4gamers.be

Blood & Truth

Door YoniVL, 29-05-2019 17:01

VR ging enkele jaren geleden zijn grote doorbraak maken. Ondertussen hebben al heel wat mensen een VR-headset in huis, maar die grote doorbraak is er eigenlijk nooit gekomen. Dat heeft vooral te maken met de kwaliteit van de games, in combinatie met de hoge prijs voor een headset natuurlijk. Niet dat er geen leuke games zijn voor VR, maar er zijn te weinig toppers die het grote publiek kunnen overtuigen. London Studio hoopt met Blood & Truth daar verandering in te brengen.

Om daar verandering in te brengen gaat de ontwikkelaar niet op zoek naar een of ander briljant en diepgaand concept. Ze houden het simpel en hebben met Blood & Truth een eigen actiefilm in elkaar gestoken. De tagline van de game is dan ook gewoon ‘Be the Action Hero’. Duidelijker kan het bijna niet zijn. Blood & Truth is trouwens gebaseerd op The London Heist, het meest populaire onderdeel van VR Worlds, een collectie VR-demo's voor PlayStation VR.

Blood & Truth screenshot

London Studio neemt dat ook serieus en is daar heel eerlijk in. Blood & Truth is geen realistische game. Alles draait rond actie, ontploffingen en grote vuurgevechten. Dat begint al bij de wapens in de game. Die hebben hun basis in de realiteit, maar hebben vaak toch verrassend veel kogels in hun magazijn zitten. Zo kan je lekker op alles en iedereen knallen zonder om de 5 seconden te moeten herladen. Voeg daar nog een slow motion-effect en een spannende soundtrack aan toe, en je weet dat Blood & Truth eerder Die Hard is dan een of andere indiefilm waar elk schot realistisch moet zijn.

Ook het verhaal is niet bepaald diepgaand. Misdaadfamilies die met elkaar rivaliseren en vervolgens alles en iedereen aan gort schieten, het is niet iets dat we nog nooit hebben gezien. We moeten wel zeggen, er is bijzonder veel werk gestoken in het verhaal, met meer dan degelijke acteurs die via motion capturing alles mooi naar het scherm vertalen.

Daarbij is ook echt aandacht besteed aan het format, want wanneer je rondkijkt tijdens cutscenes zal je meermaals kleine details ontdekken. Bij ‘gewone’ games heeft de ontwikkelaar perfect in handen waar de gamer naar kijkt, maar in VR is dat niet het geval. Dat wordt echter heel vaak uit het oog verloren, waardoor alles rond het focuspunt nogal doods overkomt. In Blood & Truth is dat niet het geval en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Blood & Truth screenshot

Wat Blood & Truth echt goed maakt is de gameplay en dat hebben we nog niet zo vaak gezegd bij VR-games, zeker niet bij shooters. Persoonlijk zijn we over het algemeen geen fan van de manieren om te bewegen in VR – zoals bijvoorbeeld teleporten – en dat is ook niet helemaal ons favoriete stuk uit Blood & Truth. Je kan links en rechts strafen en voorwaarts bewegen door op de juiste knop te drukken wanneer je naar een bepaald punt kijkt. Het is dus bijzonder lineair. Langs de andere kant is dat ook de sterkte van de game, want je wordt altijd recht in de actie geduwd en de kans op misselijkheid is ook meteen een stuk lager. Het zorgt er wel voor dat als je een collectible mist, je het level gewoon terug moet spelen.

De gunplay is wel fantastisch. Naarmate de game vordert krijg je toegang tot vier wapens via twee heupholsters en twee holsters op je rug. Tijdens het spelen wissel je naar hartenlust en je kan ook gewoon twee wapens tegelijk gebruiken. Herladen is ook poepsimpel. Je neemt gewoon een nieuw magazijn van je borst, ramt dat in je wapen en je bent weer klaar om vol te knallen. Als je twee wapens vast hebt, dan moet je zelfs niet een van je wapens terug wegsteken. Het zorgt er voor dat de actie steeds knallend is. Soms zijn er ook kleine on-railstukken waar je de spanning helemaal kan snijden.

Deze actievolle momenten worden hier en daar aangevuld met kleine puzzelmomentjes, waarbij je bijvoorbeeld een slot moet openmaken. Ze zijn niet echt moeilijk, maar zorgen er wel even voor dat je op adem kan komen.

Blood & Truth moet je trouwens met PS Move spelen. Nee, het is niet verplicht, maar als je met een gewone controller speelt, dan valt een groot deel van de ervaring weg. Het is immers geweldig om met twee Moves in de lucht alle vijanden af te knallen. Met een gewone controller ben je dat gevoel toch grotendeels kwijt. Dat wil natuurlijk ook wel zeggen dat je te maken krijgt met de typische mankementen, zoals slechte tracking. In een donkere kamer werkt het perfect, maar zoals zo vaak zorgt veel licht voor problemen.

De campagne van Blood & Truth zal je maar een dikke vijf uur bezig houden, maar daarnaast heb je ook nog een aantal challenges, waar je zo snel mogelijk een aantal doelwitten moet raken, en kan je in je bunker op de shooting range alle wapens gaan uittesten en aanpassen met wat extraatjes. Om die vrij te spelen zal je wel levels opnieuw moeten spelen om hogere scores te halen.

Een laatste aspect waar we aandacht aan willen besteden is de soundtrack. Die is met momenten enorm bombastisch en trekt je volledig in de actie. De makers hebben er bovendien voor gezorgd dat de muziek wat wegvalt als je het moeilijk hebt en aanzwelt wanneer je als een echte badass vijanden aan gort knalt.

Conclusie

Blood & Truth is zonder twijfel een van de beste shooters in VR. De makers hebben gekozen om vol voor de actie te gaan en dat lukt ze perfect. Vijanden vol lood pompen was in VR nog nooit zo leuk. De beperkte movement kan soms voor problemen zorgen, maar algemeen beschouwd zal je een dikke vijf uur jezelf een echte actieheld voelen.

Positief

  • Geweldige gunplay
  • Knappe soundtrack
Score
83/100

Negatief

  • Soms typische VR-problemen
  • Beperkte movement
Grafisch
80%
Geluid
85%
Fun
82%
Gameplay
83%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.