4gamers.be

Adventure Time: Pirates of the Enchiridion

Door YoniVL, 17-07-2018 17:00

Adventure Time: Pirates of the Enchiridion

[gespeeld op PS]
[geschreven door Jeugd]


Adventure Time: Pirates of the Enchiridion is de nieuwste game van ontwikkelaar Climax Studios gebaseerd op de populaire animatiereeks Adventure Time. Het Ice Kingdom is gesmolten en het land van Ooo is een broeihaard van piraten geworden. Het is aan Finn, Jake, hun vrienden én de speler om te achterhalen wat deze situatie veroorzaakt heeft en waarom iedereen zich, schijnbaar uit het niets, als een piraat begint te gedragen.

Op het eerste zicht doet Adventure Time: Pirates of the Enchiridion vrij hard denken aan South Park: The Stick of Truth. Een gevoel dat tijdens het spelen enkel sterker wordt. Beide games zijn gebaseerd op een animatiereeks, hebben een open wereld om te ontdekken en delen een turn-based combat systeem dat diepgang mist. Dat terzijde is Pirates of the Enchiridion een entertainende game die best de moeite waard is, maar die naar beneden wordt gesleurd door enkele problemen.

Pirates of the Enchiridion geeft de speler een open wereld om te ontdekken en fans van de show zullen dit zeker waarderen. Wanneer je echter verder en verder in de game raakt kom je tot de conclusie dat veel van de locaties hergebruikt worden en je gewoon op en af vaart tussen verschillende kleine eilandjes. Gezien de rijkdom aan lore van de show was dit best een afknapper en doet het de game bij momenten goedkoop aanvoelen, alsof de developer er zich makkelijk vanaf wou maken.

Dat is ook een thema dat vaak terugkeert. De game voelt bij momenten gewoon aan alsof hij nog niet volledig af is. Zeker de latere locaties zitten vol met vervelende bugs en glitches en de platforming elementen zijn erg zwak. Er zijn zelfs bepaalde side quests (waar we het zo dadelijk meer over zullen hebben) die de game simpelweg doen crashen als je ze afwerkt, waardoor je de beloningen niet in je bezit kan krijgen.

In de open wereld kan je dus kiezen om diverse side quests te doen om zo je personages sterker te maken en meer munten te verzamelen. Sommige side quests geven je personages ook nieuwe vaardigheden cadeau die dan weer van pas komen tijdens belangrijke gevechten. Dit geeft bij momenten een leuke afwisseling van de grote verhaallijn en maakt de side quests ook de moeite waard om af te werken (als ze de game niet doen crashen natuurlijk). De game biedt de speler ook enkele puzzels aan, maar die zijn altijd relatief makkelijk, beperken zich vaak tot enkele simpele drukken op de knop of het wisselen van het speelbaar personage en bieden eigenlijk nooit een uitdaging.

Het onderdeel waaraan je het meeste tijd zal spenderen is ongetwijfeld het combat systeem. Pirates of the Enchiridion heeft een turn based combat systeem dat, zoals eerder gezegd, vaak doet terugdenken aan South Park: The Stick of Truth. Elk personage kan een speciale of gewone aanval uitvoeren, items gebruiken of z’n eigen unieke vaardigheid activeren. Tegenstanders hebben op hun beurt ook speciale vaardigheden afhankelijk van het soort tegenstander, net als unieke zwaktes en sterktes. Tijdens het spelen valt het al snel op dat het systeem niet veel diepgang heeft en dat er vaak een dominante strategie aanwezig is die het spel je oplegt. Er is dus niet veel ruimte om op jouw manier tegenstanders te lijf te gaan als je het gevecht ook daadwerkelijk wil winnen.

Na een gevecht verdien je munten en ervaringspunten. Ervaringspunten worden gebruikt om je personage omhoog te doen gaan in level, terwijl je de munten kan gebruiken om hun vaardigheden te versterken. Zo kan je een personage meer stamina geven, meer damage laten doen of hun speciale aanvallen versterken. Op deze manier kan je hun sterke punten nog beter maken. Zo kan Jake bijvoorbeeld goed klappen incasseren, is Finn erg goed in speciale aanvallen, kan Marceline veel damage aanrichten en leent BMO zich het best tot een ondersteunende rol.

Ondanks het feit dat het combat systeem weinig diepgang biedt blijven de gevechten wel interessant. De game maakt het je op zich ook niet te makkelijk en laat je dingen zelf ontdekken, wat een stuk meer doet nadenken tijdens het spelen en waardoor je meer betrokken raakt bij de verhaallijn. Een klein minpunt is dat veel van de gevechten na een tijd wel onnodig beginnen aan te voelen en het gevoel van grinden voor ervaringspunten is zeker aanwezig, maar langs de andere kant geeft het verslaan van de sterkste tegenstanders zo wel enorm veel voldoening.

Visueel doet de game het best goed. De 3D-stijl leent zich perfect tot de personages van de show en de wereld is interessant en kleurrijk. Elke locatie heeft ook z’n eigen stijl meegekregen en doet de animatiereeks eer aan. Toch komen er af en toe enkele glitches naar boven drijven zoals bijvoorbeeld flikkerende character models of rare animaties waarin je personages vast te komen zitten. Je zou ook denken dat de PlayStation 4 absoluut geen probleem heeft  met het draaien van deze game, maar niets is minder waar. Ondanks de relatief simpele stijl krijgen we regelmatig te maken met framedrops, die soms enorm storend zijn (vooral tijdens het varen met je boot op open zee). 

Op het vlak van geluid is Pirates of the Enchiridion best de moeite waard. De stemacteurs doen hun best en leveren een mooi resultaat af waar niets op aan te merken is. Het is wel jammer dat de stemmen soms niet overeen komen met de mond van het personage. De soundtrack is dan weer niets speciaal en heel erg minimalistisch (op zich een knipoog naar de show), net als de geluidseffecten tijdens de gevechten. Een gemiste kans om écht iets speciaal te doen, maar ook op geen enkele manier slecht te noemen.

Conclusie

Adventure Time: Pirates of the Enchiridion is een game voor fans van de show. Heel wat vrienden en vijanden uit de reeks krijgen een rol en sommige momenten geven leuke referenties die enkel een fan zou oppikken. Voor anderen biedt de game een matig, maar best amusant, turn based combat systeem en kleurrijke visuals. De game voelt verder incompleet aan en zit vol met kleine bugs en foutjes. Een aanrader voor fans, een game om op te pikken tijdens een sale voor de rest.

Positief

  • Kleurrijke open wereld
  • Fun factor is aanwezig
  • Goede stemacteurs
Score
67/100

Negatief

  • Weinig diepgang in combat
  • Bij momenten repetitief
  • Veel glitches en soms zelf crashes
Grafisch
71%
Geluid
60%
Fun
75%
Gameplay
60%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.