4gamers.be

Pokémon Ultra Sun/Moon

Door Vancha, 24-11-2017 14:35

Pokémon Ultra Sun/Ultra Moon


Vervolgen en remakes, we hebben het al eerder gezien in de Pokémon serie met Leaf Green en Fire Red, en later ook Black 2 en White 2. Game Freak is er deze keer echter snel bij, want na slechts één jaar op de markt te zijn krijgen Sun en Moon nieuwe titels met een nieuw aangepast verhaal. Geen sequel en geen remake deze keer. Het lijkt erop dat ze met deze titel nog snel iets nieuws proberen, alvorens over te stappen op de Nintendo Switch. En met alle nieuwe extraatjes lijkt het er goed uit te zien.

Pokémon Ultra Sun/Ultra Moon gebruikt een simpele aanpak om de games van 2016 te updaten. Veel van de vorige games is onaangeroerd gebleven. Het verhaal speelt zich nog steeds af in de Alola regio en de focus ligt nog steeds op de Island Challenges, die ietwat verschillen van traditionele gyms. Het verhaal op zich is wel anders, wat voor de oude spelers het aangenaam maakt omdat ze onderweg voor verrassingen komen te staan. Er zitten ook enkele nieuwigheden in de game die het spelen nog aangenamer maken en alles verder perfectioneren ongeacht je skill level.

Pokémon Ultra Sun screenshot

Een van de nieuwe features zijn de Totem stickers, die je overal kan vinden en kan gebruiken om te decoreren of in te dienen om een eigen Totem pokémon te krijgen. Het zoeken van de stickers op zich geeft je al een extra bezigheid om alles te doorzoeken. Daarnaast heb je ook de nieuwe Ride pokemon Mantine, die je op bepaalde plekken in de regio zal tegenkomen. Deze brengen je van eiland naar eiland en onderweg kun je een minigame spelen waar je stunts moet doen om punten te scoren, wat toch wel leuker kan zijn dan een gewone cutscene van een vertrekkende/aankomende boot.

De originele Sun/Moon bracht nieuwe pokémon, een pauze van het traditionele gymsysteem en enkele nieuwigheden en updates waardoor de zevende generatie pokémon de eenvoudigste en mooiste game werd om op te pikken en te beginnen spelen. De UI-updates maakten het gemakkelijker om te vechten zonder de pokémon types van buiten te moeten leren. Was je echter geen meta-speler of nieuwkomer dan had de game duidelijk wel wat te kampen met een saai en te traag verhaal waardoor het wat teleurstellend kon aanvoelen.

Het begin van Ultra Sun/Moon is alvast een stuk beter dan bij de voorganger, omdat je al onmiddelijk je eigen Pokémon krijgt, in plaats van alle personages op hun eigen manier te introduceren. Daarna mag je direct van start met het verhaal en de introductie van de Island Challenges. Alles samen is er vooral meer vrijheid om onmiddellijk van het pad af te wijken, zonder dat je steeds terug naar het verhaal wordt geduwd.

Pokémon Ultra Sun screenshot

Ook de pokémon die je tegenkomt zijn erg gevarieerd: nog voor de eerste trials vind je al verschillende types zoals electric en ghost, en pokémon die in deze game een nieuwe vorm hebben, zoals Rockruff. Dat betekent dat je al vrij snel een gebalanceerd team kan beginnen uitdokteren in plaats van midden of tegen het einde van de game. Met rond de 400 pokémon die in deze games verstopt zitten, vind je zowel een groot aantal klassiekers als nieuwe pokémon terug tijdens je reis om de Island Challenges te vervolledigen.

Sommige van de trials zijn lichtjes aangepast, zoals die waar je ingrediënten zoekt om een stoofpot te maken, waarbij er iets meer puzzelelementen in de game zijn terechtgekomen. De Totem-baasgevechten zijn ook ietwat verfijnd: de handlanger pokémon gebruiken nu betere moves, zoals sandstorm of sunny day, om het de trainer wat lastiger te maken. Het maakt de gevechten wel interessanter en ze geven je een beter gevoel wanneer je ze verslaat.

Naast de aanpassingen in de trials is ongeveer 15 uur van de inhoud grofweg hetzelfde gebleven zoals in Sun/Moon. Kleine details breken de herhaling wat, zoals de Rotom Pokedex die je vragen stelt en koddige gezichtjes maakt naarmate je hem beter leert kennen. Je vindt soms ook een pokémon die met je wilt spelen in de open wereld, zoals zoek-en-vind spelletjes, en er is een regio vol van Pikachu’s waar je doorheen zult moeten reizen. Er zijn ook meer zijquests die je opdrachten geven van ‘vindt deze Pokemon’ of ‘bezorg dit bij deze persoon op die locatie’. Ze helpen je met het verkennen van de wereld en zijn een goede bezigheid tussen het reizen van trial naar trial. Ook de persoonlijkheden van de mensen zijn veel gevarieerder, wat ieder eiland elk zijn eigen charme weergeeft.

Al is het verhaal net als bij het origineel niet zo super, dankzij de introductie van het Ultra Recon Squad zijn er toch twists te vinden in de game. Dit duo dat van een andere dimensie lijkt te komen, zorgt er voor dat delen van het verhaal zich anders ontwikkelen en ze bieden uiteindelijk ook nog een extra uitdaging naast het al alarmerende Team Skull. Dit maakt het verhaal wel wat chaotischer en je zal toch even moeten denken wat er nu allemaal gaande is vooraleer je met een gerust hart je Island Challenges kan afronden.

Als laatste zitten ook Giovanni en zijn vernieuwd Team Rainbow Rocket in de game. Dat team is een samenraapsel van heel wat oude vijanden. Om nog maar te zwijgen van het enorme aantal legendary pokémon die in de game verstopt zitten. Deze games lijken wat het walhalla aan nostalgie te brengen voor de fans. Niet alle games hoeven voor ons zo te eindigen, maar als slotstuk voor de 3DS zijn deze games zeker aan te raden voor zowel nieuwkomers als fervente fans.

Conclusie

Ultra Sun en Moon zijn dan wel grofweg dezelfde games als hun voorgangers, ze perfectioneren en voegen zoveel nieuwigheden toe dat het zeker aan te raden is deze eens te proberen. Fans die nog nooit Sun en Moon gespeeld hebben kunnen ook direct met deze aan de slag om de meest Ultra ervaring te krijgen.

Positief

  • Veel nieuwigheden en verfijningen
  • Veel en variatie aan pokémon
  • Voor fans en beginners
Score
87/100

Negatief

  • Soms chaotisch verhaal
  • Soms ietwat saai voor Sun en Moon spelers
Grafisch
85%
Geluid
84%
Fun
86%
Gameplay
90%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.