4gamers.be

Gravel

Door YoniVL, 06-03-2018 14:06

Gravel

[Gespeeld op pc]


Racegames zijn een vreemd genre. In principe zit het allemaal heel eenvoudig in elkaar: je kiest wat snelle auto’s, maakt wat tracks en je brengt die twee samen zodat de gamer lekker kan scheuren. Alleen is het allemaal niet zo gemakkelijk en zijn er maar weinig ontwikkelaars die er in slagen om echt goede racegames te maken. Ontwikkelaar Milestone heeft doorheen de jaren al heel wat ervaring opgebouwd in het genre en probeert nu met Gravel een goede arcaderacer op de markt te brengen.

In Gravel draait alles rond een aantal spectaculaire racegenres, zoals Rallycross, Stadium Circuits en lange races doorheen woestijnen en de wildernis. Daarnaast vindt alles zogezegd plaats binnen een tv-programma en is het de bedoeling dat je Offroad Master wordt. Daarvoor moet je natuurlijk heel wat races winnen en onderweg een aantal getalenteerde bestuurders verslaan.

Gravel screenshot

De omkadering met een tv-programma klinkt leuk en had ook leuk kunnen zijn, als Milestone er iets meer diepgang in had gestoken. Tussen en tijdens het rijden door merk je er immers niets van. Enkel vlak voor en vlak na de race heb je een omroeper die praat over de race, maar dat gebeurt op zo’n generische manier dat je meestal gewoon zo snel mogelijk verder wil gaan.

Nochtans had het hele idee de career mode een stuk interessanter kunnen maken, want nu is dat een ongeïnspireerde opeenvolging van verschillende races. Er zijn dan wel verschillende soorten races en heel af en toe probeert Milestone op dat vlak creatief uit de hoek te komen, maar de verschillen zijn zo klein dat je zelden het gevoel zal hebben dat je iets helemaal anders aan het spelen bent.

Gravel screenshot

Dat heeft ook te maken met het snelheidsgevoel in de game. Bij bepaalde races zou dat de spanning flink kunnen opdrijven, maar je voelt raar of zelden de intensiteit die gepaard gaat met racen tegen hoge snelheid, waarbij een klein foutje grote gevolgen kan hebben. De meeste auto’s rijden bovendien nogal op een gelijkaardige manier. Je krijgt voor een race dan wel de keuze met welke auto je wil rijden, maar echt veel verschil maakte dat allemaal niet. De ene auto is wat sneller dan de andere, waardoor je wat meer moet opletten in de bochten, maar je rijstijl helemaal aanpassen is er meestal niet bij.

Niet dat Gravel echt een slechte racer is, we hebben er doorheen de jaren al veel slechtere gespeeld, maar de game kan gewoon niet optornen tegen de games die we tegenwoordig gewoon zijn. Mileston heeft duidelijk de inspiratie gehaald bij games als Forza Horizon, maar slaagt er nooit in dat niveau te benaderen.

De vreemdste beslissing die Milestone heeft gemaakt is echter te vinden binnen Time Attack races. Normaal krijg je dan de tijden van je tegenstanders te zien en hier en daar een tussentijd, zo weet je of je al dan niet goed bezig bent. In Gravel is dat niet het geval. Dat is niet zo’n groot probleem wanneer je drie keer een rondje moet rijden op een track van pakweg een minuut en je na elk rondje kan zien waar je zou terechtkomen in de eindstand, maar het is verdomd frustrerend wanneer je een race van pakweg 5 minuten moet rijden en je pas helemaal op het einde een idee krijgt waar je bent gestrand. Je weet dus nooit of je goed bezig bent en het is onmogelijk om uit te vissen waar je tijd zou kunnen winnen.

Ook grafisch is Gravel niet bepaald een hoogvlieger. De omgevingen zien er flets en leeg uit en zoals we eerder al zeiden, slaagt het er nooit in om een snelheidsgevoel te creëren. Ook op vlak van geluid treedt er snel verveling op, met de typische soundtrack vol onbekende rockliedjes. Het geluid van de wagens is niet slecht, maar ook niet bepaald indrukwekkend.

Conclusie

Met Gravel heeft Milestone geprobeerd om een arcaderacer op de markt te brengen, maar het hele pakket is jammer genoeg nogal ongeïnspireerd en zelfs redelijk gedateerd. Jammer genoeg slaagt het er daardoor in om nooit voldoende spanning te creëren tijdens de races, wat toch een belangrijk onderdeel is wil je een game als dit lange tijd blijven spelen.

Positief

  • Verschillende soorten races...
Score
61/100

Negatief

  • ...die niet gevarieerd genoeg aanvoelen
  • Rare keuzes bij Time Attack
  • Ouderwets
Grafisch
62%
Geluid
69%
Fun
62%
Gameplay
61%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.