4gamers.be

Kirby Star Allies

Door YoniVL, 14-03-2018 15:00

Kirby Star Allies


Kirby is een van die figuren die al jaren in heel wat games opduikt. Hij is dan ook ongetwijfeld een van de bekendste figuren in de stal van Nintendo, al komt hij natuurlijk niet op het niveau van pakweg Mario. In Kirby Star Allies heeft hij zelf een boel vrienden opgetrommeld om een nieuw kwaad in zijn wereld te bestrijden.

In Kirby Star Allies draait alles eigenlijk om vriendschap, al word je er niet mee rond de oren geslagen. Wanneer Kirby op een dag lekker onder een boom ligt te slapen, merkt hij dat er plots vreemde zwarte harten uit de lucht komen gevallen. Onze held kan natuurlijk niet anders dan op onderzoek gaan en hij komt voor hij het beseft terecht in een avontuur dat hem, samen met zijn vrienden, door het hele universum zal leiden.

Die vrienden heb je niet van bij de start bij. Sterker nog, het zijn eerst je vijanden, maar met pure liefde kan je ze omvormen naar je trouwe volgers. In Kirby Star Allies heb je twee manier om nieuwe krachten te krijgen. Om te beginnen kan je vijanden gewoon opzuigen, om daarna hun kracht over te nemen. Daarnaast kan je ook een hartje gooien, waarna ze je vriend worden en je zullen volgen en bijstaan. Zo kan je maximaal drie volgelingen hebben, maar die kan je doorheen elke level naar hartenlust inwisselen. De game kan ook in co-op met tot vier spelers gespeeld worden, maar is ook perfect speelbaar in je eentje.

Het belangrijkste gameplayelement in Kirby Star Allies zijn de krachten die jij en je vrienden hebben. Die zal je nodig hebben om vijanden te verslaan en om heel wat puzzels op te lossen. De krachten variƫren van de typische vuur-, ijs- en wateraanvallen tot een verfborstel of telekinetische gaven. Allemaal hebben ze hun eigen manier van spelen en je zal ze allemaal nodig hebben om op bepaalde momenten puzzels op te lossen.

Die puzzels zijn nooit echt ingewikkeld en komen meestal neer op het combineren van twee krachten. Zo moet je bijvoorbeeld een mannetje met een zweep wat elektriciteit geven, zodat hij een schakelaar achter een muurtje kan aanzetten. Of je verandert iemand van steen met de hulp van wat ijs in een curling blok, zodat hij vlotjes over de grond kan schuiven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Gelukkig doen je computergestuurde vrienden altijd wat je van hen verwacht. Puzzels oplossen wordt zo nooit een irritante bezigheid, waarin een van de personages niet doet wat je wil. Is dat even wel zo, dan kan je er nog altijd bij op de rug springen, om hem even zelf te besturen.

Kirby Star Allies zal je ook nooit echt voor het blok zetten. Er zijn voldoende hints aanwezig, die je ook kan afzetten als je dat wil, en de vrienden die je nodig hebt om puzzels op te lossen zijn altijd in de buurt te vinden. Er zijn slechts enkele gevallen waarbij je een level opnieuw zal moeten spelen om alle geheimen te ontdekken. Dat is meestal zo wanneer je even met te weinig vrienden op pad bent, want soms moet je met twee of vier personages ergens aanwezig zijn om speciale krachten te gebruiken of om bepaalde stukken van een level te bereiken.

Kirby Star Allies is dan ook helemaal geen moeilijke game. Wij beƫindigden het verhaal met bijna 100 extra levens. Je stapelt die extra levens dan ook tegen snel tempo op en aangezien je ook meer dan genoeg healing items vindt, is de kans bijzonder klein dat je sterft. Dat gebeurt vrijwel enkel wanneer je zelf in de fout gaat, omdat je ergens een gat inspringt, of omdat je het overzicht kwijt bent tijdens gevechten, samen met je andere vrienden.

Je vrienden kunnen ook sterven, maar je kan ze onmiddellijk terug tot leven wekken, waardoor je vrijwel altijd met vier verschillende personages door de wereld struint. Zolang je Kirby in leven houdt, is er niets aan de hand.

Omdat de game zo eenvoudig is, zijn ook de boss fights niet echt heel leuk. Die draaien vrijwel altijd uit op zoveel mogelijk op de aanvalsknop rammen, zonder dat je echt tactisch moet denken. Omdat je steeds met vier verschillende personages op het scherm speelt, is dat misschien wel een voordeel, want het gebeurt meer dan eens dat je amper een idee hebt waar je eigen personage zich nu bevindt. Zeker wanneer vier personages tegelijk een vijand aanvallen.

Heb je de Story Mode tot een goed einde gebracht, dan kan je aan de slag in een aantal extra modi. Om te beginnen heb je twee mini-games, waarin je tegen je vrienden kan spelen. Deze mini-games stellen niet veel voor, maar zijn wel een leuk tussendoortje. Daarnaast heb je nog twee modi die je pas vrijspeelt op het einde van het verhaal.

In de ene mode moet je een team samenstellen en krijg je een boel eindbazen voor de kiezen, die je zo snel mogelijk tegen de vlakte moet werken. In de andere mode ga je aan de slag zonder Kirby, maar wel met een andere vriend en moet je zo snel mogelijk een aantal levels opnieuw doorspelen. Het is een beetje een herhaling van wat je in de story mode al speelde, maar dan met een kleine twist dus.

Grafisch is Kirby Star Allies een hele mooie game, met die typische kleurrijke werelden waarvoor alle games van Kirby al jaren bekend staan. Voeg daar nog een boel bekende vijanden en een aantal bekende deuntjes aan toe en je weet dat Kirby Star Allies ook flink op de nostalgische gevoelens van heel wat gamers zal werken.

Conclusie

Kirby Star Allies is een leuke Kirby-game geworden, die flink zal inspelen op de nostalgische gevoelens van heel wat gamers. Het systeem met de verschillende krachten van je vrienden werkt wonderwel, ook als je enkel met computergestuurde vrienden speelt. Jammer genoeg is de game wel iets te eenvoudig en zijn de boss fights meestal niet echt uitdagend.

Positief

  • Krachten van vrienden
  • Computergestuurde vrienden
Score
81/100

Negatief

  • Boss fights
  • Te eenvoudig
Grafisch
84%
Geluid
83%
Fun
81%
Gameplay
79%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.