4gamers.be

F1 2019

Door YoniVL, 26-06-2019 12:08

F1 2019

[Gespeeld op PS4]
[Geschreven door Joeri]


Het zijn goede tijden voor mensen die van snelheid houden want het lijkt tegenwoordig wel racespellen te regenen. Terwijl Team Sonic Racing en Crash Team Racing de strijd met elkaar aangaan, zou F1 2019 wel eens de derde hond kunnen zijn die met het spreekwoordelijke been gaat lopen. Deze jaarlijkse franchise is sinds zijn naamsverandering in 2009 alweer aan zijn elfde editie toe. Zal ontwikkelaar Codemasters er in slaan om de franchise fris te houden?

De eerste grote aanpassing is de toevoeging van de 2018 FIA Formula 2 Championship oftewel het tweede seizoen van Formule 2 racing. Hierdoor zijn er een heleboel nieuwe wagens toegevoegd die meteen een ander gevoel met zich meebrengen. Je lijkt niet langer vast te zitten in de wereld van Formule 1 en kunt nu een uitgebreide racingwereld ontdekken. Dit gevoel ontdek je meteen in de campaign van het spel. Je gaat van start in F2 en moet je een weg opbouwen naar F1.

De erg verhaalgedreven campaign laat je een racer creëren die je vervolgens van een zo succesvol mogelijke carrière moet voorzien. Het F2-gedeelte van het verhaal bestaat uit races die eerder eenvoudig zijn en zo een soort van tutorial vormen voor je F1-carrière. Je hebt een typische Britse aartsvijand die je het leven zuur zal maken en enkele vrienden die je zullen bijstaan. Het F2-avontuur duurt echter niet zo lang en na een klein uurtje zul je al een F1-team mogen kiezen, samen met de andere figuren in je campaign. Wie de wereld van Formule 2 toch wil verkennen, kan een heel seizoen spelen in de F2 Season Mode. Dit heeft echter geen effect op het verhaal en staat helemaal op zichzelf.

Het verhaal doet denken aan de voorgaande F1-games. Je bent een complete nieuwkomer die niet echt wordt vertrouwd door zijn mederacers. Pas door races te winnen en verwachte targets te halen, zul je een hechte band opbouwen met je team. Elk team heeft ook zijn eigen kracht. Zo zal Ferrari bijvoorbeeld de sterkste motoren hebben terwijl Mercedes dan weer betere banden en dus meer grip heeft. Dit zal voor elke campaign anders zijn. Deze details zijn erg nuttig om te weten en die kennis kun je uitbuiten bij het kiezen van een team of bij je tactiek tijdens het racen.

Na verschillende uren spelen zul je echt deel uitmaken van het team en zul je je rivalen echt beginnen haten. Hier zorgen de cutscenes voor die je met vaste regelmaat te zien krijgt. Veel sportgames proberen op deze manier een verhaallijn te maken en het lukt maar zelden. In F1 2019 zit het verhaal best goed in elkaar, waardoor het verslaan van je rivalen een echte adrenalinekick geeft.

De besturing en de feedback van je controller helpen ook bij dit gevoel. Je krijgt net genoeg vibraties doorheen je vingers zonder dat het storend wordt. De manier waarop je wagen reageert en de verschillen tussen gras, de racebaan en grind zijn tot in de puntjes geperfectioneerd. Waar de besturing in vorige Formule 1 spellen vaak nog wat moeilijker was, is er in F1 2019 een soepelheid geïntroduceerd die alles wat meer dat arcadegevoel geeft. Dat wil niet zeggen dat F1 2019 een arcaderacer is geworden en je zal pas na heel wat uren gameplay echt comfortabel zijn met de besturing.

De AI is slimmer en vooral agressiever geworden in deze nieuwe editie. Zo volgt de AI niet langer steeds de perfecte route, maar worden er bij regelmaat ook shortcuts genomen en zul je meermaals uitgedaagd worden. Niet zelden zal een wagen naast je komen rijden om een kleine tik uit te delen. Dit kan grote gevolgen hebben als je hier niet goed tegen verdedigt. De AI is niet op elk punt verbeterd. Je zult met een gerust hart ruime bochten kunnen nemen want hier durft men toch niet in te halen.

De multiplayer kent ook verschillende aanpassingen. Wie genoeg punten verzamelt, zal zijn team verschillende cosmetische aanpassingen kunnen geven. Denk hierbij aan de kleuren van je wagen, welke kleding je draagt en welke stickers er op je wagen staan. Microtransacties zijn aanwezig, maar zijn zelden nodig aangezien je in elke gamemodus punten verzamelt om te gebruiken in de online winkel. Elke race is dus een erg kleurrijke affaire geworden. Tijdens onze speelsessies waren er helaas verschillende connectieproblemen, wat online racers wel eens wat frustraties kan opleveren.

Conclusie

F1 2019 is geen grote verbetering in de franchise maar eerder een kleine stap in de goede richting. Dit is misschien ook logisch in een franchise die altijd al erg goede scores heeft behaald. De gameplay en de besturing zijn simpelweg fantastisch, maar het zal voor nieuwkomers een hele klus zijn om deze onder de knie te krijgen. Het verhaal in de singleplayer zorgt voor voldoende drama en dit zal je motiveren om races te winnen. De multiplayer bevat voldoende opties en zal je erg lang entertainen, zolang de verbinding stand kan houden.

Positief

  • Sublieme gameplay
  • Verhaal leuk uitgewerkt
  • Ultieme F1 ervaring
Score
85/100

Negatief

  • Moeilijk voor nieuwkomers
  • Verbindingsproblemen multiplayer
Grafisch
90%
Geluid
85%
Fun
85%
Gameplay
90%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.