4gamers.be

Spider-Man

Door YoniVL, 04-09-2018 16:00

Marvel's Spider-Man


Ondanks alles wat de voorbije jaren al is gepasseerd van Marvel, zowel op tv als in de bioscoop, is Spider-Man nog altijd een van de bekendste en populairste superhelden. Er zijn dan ook generaties opgegroeid met de geweldige animatiereeks en de niet altijd even geweldige films. Er zijn ook al een flink aantal games gemaakt met de sarcastische superheld in de hoofdrol, maar nog nooit wisten die de magie van Spider-Man goed over te brengen. Daar wil ontwikkelaar Insomniac verandering in brengen.

Insomniac en Spider-Man, wie beide kent zal vrij snel zeggen dat dit een perfecte combinatie is. De ontwikkelaar bewijst met Ratchet & Clank al jaren dat het als de beste games met sarcastische helden in de hoofdrol kan maken. Bovendien zijn de games altijd van topkwaliteit en dus moet deze Spider-Man game wel een succes worden.

Spider-Man (2018) screenshot

De beste beslissing die Insomniac alvast heeft gemaakt, is om niet te gaan voor een oorsprongsverhaal. Peter Parker is al enkele jaren Spider-Man en beschikt al over voldoende kennis van zijn krachten en heeft al strijd gevoerd met een aantal bekende villains. Die zitten voorlopig echter allemaal in de gevangenis en Peter Parker vult zijn dagen als assistent van ene Otto Octavius en gaat ondertussen nog aan de slag als Friendly Neighbourhood Spider-Man.

Al snel loopt er natuurlijk heel wat fout en komt hij oog in oog te staan met oude en nieuwe vijanden. De meeste van die vijanden hebben hun opwachting al gemaakt in de films of de animatiereeks, maar voor mensen die de comics niet lezen zal Mr. Negative misschien een onbekende naam zijn. We gaan hier niet veel meer van het verhaal onthullen, maar we willen wel zeggen dat het leuk in elkaar steekt.

Het is geen overdreven ingewikkeld verhaal en het tempo waarop iedereen in de game verschijnt is aangenaam. Ja, er wordt uitgegaan van een beetje voorkennis, maar we vermoeden dat dit voor heel wat gamers geen probleem zal zijn. Voor de echte fans van Spider-Man zitten er hier en daar zelfs een aantal leuke knipogen in, die waarschijnlijk verloren zullen gaan voor veel mensen. Zelfs The Avengers komen een aantal keer ter sprake.

Spider-Man (2018) screenshot

Dat gebeurt steevast met een pak humor, zoals je die kent van Spider-Man. Heel wat sarcasme en snedige opmerkingen dus. Zelfs een aantal simpele tussenfilmpjes werden op een humoristische wijze aangepakt, zonder dat je het gevoel krijgt dat ze het er wel heel dik opleggen. Hier zie je duidelijk de ervaring die Insomniac doorheen de jaren heeft opgebouwd bij Ratchet & Clank.

Het grootste deel van je tijd zal je spenderen aan het slingeren doorheen New York. Dat slingeren was bij voorgaande games altijd een beetje een tegenvaller, maar is hier een absolute voltreffer. In de meeste games van dit formaat stappen we al snel over op fast travel, omdat je verplaatsen gewoon niet zo leuk is. Vijf minuten lopen of wat op een paard zitten, we vinden er weinig aan. Niets daarvan in Spider-Man, waarin we met plezier door de stad slingeren.

Het slingeren is dan ook kinderlijk eenvoudig gemaakt, met ruimte voor fouten. Iedereen zal zich vlot kunnen bewegen en mensen die het goed onder de knie hebben, gaan flink de waaghals kunnen uithangen. Vlieg je toch eens pardoes tegen een gebouw, dan is dat geen probleem. Spider-Man zet het op een lopen, recht omhoog, en katapulteert zich vervolgens met een druk op de knop in de lucht en over het gebouw. Het blijft zelfs na tientallen uren ongelooflijk leuk om te doen.

Spider-Man (2018) screenshot

Voor de combat hebben ze bij Insomniac dan weer goed gekeken naar games als Batman Arkham Asylum. Alles draait rond timing en het gebruik van je gadgets. Probeer vijanden te ontwijken, hang ze vol met spinnenwebben en zet vervolgens de aanval in. Dit alles in combinatie met flink wat gadgets en gevechten die in de lucht gewoon doorgaan. De combat vraagt even wat gewenning, maar eens je er mee weg bent, veeg je snel de vloer aan met die tientallen vijanden die tegelijk op je afkomen.

Af en toe moet je het wel wat voorzichtiger aanpakken en zijn er stealthonderdelen, die ook perfect werken. Spider-Man is dan ook een personage dat zich geweldig goed leent voor stealth en Insomniac is er in geslaagd om dat goed over te brengen naar de game.

Heb je toch nog een duwtje in de rug nodig, dan heb je nog een heleboel skills en suit powers die je wat extra krachten geven. Die suit powers krijg je bij de aankoop van een nieuw pak, maar ze hangen niet vast aan een pak. Zo ben je dus niet verplicht om met een lelijk pak rond te lopen, omdat dat net die ene suit power heeft. Daarnaast kan je een pak ook nog drie extra vaardigheden geven, waarmee je bijvoorbeeld meer damage doet of automatisch wat health bijkrijgt. Hoe je alles samenstelt, is volledig vrij.

Spider-Man (2018) screenshot

Alles samen bevat Spider-Man trouwens bijna 30 verschillende outfits, gaande van de meest bekende pakken zoals we die zagen in de Marvel-films of de comics, tot meer obscure pakken die enkel zijn opgedoken in bepaalde verhaallijnen in de comics. We kunnen je in ieder geval verzekeren dat iedereen zijn gading zal vinden.

Om al die pakken vrij te spelen, zal je jezelf wel moeten bezighouden met de randactiviteiten in de game en die zijn zeer uitgebreid en gevarieerd. Zo kan je gaan jagen op duiven, verschillende uitdagingen aangaan, bolwerken van de vijand aanvallen of mooie foto’s nemen. Ondertussen kom je doorheen de stad met regelmaat van de klok nog eens flink wat andere misdaden tegen, die je wel of niet even kan gaan oplossen. Je vervelen doe je zeker niet in Spider-Man.

Dat is maar goed ook, want wil je alles tot een goed einde brengen dan zal je al snel 35 tot 40 uur in de game hebben gestoken. Dat lijkt aan het begin van de game minder te zullen zijn, maar omdat je regelmatig nieuwe zijmissies krijgt, blijf je flink bezig.

Spider-Man (2018) screenshot

Tussendoor kruip je ook af en toe in de huid van enkele andere bekende personages uit het Spider-Man universum, waaronder onze favoriete roodharige, Mary-Jane ‘MJ’ Watson.

We zijn nu heel de tijd al bijzonder positief over deze game en niet zonder reden. Spider-Man legt de lat voor superheldengames bijzonder hoog en is misschien wel het beste dat Insomniac ooit op de markt bracht. Dat wil niet zeggen dat deze game niet zonder fout is. Heel af en toe kan met al dat geslinger de camera tijdens gevechten wat lastig doen en hier en daar kregen we ook te maken met vijanden die in de omgeving kwamen vast te zitten. Het blijft natuurlijk een open-world game en een kleine bug hier en daar is dan niet abnormaal.

Ook de boss fights zijn niet altijd fantastisch. Die draaien nogal vaak uit op dodgen, gadgets gebruiken of met spullen gooien. Het gebeurde maar zelden dat we echt een tactiek moesten ontwikkelen, wat toch een beetje jammer is, vooral omdat de villains zelf wel leuk gebracht worden. Net als bij Spider-Man is dat met weinig introductie, maar met heel veel persoonlijkheid.

Op visueel vlak is Spider-Man een bijzonder mooie game. In de tussenfilmpjes wordt alles vrij realistisch naar voor gebracht, terwijl doorheen de game dat allemaal een beetje is teruggeschroefd, zonder er voor te zorgen dat het er slecht gaat uitzien. De soundtrack is ook sterk en het liedje dat je hoort terwijl je door de stad slingert zullen we niet snel beu worden.

Conclusie

Insomniac levert met Spider-Man misschien wel zijn beste werk ooit af en ook binnen het genre is dit een game die aan de top staat. Het is er wonderlijk in geslaagd om alle elementen van Spider-Man perfect samen te brengen en over te zetten naar een game. De keuze om niet voor een oorsprongsverhaal te gaan is bovendien zeer geslaagd en de humor in de game valt zeer te smaken. Spider-Man was een flinke hype en we kunnen enkel maar zeggen dat die hype terecht was.

Positief

  • Humor
  • Slingereuh!
  • Veel content
  • Leuke combat
Score
90/100

Negatief

  • Boss fights soms te eenvoudig/gelijkaardig
Grafisch
90%
Geluid
90%
Fun
90%
Gameplay
90%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.