4gamers.be

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Door SpaGheTTi, 04-05-2018 11:16

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

[gespeeld op Nintendo Switch]


Donkey Kong Country: Tropical Freeze kwam in Europa uit op 21 februari 2014 en heeft daarmee dit jaar reeds vier kaarsjes mogen uitblazen. Met een score van 82% wist de game ons destijds zeker te bekoren (klik hier om onze originele review te lezen). Vanaf 4 mei krijgen fans van de vorige versie, alsook spelers die nooit een Wii U kochten, hun kans om de game op Switch te spelen. Niet exact dezelfde game echter, dus laat ons eens kijken wat deze versie voor nieuws in petto heeft.

Laat ons eerst en vooral zeggen dat de Switch-versie alles biedt wat de Wii U-versie bood, en meer. Er werd geen content geschrapt en zoals te lezen in onze 2014 review bood de Wii U gamepad eigenlijk geen meerwaarde aan de game, behalve dat je de game los van het tv-scherm kon spelen. Wat dat betreft is deze versie dus gelijkaardig, alleen kan je hem nu meenemen waar je maar wil. Meer zelfs: door met twee Joy-Cons geladen te zijn, kan je altijd met z'n tweetjes aan de slag. Laat ons daar echter bijzeggen dat het geen ideale manier is om deze game te spelen; niet alleen is een joystick (hoewel dit afhankelijk is van persoonlijke voorkeur) niet het beste medium om een 2D platformer te doorkruisen, ook de moeilijk te bereiken schouderknoppen zijn in deze game eigenlijk te cruciaal om niet op een comfortabele plaats te staan. Geef ons dus maar twee Joy-Cons voor een enkele speler of, idealiter, een Pro Controller. De game portable kunnen spelen in 720p is overigens ook een mooie extra, al kunnen sommige zaken wat klein uitvallen op het Switch-scherm. Om ten volle van deze game te genieten, raden we toch aan om de game in 1080p te spelen op een groter scherm, want de visuals en details zijn (nog steeds) magnifiek in deze game en komen op die manier optimaal tot hun recht.

Inhoudelijk is aan de game niet veel gewijzigd, alleen behoort ook Funky Kong nu tot de line-up van speelbare personages. Laat ons eerst het negatieve hieromtrent uit de weg ruimen: de nieuwe Funky Mode eist een apart spelbestand op en "brandmerkt" deze save file. Funky Kong is niet het "add/drop" personage dat je zomaar eens door je minder begaafde broertje laat besturen. Integendeel, want Funky kan enkel bestuurd worden door Speler 1 en neemt dus de plaats van Donkey Kong in. Dat is best jammer, want op deze manier lijkt het ons eerder iets om enkel in multiplayer te gebruiken. Die kon voordien immers net iets te uitdagend zijn om te spelen met een nieuwkomer.

Zoals zijn surfplank zonnebril, bandana, gescheurde jeansshort en marcelleke al wel deden vermoeden, is Funky sterker dan Donkey. Hij is immers immuun voor de meeste stekelige obstakels (door er met zijn surfplank op te gaan staan), kan zweven (door kickflips uit te voeren met zijn surfplank) en bezit vijf hartjes in plaats van twee. De grootste les die deze game ons leert: wanneer je je naar de jungle begeeft, kan je maar beter een surfplank meegenomen hebben. Voorts kan Funky blijven doorrollen zonder dat daarvoor een vriendje op zijn rug moet zitten. Sterker nog, in deze mode kan je (in de multiplayer) je vriendje op een moeilijker moment niet even op je rug laten zitten. Ook de tweede aap krijgt in Funky Mode een extra hartje toebedeeld en kan dus een klap meer incasseren.

De moeilijkheidsgraad en uitdaging van de Donkey Kong Country-reeks blijft echter in het betere platform-werk; iets waar Funky Mode weinig aan kan doen. Dat is goed nieuws, want deze uitdaging is net wat deze reeks voor de echte platform-fan aantrekkelijk maakt. Uiteraard kan je ook nog steeds terecht bij de klassieke spelstand indien je de game exact wil beleven zoals de Wii U hem bood. De prachtige, vaak kleurrijke en goed ontworpen levels (met enkele unieke belevenissen zoals de alom bekende mijnkarretjes-levels en de levels met weinig detail en hoog contrast), met als hoogtepunt de boss battles, maken deze game niet alleen geschikt voor gamers die Tropical Freeze nooit speelden, maar tevens voor veteranen die hem na vier jaar nog eens willen herbeleven. Vooral naar het einde toe wordt de gehele ervaring intenser, door verhoogde uitdaging maar ook door een moeilijk te beschrijven emotionele belevenis bij bepaalde levels. Daarin levert de exceptionele soundtrack van David Wise (de componist van de oorspronkelijke Donkey Kong Country games) een noemenswaardige bijdrage. Lees de comment-sectie van onze 2014 review erop na en probeer nu nog maar eens te beweren dat we niet naar onze community luisteren.

Conclusie

Donkey Kong Country: Tropical Freeze blijft vier jaar na het origineel nog steeds een streling voor het oog en oor. Prachtig ontworpen levels met gedetailleerde achtergronden maken dat deze platformer stevig in zijn schoenen kan blijven staan. De toevoeging van Funky Mode maakt het spel iets makkelijker te benaderen. Dit kan vooral voor jongere spelers een grote troef zijn en mag wat ons betreft in iedere volgende Donkey Kong Country-game aanwezig zijn, hetzij nog net iets beter afgesteld.

Positief

  • Toevoeging van Funky Kong
  • Portable Donkey Kong avontuur
  • Audiovisueel nog steeds top
Score
85/100

Negatief

  • Verwerking van Funky niet perfect
Grafisch
91%
Geluid
96%
Fun
80%
Gameplay
83%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.