4gamers.be

Football, Tactics & Glory

Door YoniVL, 31-05-2018 16:50

Football, Tactics & Glory


Soms heb je zo van die games die bijzonder vreemd zijn op het eerste zicht, maar al snel verslavend en diepgaand blijken te zijn. Football, Tactics & Glory is zo’n game. In het begin lijkt het een eenvoudige mobiele game, maar al snel zie je in dat je hier een volwaardige turn-based game aan het spelen bent.

De opzet van Football, Tactics & Glory (verder FT&G) is heel eenvoudig. Je kiest een team uit en wordt prompt gepromoveerd tot manager. Je team start in de onderste regionen van een bepaald land en van daaruit heb je de taak om je club te laten uitgroeien tot een absolute grootmacht. Dat doe je natuurlijk door spelers aan te kopen en op te leiden, en door je club te verbeteren met een groter stadion, betere scouts, een betere jeugdopleiding en ga zo maar door. Doe je dat allemaal goed, dan verdien je nog meer geld en ‘glory’, een tweede munteenheid die je nodig hebt om bepaalde acties uit te voeren, zoals het huren van bepaalde trainers of scouts. Het is in het begin wel niet echt eenvoudig om geld te verdienen en om zo nieuwe spelers binnen te halen of om je club te verbeteren. Je zal het dus een tijdje moeten doen met hetgeen je krijgt aan het begin van de game. Je kan wel de ingebouwde cheats gebruiken, om je flink wat extra centjes te geven, als je het allemaal wat sneller wil laten gaan.

Football, Tactics & Glory screenshot

Op dat vlak verschilt FT&G niet zoveel van andere games waarin je een sportclub moet runnen. Het is echter op vlak van gameplay dat de game een sprong naar een compleet andere kant maakt. FT&G speelt immers als een turn-based game, waarin beide partijen om de beurt drie moves mogen maken. Als je de bal hebt, dan gaat dat over een pass geven, een dribbel uitvoeren of een schot op doel trappen. Heb je de bal niet, dan zal je moet verdedigen.

Wanneer je in een rechtstreeks duel met een tegenstander terecht komt, dan zijn het de stats die bepalen of je overheerst of niet. Nu, de stats bepalen voor een deel of je als winnaar uit de bus komt. Voor elke speler wordt er achter de schermen als het ware een teerling geworpen met de waarde van 1 tot het maximum van de stat die op dat moment van belang is. De speler met de hoogste waarde zal dan als winnaar uit de bus komen. Gamers die zich al eens aan iets als XCOM hebben gewaagd, zullen het systeem ongetwijfeld herkennen. Die gamers weten ook dat dit nogal eens voor frustraties kan zorgen. Stel dat je uitkomt tegen een speler met een verdedigende kracht van 10 en jij valt aan met een stat van pakweg 70. Dan kan het zomaar dat die tegenstander een 9 rolt en jij slechts een 8. Op zo’n moment voelt de game even oneerlijk aan, maar meestal zal je de strijd wel winnen als je overduidelijk beter bent.

Football, Tactics & Glory screenshot

Net als in andere turn-based games krijgen je spelers na een wedstrijd ervaring op basis van hun acties. Heeft je verdediger veel moeten verdedigen, dan zal dat dus goed zijn voor zijn stats. Op dat vlak zit FT&G ook niet zo ingewikkeld in elkaar, aangezien spelers maar over een beperkt aantal stats beschikken. Je zal het overzicht dus niet snel verliezen.

Ook de transfers in FT&G zitten bijzonder eenvoudig in elkaar. Als je een speler wil verkopen, dan wordt die gewoon direct verkocht, zonder veel poespas. Hetzelfde geldt als je een speler wil kopen. Je zal wel scouts moeten binnenhalen om nieuwe spelers te vinden om te kopen, anders ga je slechts een beperkt aanbod hebben.

Al die eenvoud zorgt ervoor dat FT&G al snel een verslavende game wordt. Wedstrijden duren niet al te lang en je moet er ook niet echt je aandacht bijhouden, dus het idee van ‘kom, nog eentje’, komt al snel om de hoek piepen.

Net zoals in de meeste van dit soort games, is de muziek niet om over naar huis te schrijven en bij ons stond het geluid dan ook snel af. Je moet ook je aandacht niet steeds bij de game houden, dus het is niet zo’n ramp om zonder geluid te spelen. Grafisch kiest FT&G voor een heel eenvoudige weergave, met felle kleuren en cartoony spelers. Het zou niet misstaan als een mobiele game, al vinden we dat in dit geval niet echt een probleem.

Conclusie

Football, Tactics & Glory is een game die vooral bedoeld is voor de voetbalfan die toevallig ook houdt van turn-based games. Het duurt even voor je in de flow geraakt, maar al snel is de game bijzonder verslavend en is de mix van een goed overzicht met toch voldoende diepgang voldoende om je flink wat uren aan de praat te houden met het uitbouwen van je club.

Positief

  • Eenvoudig, doch diepgaand
  • Verslavend
Score
76/100

Negatief

  • Trage start
Grafisch
71%
Geluid
50%
Fun
78%
Gameplay
77%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.