4gamers.be

Tetris Effect

Door YoniVL, 19-11-2018 15:12

Tetris Effect


Vrijwel elke generatie gamers heeft wel een game die bijna iedereen van die generatie heeft gespeeld. Dat kan een game zijn als Call of Duty of Super Mario World, maar voor de generatie die is opgegroeid met de allereerste Game Boy is dat zonder twijfel Tetris. Dat kwam uit in 1984, maar kreeg pas echt wereldbekendheid toen het in 1989 werd meegeleverd met elke verkochte Game Boy. Sindsdien zijn er al honderden versies van Tetris uitgekomen, waaronder nu ook Tetris Effect.

Tetris Effect is de nieuwe game van de makers van Rez en Lumines en dat weet je van bij de start van de game. Felle neonkleuren, leuke muziek en een psychedelische sfeer zijn dan ook nooit veraf. We moeten ook wel zeggen dat al die kleuren en de muziek er voor zorgen dat je wel lekker in de sfeer geraakt. We speelden nooit eerder met zo’n grote focus Tetris.

Tetris Effect screenshot

Soms wordt het wel een beetje te veel. Als je een aantal lijnen op een rij weet weg te spelen, dan is er zoveel actie op je scherm dat je bijna verblind geraakt. Gelukkig kan je er bij de instellingen voor kiezen om de effecten iets minder fel te maken.

Tetris Effect wordt opgedeeld in twee modes: Journey Mode en Effect Mode. Die eerste is een soort campagne waarin je een reeks levels krijgt voorgeschoteld die je moet doorworstelen. Telkens krijgen ze een andere achtergrond, andere muziek en andere animaties. Dat zorgt er voor dat je steeds het gevoel hebt een andere game te spelen.

De game pakt het ook anders aan qua moeilijkheidsgraad. Die fluctueert heel sterk, waardoor je meer rustige met hectische momenten afwisselt. Vroeger ging het level telkens een niveautje hoger wanneer je 10 lijnen wegspeelde. Nu kan de snelheid bij de start op niveau 8 staan, om dan plots terug te vallen naar niveau 3. Als speler moet je daardoor wel steeds bij de les blijven.

Tetris Effect screenshot

Heb je toch een klein beetje problemen, dan kan je even ‘in the zone’ gaan. Die zone is een metertje dat volloopt terwijl je speelt. Zodra het vol is, kan je het gebruiken. Dan vallen de blokken tijdelijk niet meer naar beneden en worden lijnen naar de onderkant van het speelveld verplaatst. Het is de perfecte manier om even je bord te reorganiseren. Je moet het wel snel doen, want je metertje loopt snel leeg.

Heb je het een beetje gehad met de Journey Mode dan kan je overschakelen naar de Effect Mode, waarin je op verschillende manieren aan de slag kan met een spelletje Tetris. Je kan er voor kiezen om een playlist te spelen met een aantal levels uit de Journey Mode, maar dan zonder kans om een game over te krijgen. Er zijn ook modes die je vaardigheden stevig zullen testen, door je puzzels voor te schotelen of op hoge snelheid blokken op je af te schieten. Er zijn natuurlijk ook leaderboards, zodat jij met de rest van de wereld kan vergelijken hoe goed je bent in Tetris.

Zoals we eerder al zeiden, is Tetris Effect een game van de mensen achter Lumines en Rez. Op grafisch vlak is het dus een pareltje. De verschillende levels en effecten zien er prachtig uit en brengen je steevast in een bepaalde sfeer. Het is ook heel knap hoe acties van de speler doorspelen in de muziek, zonder dat je daar helemaal gek van wordt.

Wil je echt helemaal meegezogen worden in de sfeer, dan kan je de game ook met PlayStation VR spelen. Je geraakt dan helemaal afgesloten van de wereld en zo ben je enkel en alleen nog maar bezig met het spelen van Tetris. Dat wil niet zeggen dat je Tetris Effect echt in VR moet spelen, want ook op een tv hebben de visuals voldoende effect om je geboeid te houden.

Conclusie

Tetris Effect is een van de beste Tetris-games van de voorbije jaren. We hebben al heel wat mindere versies zien voorbijkomen, maar deze combinatie van Tetris met elementen van Rez en Lumines zorgt voor een nieuw gevoel, waardoor je helemaal wordt meegezogen in het spel. Je geniet echt van de visuals en de muziek, zonder dat je wordt afgeleid van de game en dat vinden wij een bijzondere prestatie.

Positief

  • Knappe visuals
  • Leuke muziek/effecten
  • Verschillende modes
Score
88/100

Negatief

  • Soms beetje druk
Grafisch
90%
Geluid
90%
Fun
88%
Gameplay
88%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.