4gamers.be

Okami HD

Door valies, 02-01-2018 13:50

Okami HD

[gespeeld op PS4]


Okami was één van de laatste games op PlayStation 2 (we noteren 2007 in Europa) en terwijl de verkoop tegenviel is het toch één van de meest geprezen games die op PlayStation 2 uitkwamen. Wellicht omwille van zijn unieke stijl. De Wii-versie twee jaar later werd lauwer onthaald, omwille van de stroeve motion controls. De game kwam in 2012 in HD-vorm op PlayStation 3 en nu kregen ook PlayStation 4, pc en Xbox 360 een HD-versie. De liefde voor de unieke stijl is duidelijk nog niet uitgeblust. Ook niet op onze redactie.

De game ontsproot bij Clover Studio, waar ook Viewtiful Joe en God Hand het levenslicht zagen. Regisseur van dienst was Hideki Kamiya, die door vele gamers wordt geprezen, niet alleen voor Okami, maar ook voor zijn werk aan de franchises Resident Evil, Devil May Cry en Bayonetta.

Okami HD screenshot

In een mix van Japanse mythes, legenden en folklore wordt het verhaal verteld van de Shinto zonnegodin Amaterasu, die zich de vorm aannam van een witte wolf. De speler kruipt in de huid van Amaterasu, met haar sidekick Issun en gaat tal van queesten aan om het land te redden van de duisternis. Issun is een kunstenaar en leert de speler de Celestial Brush te gebruiken om onder andere bomen tot leven te tekenen, vijanden in twee te snijden en afgebroken bruggen te herstellen. Kortom, Amaterasu brengt terug leven in het land en verdrijft de vijanden. De game is grotendeels lineair met hier en daar enkele side quests.

Vechten gebeurt in een kleine arena die op het moment van aanvang rondom Amaterasu te voorschijn komt. Niet alleen kan je de vijand bijten, je kan de Celestial Brush inzetten om bijvoorbeeld inktkogels af te schieten of de vijand in tweeën te snijden. Sommige vijanden moet je ook met behulp van de Celestial Brush laten openbloeien zodat je aan hun zwakke kern kan. Kortom, de Celestial Brush is je maatje om als winnaar uit het gevecht te komen.

Verder loop je vooral rond in het prachtige cel-shaded land, waar je allerlei handige items kan verzamelen, schatkisten kan zoeken en side quests kan aangaan. Zo kan je bijvoorbeeld vissen op verschillende plaatsen, ook weer met behulp van de Celestial Brush of een soort van Whac-A-Mole spelen. Ook kan Amaterasu dieren voederen. Hiermee win je dan Praise, zeg maar de valuta in de game, waarmee je Amaterasu bijvoorbeeld meer levensenergie of meer inktpotten kan geven.

Okami is vooral gekend van zijn unieke stijl. De Celestial Brush waarmee de speler allerlei zaken kan tekenen heeft weg van de Oost-Aziatische gewassen inkt-schildertechniek. Visueel kan de game nog steeds goed mee met z’n tijd. Ook inhoudelijk zit de game nog steeds prima in elkaar, we kunnen spreken van een rasechte tijdloze game. Spijtig genoeg konden we de PS3-versie niet even uittesten ter vergelijking, maar als we naar gameplay-video's van de PS3 kijken, dan zien we niet enorm veel verschil op visueel gebied. Ook moet je geen extra zaken of nieuwe opties verwachten. Wat wel zeker is, is dat de PS4-versie visueel eigentijds aanvoelt, dus daarvoor hoef je niet te vrezen.

Conclusie

Zelfs tien jaar na de initiële release in Europa is Okami nog steeds een prima game die iedereen eens moet gespeeld hebben. Waarom dan ook niet meteen de allernieuwste versie.

Positief

  • Visueel top
  • Celestial Brush
  • Tijdloze gameplay
Score
87/100

Negatief

  • Weinig verschil met de PS3-versie
Grafisch
95%
Geluid
85%
Fun
85%
Gameplay
85%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.