4gamers.be

Pro Evolution Soccer 2019

Door YoniVL, 04-09-2018 12:00

Pro Evolution Soccer 2019

[gespeeld op PS4]


Voor veel mensen is het onbegrijpelijk dat er elk jaar opnieuw voetbalgames verschijnen en vooral dat die dan ook nog eens goed verkopen. We begrijpen die verzuchting wel, want de verschillen zijn soms absoluut minimaal. Toch kijken we er elk jaar naar uit aan de slag te gaan met de nieuwste iteratie van de voetbalfranchises. Beginnen doen we dit jaar met PES 2019.

Enkele jaren geleden werd bij Konami alles over een andere boeg gegooid op vlak van Pro Evolution Soccer. De gameplay was ver afgegleden van wat de game ooit bracht en eeuwige concurrent FIFA had een grote voorsprong genomen. Sindsdien zit PES terug op het juiste pad en worden er nog amper grote veranderingen toegevoegd aan de gameplay. Dat is ook dit jaar het geval.

Een groot deel van de vernieuwingen zijn dan ook vooral visueel. Spelers zullen voortaan zichtbaar moe worden wanneer je ze sprintjes laat trekken en ook de physics en de animaties werden aangepakt, zodat alles er nog vloeiender uitziet. In die opzet zijn de ontwikkelaars dan ook geslaagd, want PES 2019 is de best ogende PES, zonder dat er echt grote vernieuwingen zijn doorgevoerd. Ook de menu’s zien er een stukje moderner uit, al blijft Konami hier worstelen met een moderne uitstraling en een overzichtelijke vormgeving.

Ook op vlak van gameplay zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd, maar niet in die mate dat je er als speler heel veel van zal merken. Spelers zullen zich beter positioneren en je zal meer spelers kunnen herkennen op basis van hun balbehandeling, maar dat zijn zaken waar je onder het spelen niet van uit je stoel zal vallen.

Ondanks die beperkte veranderingen, moeten we wel zeggen dat PES 2019 bijzonder vlot speelt. Dat was bij de vorige versie al het geval en dat is nu zeker niet minder geworden. Mooie combinaties op de mat leggen, gevolgd door een mooi doelpunt, het blijft iets dat in PES perfect kan en de voldoening wanneer het gebeurt, is nog steeds bijzonder groot.

Bij de licenties is PES dit jaar de Europa League en de Champions League kwijt, maar voegt het wel een hoop nieuwe stadions, competities en ploegen toe waarvan het de licentie in handen heeft. De tijd dat PES het moest doen met een hoop zelfbedachte namen, ligt nu vrijwel volledig achter ons. Of het ontbreken van de officiële tornooien van de UEFA een probleem is, is iets dat van speler tot speler zal verschillen. Wij maken ons er niet echt druk in.

De myClub mode is nog steeds het belangrijkste onderdeel van PES en kreeg dit jaar enkele veranderingen te verwerken, waarbij vooral de prijs van nieuwe spelers opvalt. Om een kaart aan te kopen, moet je nu flink wat meer punten neertellen. We hebben geen idee of dit is gedaan om meer balans aan het spel toe te voegen of om spelers sneller aan te zetten tot het uitgeven van echt geld. Een echte grind is het nog niet, maar je zal dus wel ietsje meer tijd in de mode moeten besteden.

De commentaren zijn jammer genoeg nog steeds hetzelfde en zal je al vrij snel beu zijn, net zoals dat meestal het geval is. Het wordt dringend eens tijd dat hier een frisse wind komt waaien, want het is toch jammer dat je na een tiental wedstrijden al besluit om het geluid af te zetten. Hetzelfde geldt voor de soundtrack, die niet slecht is, maar ook niet meteen memorabel.

Conclusie

Konami voert in PES 2019 geen grote veranderingen door, maar dat was ook niet nodig, aangezien de vorige versie bijzonder goed speelde. Hier en daar een kleine vernieuwing en een mooier uitzicht zorgen er voor dat PES 2019 weer een stapje voorwaarts is ten opzichte van zijn voorganger, maar wel maar een klein stapje.

Positief

  • Betere graphics
  • Meer licenties
  • Vlotte gameplay
Score
77/100

Negatief

  • Menu's blijven onoverzichtelijk
  • ...behalve die van de EL en de CL
  • Slechts kleine stap voorwaarts
Grafisch
80%
Geluid
65%
Fun
78%
Gameplay
77%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.