4gamers.be

Dragon Quest Builders 2

Door YoniVL, 16-07-2019 12:45

Dragon Quest Builders 2

[Gespeeld op PS4 & Nintendo Switch]
[Geschreven door Joeri]


Dragon Quest is een Japanse franchise die al erg lang voet op Westerse bodem probeert te krijgen. De RPG-spellen zijn erg populair in Japan, maar hier blijft het enthousiasme maar op een laag pitje staan. Ontwikkelaar Square Enix hoopt dit te veranderen door middel van het heruitbrengen van de oude games maar ook door spin-offs te maken. Dragon Quest Builders is zo een spin-off en we zijn inmiddels al toe aan het tweede deel. Een half jaar na de release in Japan is het nu onze beurt om te gaan graven, hameren en bouwen.

Net zoals het eerste deel is Dragon Quest Builders 2 een sandbox spel zoals Minecraft of Terraria, maar dan met een toegevoegde verhaallijn. Het verhaal is gebaseerd op dat van Dragon Quest 2, maar dan bekeken vanuit het standpunt van een zogenaamde Bouwer. Iedereen beschouwt Bouwers als slechte personen die alleen maar onheil veroorzaken. Aan jou om het tegendeel te bewijzen door dorpen en tuinen te bouwen. Al snel ontdekt het volk dat je het beste met hen voorhebt en zullen ze je helpen met je missies. Deze game biedt een erg eenvoudige verhaallijn, maar de charme druipt er van af.

De gameplay is hetzelfde als het voorgaande spel. De besturing kent wel wat verbeteringen en er zijn verschillende nieuwe werkmiddelen die het hele spel soepeler laten verlopen. De eilanden die je bezoekt zijn een stuk groter en je kunt nu ook spurten en teleporteren om snel op je bestemming te geraken. Dorpelingen zijn nuttiger geworden en helpen met heel wat zaken. Zo zullen ze nu je tuinen omploegen, zaadjes planten, water geven, oogsten, bomen omhakken en nog veel meer. De grootste vernieuwing is de multiplayer, waarin je nu met vier mensen tegelijk de campaign kunt doorlopen.

In het verhaal ben je gevangen genomen op een schip, dat na een korte tutorial begint te zinken. Je spoelt aan op een eiland samen met twee andere personages: Lulu en Malroth. Lulu is een nogal bazig meisje die weet wat ze wil en Malroth is een heethoofdige vechtersbaas. Jullie worden de beste vrienden en je voelt je na een tijd ook echt betrokken met de personages. Het voelt allemaal een beetje aan als ware het een sprookje waarin hoop en vriendschap steeds overwint. Klinkt melig? Dat is het eigenlijk ook wel een beetje, maar dat hoeft niet slecht te zijn!

Samen met je vrienden ga je mensen in nood helpen en hiervoor moet je naar verschillende eilanden reizen. Het eerste eiland dat je gaat helpen, Furrowfield, kent bijna geen vruchtbare grond meer. Zo kent elk eiland wel zijn eigen problematiek en omgeving die voor genoeg afwisseling zorgt. Op elk eiland zijn voldoende puzzels, personages en eindbazen te ontdekken. Sommigen zijn daarbij wel erg goed verstopt. Terwijl je je dorp opbouwt en het eiland steeds minder geheimen voor je heeft, zullen de bewoners je dankbaar zijn en hartjes op de grond laten vallen. Door deze op te rapen en te verzamelen, zul je blauwdrukken verdienen om nieuwe gebouwen mee te kunnen bouwen. Je leert ook voortdurend nieuwe recepten om meubels, werktuigen en accessoires te creëren. En je hoeft ook helemaal niet erg creatief te zijn om mooie zaken te bouwen. Van het kleinste meubeltje tot het grootste standbeeld, het ziet er allemaal erg mooi uit.

Maar niet alles is vredig in je dorpjes, regelmatig zullen hordes vijanden je aanvallen. Je zult dus ook een goede verdediging moeten opzetten. Je kunt muren bouwen, valstrikken zetten en nog veel meer. Het is echter jammer dat vijanden nogal dom zijn en bijvoorbeeld domweg doorheen prikkeldraad lopen totdat ze erbij neervallen. Het spel lijkt ook niet altijd te begrijpen wat je doet. Zo hadden we op gegeven moment een enorme gracht rondom het dorp gebouwd. Vijanden lopen blindelings in het water en wat blijkt? Ze kunnen gewoon onder water ademen, waardoor ze nog lastiger te verslaan zijn omdat je dit zelf namelijk niet kunt. In normale omstandigheden komt het er dus gewoon op neer om op één enkele knop te rammen in een gevecht om snel en veel schade aan te richten. De vechtpartijen zijn het enige aspect in dit spel waarbij we geen diepgang kunnen terugvinden.

Een ander minpunt zijn de wachttijden die je soms moet doorstaan. Wanneer je een belangrijk punt hebt bereikt, speelt er een melodie en bevriest het scherm tot het muziekje is afgelopen. Dit neemt best wat tijd in beslag en haalt je uit het ritme van het spel. Ook het wachten tot gesprekken ten einde lopen kan een tijdje duren. Er is veel dialoog en hoewel het goed is geschreven, heeft het zelden belang voor het verhaal en er wordt ook erg veel informatie meermaals herhaald. Hierdoor zul je het gevoel krijgen dat het spel je betuttelt en wat te veel probeert te helpen.

We hebben Dragon Quest Builders 2 voornamelijk op de PlayStation 4 gespeeld, maar konden het spel ook testen op de Switch. Het is meteen duidelijk dat de graphics op de Switch van mindere kwaliteit zijn, vooral in de handheld modus. Het spel lijkt hier iets minder kleurrijk te zijn en alles springt minder hard in het oog. Het spel loopt wel bijzonder soepel op de Switch en er zijn dus geen framedrops op te merken, ook niet wanneer er veel vijanden of NPC’s op het scherm lopen. Het spel vraagt wel erg veel van je batterij en in de handheld modus zul je maar enkele uren kunnen spelen voordat je de oplader alweer moet gaan zoeken. De Switch versie van het spel hoeft zeker niet onder te doen voor die op de PlayStation 4 en dus kunnen we beiden met een gerust hart aanraden. Heb je beide consoles in huis, dan zouden we wel eerder de PlayStation 4 variant verkiezen.

Conclusie

Dragon Quest Builders 2 is een erg charismatische game die zowel jong als oud zal aanspreken. Je zult urenlang bezig zijn met het uitbouwen van je steden en verdedigingen. Deel twee is zowat in elk aspect een verbetering tegenover zijn voorganger en het is gewoon een plezier om alle grondstoffen te vergaren en te besteden. Het verhaal voelt aan als een sprookje en je zult meevoelen met de hoofdpersonages. Het is alleen jammer dat het vechten eenzijdig aanvoelt en weinig te bieden heeft, waardoor je weinig afwisseling hebt tussen het bouwen heen.

Positief

  • Veel charme
  • Soepele gameplay
  • Leuk verhaal
Score
85/100

Negatief

  • Saaie combat
  • Lange en repetitieve conversaties
Grafisch
80%
Geluid
80%
Fun
90%
Gameplay
90%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.