zeggen dat ‘dikke Sonic’ al snel opduikt. Hij zal de hoofdrol spelen in de levels die spelen zoals we die kennen uit de eerste games rond de blauwe egel. Daarnaast krijg je ook te maken met een aantal levels waar de moderne Sonic aan de slag gaat en waar je tegen hoge snelheid doorheen raast, met vaak de camera in je rug.

Die twee speelstijlen zijn niet nieuw en hebben we in een flink aantal games al gezien. De levels in Sonic Forces zijn echter niet bepaald van hoge kwaliteit. De snelheid zit meestal goed, maar ze zijn vaak zo kort dat je er op enkele minuten en zonder veel problemen doorheen raast. Als we al eens het loodje legden, dan had dat vaker te maken met belabberde controls dan dat we echt in de fout gingen.

Naast de levels waar je met oude en moderne Sonic aan de slag gaat, kan je ditmaal ook een eigen personage maken. Daarvoor kan je doorheen de game honderden kledingstukken verzamelen. De levels met het eigen personage verschillen van de traditionele levels doordat je ook gebruik kan maken van de Wispon.

Sonic Forces screenshot

De Wispon is een wapen waarmee je vijanden snel een kopje kleiner kan maken. Er zijn verschillende soorten, zoals een boor, een vlammenwerper of een soort elektrische zweep. Allemaal hebben ze hun eigen manier van spelen. Daarnaast heeft elke Wispon een speciale vaardigheid die vasthangt aan de kleur van het wapen. Sommige wapens laten je toe door de grond te boren, terwijl je met andere wapens razendsnel langs een reeks gouden ringen spurt. Om de vaardigheid te activeren moet je wel eerst onderweg Wisps vergaren. Dat houdt in dat je nooit moet gokken wanneer je een vaardigheid moet gebruiken, maar dat er van puzzelen dus ook niet veel sprake is. In een level zal je ook verschillende kleuren Wisps tegenkomen, waardoor je levels een aantal keer moet spelen om alle geheimen te ontdekken.

In een aantal levels zal je personage ook samenwerken met moderne Sonic, waardoor de levels een mix worden van de speelstijl van die twee personages. Echt een spannend extraatje geeft dat niet, maar het zorgt wel weer voor een klein beetje afwisseling.

Sonic Forces beschikt over een veertigtal levels en hoewel dat een deftig aantal lijkt, zal je na enkele uurtjes de credits zien voorbijrollen. De makers willen dan ook dat je de levels meermaals speelt om alle geheimen te ontdekken en een S-rank te behalen, zodat je alle outfits en Wispons kan vrijspelen. Er is echter geen enkele reden om dat te doen, buiten persoonlijke voldoening en een mooie plek op de leaderboards. Omdat de levels ook niet bepaald uitdagend zijn, haal je in heel wat gevallen al bij je eerste poging een S-rank, wat je nog minder reden geeft om levels opnieuw te spelen.

Grafisch kiest Sonic Forces voor de glanzende en kleurrijke stijl die we al enkele jaren kennen van de franchise. Je mag ook hier geen wonderen verwachten, maar de tussenfilmpjes zijn allemaal mooi gemaakt. Het saaie verhaal echter zorgt er voor dat je aandacht nogal snel zal afdwalen.

Conclusie

Sonic Forces is verre van de slechtste Sonic-game, daarvoor zijn er al te grote gedrochten gepasseerd, maar het is zeker en vast niet memorabel. De game is kort, het verhaal is kinderlijk en de nieuwigheden voegen weinig toe. De makers willen dat je de verschillende levels meermaals speelt om alles te ontdekken, maar de uitdaging is daarvoor vaak te laag en de beloning om alles te vinden te klein. Als je toch echt je Sonic 'fix' wil, dan kan je momenteel beter voor Sonic Mania kiezen.

Positief

  • Verschillende speelstijlen
  • Herspeelbaarheid...
Score
61/100

Negatief

  • Kinderlijk verhaal
  • ...waar je weinig zin in hebt
  • Vernieuwingen voegen weinig toe
  • Kort
Grafisch
75%
Geluid
71%
Fun
61%
Gameplay
60%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.