4gamers.be

Scribblenauts Mega Pack

Door valies, 15-10-2018 16:35

Scribblenauts Mega Pack

[Gespeeld op PS4 Pro]


Scribblenauts Mega Pack verzamelt Scribblenauts Unlimited en Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure, beide origineel gelanceerd in 2013 en nu voor het eerst ook op PlayStation en Xbox. Al toonde Scribblenauts Showdown alvast de weg naar deze platformen, maar nu zijn ook deze twee games aan de beurt.

Jongeheer Maxwell is in het bezit van een magisch schrift. Zodra hij er een woord in neerschrijft, komt het object tot leven, lekker handig. Alleen niet echt fijn als je het gebruikt voor gemene dingen. In Scribblenauts Unlimited leert Maxwell al snel dat dat niet zonder gevolgen gaat. Unlimited vertelt het verhaal waarin Maxwell op een dag een hongerige man tegenkwam, als geintje een rotte appel te voorschijn kribbelde en deze aan de man gaf. Kwaad op deze verfoeilijke zet vervloekte de oude man Maxwell’s zus Lily. De vloek zorgt ervoor dat ze traag maar gestaag verandert in gesteente. Gelukkig komt broer Edwin met raad: door het verzamelen van Starites kan Maxwell de vloek verbreken. Deze sterren kan Maxwell verdienen door het helpen van anderen. Aan ons dus om met Maxwell op zoek te gaan naar hulpbehoevende mensen en zo Starites te verzamelen. Gepakt en gezakt met ons magisch schrift, een enorm uitgebreide woordenschat en een boel fantasie trekken we doorheen een heleboel levels in Unlimited.

Terwijl Unlimited in de levels geen samenhangend verhaal brengt (er is enkel het achtergrondverhaal waarom we Starites moeten verzamelen), heeft Unmasked wel een overkoepelend verhaal. Vanuit Batman’s grot, met Lily die ons van daaruit helpt, gaat Maxwell van het ene naar het andere level waar hij een heleboel DC-helden en –schurken zal ontmoeten. Er is een kwaadaardige kloon van Maxwell ontstaan, genaamd Doppelganger, die de boel op stelten zet samen met tal van DC-schurken. Goed nieuws voor alle DC-fans: niet alleen passeren een heleboel DC-personages de revue, je kan er ook zelf enorm veel zelf te voorschijn toveren. Wil je Wonder Woman als side kick? Kies dan maar even uit meer dan tien verschillende versies. Verder is de gameplay van beide games erg vergelijkbaar, telkens ga je aan de slag met je magische schrift om zoveel mogelijk vraagstukken op te lossen met je creativiteit.

Door middel van een letterwiel schrijf je zogezegd in je magische schrift. Dit letterwiel laat je eerst een groep letters kiezen met de linkerjoystick om dan één van de letters in de groep te selecteren met vierkantje, driehoekje, rondje of kruisje. Zo ga je letter na letter verder. Er is een autocomplete die je telkens een hoopje woorden toont die beginnen met hetgeen je alvast neertypte. Met de linkerjoystick kan je dan aan het zoeken in de lijst van suggesties en zo tover je een object te voorschijn. Niet alleen kan je objecten maken uit het niets, ook kan je bijvoegelijke naamwoorden toevoegen aan objecten. Veel mogelijkheden dus en heel wat typwerk, wat nogal stroef gaat met het eerder onhandige letterwiel.

Maxwell komt in verschillende levels terecht waarin hij allerlei vraagstukken zal moeten oplossen met behulp van zijn magisch schrift. Denk bijvoorbeeld aan een NPC die een biefstuk wil bakken, maar geen vuur heeft. Dan tover je snel even vuur tevoorschijn. Andere keren moet je vechten en zal je wapens of mechs tevoorschijn toveren. Het feit dat je bijvoegelijke naamwoorden kan toevoegen maakt dat de mogelijkheden echt legio zijn, maar maakt ook dat het soms wat te makkelijk wordt. Een te sterke vijand? Even “onoverwinnelijk” toevoegen aan Maxwell en je bent safe. Of gewoon even “slapend” of “dood” breiën aan de vijand en eupla, we kunnen rustig wat kletsen uitdelen zonder ook maar iets van weerwoord te krijgen. Ook handig is Maxwell vleugels geven of “vliegend” toevoegen en BAM je bent super mobiel doorheen de levels. Dergelijke keuzes maken sommige vraagstukken echter wel wat te makkelijk, en de oplossingen repetitief, waardoor het plezier en de voldoening al wat minder worden. Het leukste is wanneer de game je toch pusht om inventief uit de hoek te komen, maar dan nog verval je al makkelijk terug in de easy way out. 

In Unlimited is een Object Editor waarin je zelf creaties kan maken en deze dan kan oproepen. In Unmasked heb je dan weer een Hero Editor waar je zoals het woord doet vermoeden, een held kan creëren met de gewenste heldenvaardigheden. Leuke toevoeging voor de creatievelingen, maar net als het letterwiel is ook de editor niet erg vlot in gebruik. 

Visueel is Scribblenauts heel kleurrijk en herkenbaar. Het Unmasked-gedeelte weet overigens op een leuke manier de typische comic-stijl te integreren in de eigen visuele stijl. De levels weten zich ook visueel mooi te onderscheiden van elkaar. De soundtrack is best ok, alleen is de muziek soms te luid.

Conclusie

Scribblenauts Mega Pack is een mooie collectie voor wie van puzzelwerk houdt en zichzelf kan motiveren om inventief uit de hoek te blijven komen. Minder fantasievolle gamers zullen echter te veel dezelfde objecten neerkribbelen en dan verliest de game aan uitdaging en plezier. DC-fans zullen dan weer helemaal opleven van de enorm grote hoeveelheid DC-inhoud.

Positief

  • uitgebreide woordenschat
  • enorm veel DC-personages
Score
65/100

Negatief

  • te weinig inzet op inventiviteit
  • onhandig letterwiel
Grafisch
75%
Geluid
60%
Fun
65%
Gameplay
65%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.