4gamers.be

Xenoblade Chronicles 2: Torna~ The Golden Country

Door Phazon, 08-10-2018 15:50

Een klein jaar geleden kon menig JRPG-liefhebber de gigantische wereld van Alrest verkennen in Xenoblade Chronicles 2. Meteen voegde Nintendo hier een Season Pass aan toe, waarme we de maanden nadien heel wat content en een grote uitbreiding zouden voorgeschoteld krijgen. Deze uitbreiding, genaamd Torna The Golden Country, is intussen verschenen en dus trokken we nogmaals op avontuur om deze prequel te ervaren.

Zoals we reeds in de introductie aanhaalden, vertelt Torna The Golden Country ons een verhaal over de gebeurtenissen voor het hoofdverhaal in Xenoblade Chronicles 2. Regelmatig kregen we in de basisgame flashbacks te zien, die reeds heel wat zaken verduidelijkten,maar nu krijgen we een veel beter en diepgaander zicht op hetgeen er zich 500 jaar geleden afspeelde. Over het algemeen pakt deze uitbreiding het verhaal wat serieuzer aan, met wat minder typische anime tropes en momenten, al is men niet schuw van hier en daar wat grappige scenes of opmerkingen in de mix te gooien. Heel wat emotionele momenten geven het geheel op regelmatige wijze wat extra impact.

De gameplay is in Torna ook stevig aangepakt en kent eigenlijk een zeer verschillende insteek. Weg zijn de 'gacha blades', want je hebt nu te maken met een party bestaande uit vaste drivers en blades. Dit zorgt er voor dat de uitdagingen en gevechten in het spel iets beter op je vaardigheden en tactieken afgestemd zijn. Het combineren van de verschillende auto-attacks, arts, blade en driver skills voelt ook een pak vloeiender aan. Deze Torna-uitbreiding is dus eigenlijk een pak toegankelijker voor zij die een vrij rechtoe rechtaan JRPG combat wensen, terwijl de basisgame een pak geschikter was voor de typische theorycrafters (je moest wat geluk hebben met de rng blades en ze constant managen om het maximale uit de combat te halen) onder ons.

Aan de quest-formule is niet echt gesleuteld geweest. Talloze fetch en kill quests zijn intussen vrij standaard voor het genre, maar het wordt allemaal nooit echt te grindy en de quests vormen een prima aansporing om elk uithoekje van de wereld te verkennen. Het crafting-systeem kent wel een andere benadering en is in principe ook iets duidelijker dan voordien. Tijdens je avontuur kom je regelmatig kampeerplaatsen tegen alwaar je nieuwe dialoog tussen je party members kan lezen, maar dus ook nieuwe voorwerpen of voedsel kan klaarstomen. Deze power-ups zullen, voornamelijk op hogere moeilijkheidsgraden, zeker van pas komen.

Op grafisch vlak heeft ontwikkelaar Monolith Soft niet stilgestaan, daar men eigenlijk al volop bezig is met een aantal nieuwe projecten en de engine constant aanpast. Er is onder de motorkap heel wat gesleuteld en de Torna-expansion is bijgevolg wat denser qua flora en iets mooier ten opzichte van de basisgame, al vallen er wel een paar grafische mankementjes te bespeuren (wat ruwe randjes en uitlijningen rond de personages, zo nu en dan wat screen tearing etc.). Een volledig nieuwe titan met veel variatie qua omgevingen en een zeer sfeervolle nieuwe stad staan je onder andere op te wachten.

In handheldmodus laat de dynamische resolutie nog steeds wat te wensen over, maar op je tv zal de kleurrijke JRPG-wereld je wanderlust weer stevig stimuleren. Het thema van de soundtrack kent ditmaal een zeer jazz-achtige insteek, bestaande uit een mix van oude bekenden, jazz-covers van bepaalde tracks en volledig nieuwe deuntjes waaronder een combat theme die zeer aanstekelijk werkt. Composer Yasunori Mitsuda heeft wederom zeer goed werk afgeleverd.

De uitbreiding Xenoblade Chronicles 2: Torna The Golden Country kan je op verschillende manieren verkrijgen. Allereerst is er de typische Season Pass-formule, alwaar een digitale licensie je toegang gaf of geeft tot heel wat extra content in de basisgame van Xenoblade Chronicles 2, waaronder nieuwe blades (Shulk, Fiora, Elma en enkele nieuwe originele blades), een uitgebreide challenge mode (vol met extra skins en outfits), een heel aantal extra quests en wat handige extra's en items om tijdens je avontuur te gebruiken. Daarenboven geeft deze Season Pass ook toegang tot de verhaaluitbreiding van Torna The Golden Country. 

Zij die echter een fysiek exemplaar in handen wensen te krijgen of niet per sé met de basisgame aan de slag willen gaan, kunnen zowel in de winkel of in de eShop een standalone exemplaar van Torna The Golden Country aanschaffen (de winkelversie bevat een fysieke cartride waar Torna The Golden Country speelbaar mee is). Ook deze versies komen met de mogelijkheid om in de basisgame van Xenoblade Chronicles 2 de eerder genoemde content vrij te spelen wanneer je uiteindelijk toch beslist de game aan te schaffen (de winkelversie bevat een code om deze content te ontgrendelen in de basisgame).

Conclusie

Xenoblade Chronicles 2: Torna~ The Golden Country is een zeer indrukwekkende uitbreiding die de JRPG-liefhebbers onder ons toch een 20 à 30 uren zoet zal houden. Het verhaal vormt een prima aanvulling op de gebeurtenissen in Xenoblade Chronicles 2, maar kan ook perfect apart ervaren worden. De strakke en vloeiende combat gameplay, mooie omgevingen en sfeervolle soundtrack vormen een ijzersterk geheel en mooie afsluiting op de laatste telg in de Xenoblade-serie. Zowel voor de fans als nieuwkomers een grote aanrader dus.

Positief

  • Verhaal
  • Combat-systeem
  • Soundtrack
Score
88/100

Negatief

  • Paar grafische tekortkomingen
Grafisch
85%
Geluid
90%
Fun
87%
Gameplay
90%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.