4gamers.be

FIA European Truck Racing Championship

Door YoniVL, 24-07-2019 15:40

Racegames heb je in alle maten en vormen en met FIA European Truck Racing Championship is daar nu nog eentje bijgekomen. De game is bovendien van de Gentse ontwikkelaar Neopica en dus moesten we het wel eens van dichtbij bekijken.

Zoals de titel al doet vermoeden focust de game op het racen met trucks en dan wel het officiële FIA European Truck Racing Championship, oftewel ETRC. In de game zal je dus enkel en alleen met vrachtwagens rondrijden.

Dat heeft belangrijke gevolgen voor de gameplay, want zoals je wel kan verwachten reageren die niet zoals de gemiddelde raceauto. Met trucks moet je behoedzaam te werk gaan. Verwacht geen hallucinante snelheden, de maximum snelheid die je mag halen is 160 km/u, maar wel heel veel aandacht voor remmen en het juist aansnijden van bochten.

Dat komt naar boven in een aantal aspecten. Om te beginnen hebben de trucks immens veel last van overstuur en dus vol een bocht in duiken en hopen dat je het houdt, is er in dit geval niet bij. Daarnaast moet je veel aandacht hebben voor je remmen. Die kunnen immers oververhitten. Dat kan je tegengaan door op gepaste momenten wat water over je remmen te spuiten. Doe je dat niet, dan gaan ze verslijten en reageren ze minder goed. Koel je ze te veel af, dan daalt hun remkracht. Je hebt bovendien maar een beperkte hoeveelheid water om ze af te koelen, dus je moet goed nadenken hoe je met je remmen omgaat.

In theorie klinkt dat als een leuk extraatje op vlak van management tijdens een race, maar in de praktijk zal het snel gaan vervelen en zelfs irriteren. Het is niet aangenaam om elke bocht je remmen te moeten koelen en nadat je tijdens een race 10 keer "brakes overheating" op je scherm hebt gezien of dezelfde aanwijzing door je speakers hebt gehoord, heb je het wel een beetje gehad. Gelukkig kan je het systeem ook uitschakelen.

Op vlak van content is de game vrij beperkt. Je kan een career mode starten, waarin je typisch een racer naar de top moet brengen, maar je start onmiddellijk in de ETRC of de World Series (een kampioenschap van eigen makelij, met zwaardere trucks) en je enige uitdaging is het verzamelen van betere contracten. Van echte groei is er eigenlijk geen sprake, buiten het upgraden van wat onderdelen, waardoor de career mode gewoon een aaneenrijging van races wordt. Daarnaast kan je ook losse kampioenschappen, events of races houden. Voor de rest valt er weinig te doen. Voor je mag deelnemen aan de career mode, moet je wel even je license halen en een aantal tests tot een goed einde brengen, maar dat is ook niet meer dan een noodzakelijk tussendoortje.

Een raceweekend in career mode zal je wel flink zoet houden, met practice, kwalificaties en de race zelf. Je kan gelukkig kiezen om een volledige race te rijden of te gaan voor 75, 50 of 25 procent. Heb je niet al te veel tijd om dagen en dagen met een truck te racen, dan raden wij aan om maximaal voor 50 procent te kiezen.

Ook op vlak van trucks is er eigenlijk weinig animo. Ja, je hebt heel wat verschillende racers met hun eigen truck, maar ze hebben allemaal nul persoonlijkheid en je kan ze, buiten hun kleuren, niet van elkaar onderscheiden. Het maakt dan ook in de verste verte niet uit met welke truck je racet.

FIA European Truck Racing Championship heeft nog een aantal aspecten die echt niet zijn zoals ze horen te zijn. Zo krijg je regelmatig uitleg met voice-overs die je niet kan skippen, krijg je dus constant nutteloze opmerkingen tijdens een race, zijn de graphics vrij ondermaats en is de muziek nogal cliché voor een racegame (een typisch rockdeuntje van 13 in een dozijn).

De AI is ook ... speciaal. We appreciëren geweldig dat de AI meer dan eens een foutje maakt en dus ook hier en daar een bocht mist, maar het is uitermate storend dat ze ons vrijwel elke race zonder boe of ba van de baan duwen. Meermaals waren we goed aan het rijden en werden we door een wegpiraat opzij geduwd en was onze race helemaal naar de vaantjes. Het is irritant en het voelt bijzonder oneerlijk aan.

Conclusie

FIA European Truck Racing Championship is een absolute nichegame en zal ook in die niche blijven, want we kunnen ons niet voorstellen dat andere gamers voor hun plezier deze game zullen spelen. Er zitten te veel mankementen aan en het totale pakket is te mager om mensen zonder kennis van zaken te boeien.

Positief

  • Unieke gameplayaspecten
Score
60/100

Negatief

  • Zwakke graphics
  • Irritante AI
  • Mager pakket
Grafisch
60%
Geluid
55%
Fun
60%
Gameplay
60%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.