4gamers.be

Life is Strange: Before the Storm

Door YoniVL, 26-12-2017 00:02

Life is Strange: Before the Storm

[gespeeld op PS4]


Life is Strange was een van die onverwachte hits. De episodische game van Dontnod Entertainment wist de harten van heel wat gamers te veroveren en het is dan ook niet verrassend dat er werd uitgekeken naar een opvolger. Ditmaal is het echter niet Max Caulfield die de hoofdrol speelt, maar wel Chloe Price. In Life is Strange: Before the Storm leren we hoe haar relatie met Rachel Amber tot stand is gekomen, nog voor Max opnieuw haar opwachting maakt in Arcadia Bay.

Deze review bevat mogelijke spoilers voor Life is Strange, omdat het anders bijzonder moeilijk is om het verhaal te kaderen. Heb je die eerste game nog niet gespeeld, dan raden we je aan om deze review niet te lezen. We hebben ook bewust gewacht tot de derde en laatste episode is uitgekomen, zodat we het volledige spel op zijn waarde kunnen schatten.

Life is Strange: Before the Storm screenshot

Wie Life is Strange heeft gespeeld, die weet dat Chloe eigenlijk het interessantste personage was. De beste vriendin van Max weet altijd leven in de brouwerij te brengen en is eigenlijk de persoon die Max er toe drijft om de zoektocht naar Rachel Amber verder te zetten. Fans van die game zullen dan ook blij zijn dat ze in Before the Storm in de huid van Chloe kunnen kruipen.

Aan het begin van Life is Strange leren Chloe en Rachel elkaar pas kennen. Beide jongedames kunnen qua leven niet verder van elkaar staan. Chloe is de rebel, met een moeilijke thuissituatie en problemen op school. Rachel is daarentegen de primus op Blackwell Academy en lijkt deel uit te maken van het perfecte gezin. Toch klikt het onmiddellijk tussen de twee en bloeit de liefde snel open. Wat volgt zijn drie episodes met heel wat tienerdrama en de nodige plottwists om je toch geïnteresseerd te houden. Al moeten we eerlijk zijn en zeggen dat we dat tienerdrama op een bepaalde manier ook al interessant genoeg vinden.

Life is Strange: Before the Storm screenshot

Life is Strange zou echter Life is Strange niet zijn als er niet onmiddellijk problemen opduiken. Chloe krijgt af te rekenen met David, het nieuwe vriendje van haar moeder en Rachel vermoedt dat haar vader een affaire heeft. Niets is echter wat het lijkt en wat volgt is een rollercoaster aan emoties die uitmondt in een bijzonder zware keuze op het einde van de derde episode. Op dat vlak is er weinig veranderd aan de opzet van de game. We moeten wel zeggen dat we deze keer meer moeite hadden met onze uiteindelijke keuze. Die was misschien van een minder grote schaal dan in de eerste game, waar je moest kiezen tussen een volledig dorp of Chloe, maar hakt er misschien wel harder op in.

Doorheen de drie episodes kunnen we dat niet van alle keuzes zeggen. Net als in de eerste game heb je een aantal keuzes die meer impact hebben dan andere, maar vaak was het niet echt moeilijk kiezen. Dat heeft ook te maken met het feit dat je al een beeld hebt van Chloe, waardoor je ook vaak in die richting een keuze maakt.

Life is Strange: Before the Storm screenshot

In Life is Strange kon je een beetje met de tijd spelen om puzzels op te lossen of zaken naar je hand te zetten, maar dat is in Before the Storm natuurlijk niet het geval. Om dat te vervangen krijgen we de Backtalk Challenges, waarin Chloe moet proberen om haar willetje door te drijven door haar gesprekspartner te manipuleren. Daarbij moet je letten op wat ze zeggen, om dan met het gepaste antwoord te komen. Ga je in de fout, dan verlies je de ‘strijd’ en kan de situatie anders uitdraaien dan je zelf wilt.

Life is Strange: Before the Storm haalt op een aantal punten wel niet het niveau van zijn voorganger. Dialogen zijn bijzonder belangrijk in dit soort games, maar soms hadden we het gevoel dat we er mee rond de oren werden geslagen. Als je 15 minuten naar je scherm zit te kijken en je kan in die periode 3 of 4 keer beslissen wat Chloe zegt, zonder dat het echt een impact heeft, dan kan het best vervelend zijn. Van een aantal stemacteurs waren we ook niet echt fan, omdat we niet het gevoel hadden dat ze veel emotie in hun prestaties wisten te leggen. De stemactrice van Chloe Price doet het daarentegen wel bijzonder goed. Zij is dan ook zonder twijfel de ster van deze game. Daarnaast zijn er ook iets minder puzzels of actiescènes aanwezig, wat de spanning ook op een laag pitje houdt.

Conclusie

Life is Strange: Before the Storm is een leuke opvolger voor de eerste game, vooral omdat we aan de slag kunnen met Chloe Price, maar mist hier en daar een beetje de diepgang van de vorige game. De allerlaatste keuze die je moet maken hakt er bijzonder stevig op in, maar doorheen de drie episodes misten we toch een beetje de kleine keuzes die je toch steevast doen twijfelen. Was je fan van de eerste game, dan kan je deze toch niet laten liggen, al was het maar om meer te weten te komen over Chloe en Rachel.

Positief

  • Terugkeer van Chloe
  • Allerlaatste keuze
  • Backtalk Challenges
Score
71/100

Negatief

  • Soms teveel dialogen
  • Aantal mindere stemacteurs
Grafisch
70%
Geluid
76%
Fun
72%
Gameplay
71%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.