4gamers.be

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan

Door YoniVL, 02-09-2019 15:35

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan

[gespeeld op PS4]


Supermassive Games kwam enkele jaren geleden op de proppen met het uitstekende Until Dawn, dat zich voorstelde als een soort interactieve horrorfilm. Nu zijn ze eindelijk terug met hun Dark Pictures Anthology. De eerste game in wat een hele reeks moet worden draait rond een spookschip en kreeg de naam Man of Medan.

Ontwikkelaar Supermassive Games wil met zijn Dark Pictures een heleboel aspecten in het horrorgenre aansnijden. Met Until Dawn maakte het al een teen slasher game, Man of Medan draait dus rond een spookschip en de volgende games draaien weer rond andere horrorgenres. De games worden daarbij aan elkaar gepraat door "The Curator", die de speler rechtstreeks aanspreekt en zo nog meer moet betrekken in het verhaal. Wie vroeger Tales from the Crypt (of nog langer terug, Twilight Zone) heeft gezien, die weet perfect wat Supermassive Games van plan is.

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan screenshot

Man of Medan begint allemaal heel rustig, met een groep vrienden die een boottochtje gaat maken om naar een gezonken wrak te duiken. Ze komen echter al snel in aanvaring (letterlijk) met enkele criminelen en na een fikse storm belandt het hele gezelschap op een verlaten oorlogsschip. Wat volgt is een aaneenschakeling van momenten, waarbij je het mysterie van het schip probeert te ontrafelen, terwijl je ook nog eens moet ontsnappen aan je belagers. Overleven is zoals altijd het doel.

Net als bij Until Dawn is Man of Medan onder te verdelen in twee delen: exploratie en QTE’s. Op bepaalde momenten krijg je beperkte vrijheid om zelf op ontdekking te gaan op het schip, om zo te proberen meer te ontdekken. Bovendien leer en vind je soms zaken die later je leven kunnen reden.

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan screenshot

Tijdens de meer spannende momenten wordt er overgeschakeld op een systeem van QTE’s. Normaal zijn we daar niet de grootste fan van, maar binnen dit genre werkt het perfect. Het blijft immers altijd een beetje spannend om te weten of een QTE zal lukken en kleine foutjes kunnen fataal zijn.

Het verhaal in Man of Medan is voor ons iets minder sterk dan in Until Dawn. Je hebt al vrij snel door wat er exact aan de gang is op het schip en ook de interactie met je belagers wordt iets te vaak naar de achtergrond geduwd. Bovendien zijn de personages nogal vlak, waardoor je soms met je ogen zal rollen bij hun reacties op het hele zaakje. Verrassend genoeg laat je je als speler wel nog vaak betrappen op foutjes, terwijl je eigenlijk weet wat er aan de hand is. Die stommiteiten kosten meer dan eens het leven aan een van je personages. Gamers die bij de eerste speelbeurt iedereen in leven hebben gehouden, krijgen van ons een klein applausje.

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan screenshot

Grafisch kan het ook net dat tikkeltje beter. Ondanks de vaak beperkte ruimtes hadden we hier en daar last van stutter of textures die wat laat inladen. Dat doet natuurlijk af van de ervaring, want het herinnert je er even iets te hard aan dat je een game aan het spelen bent. De lichteffecten zijn dan weer wel heel goed.

Nieuw in Man of Medan is dat je de game niet langer alleen moet spelen. Je kan online en offline aan de slag in co-op. Offline wil dat zeggen dat je op bepaalde momenten de controller moet doorgeven aan een andere speler. Zo kunnen tot vijf vrienden samen spelen, waarbij elk persoon zijn eigen personage kan besturen. Het zorgt ervoor dat het verhaal misschien niet altijd verloopt zoals jij dat wil en dat er heel wat kan mislopen. Hopelijk moet jouw personage dan niet te snel het loodje leggen.

Online speel je in co-op met een andere speler en zijn er meerdere momenten waar je echt samen aan het spelen bent. Je krijgt zo een bredere blik op het verhaal en je zal ook een aantal zaken van een andere kant kunnen bekijken.

Die verschillende speelmogelijkheden en een verhaal dat verschillende kanten op kan, zorgen er voor dat je ook meer dan genoeg speeltijd uit Man of Medan kan halen. Wie de game maar een keer uitspeelt, zal op een uurtje of vijf rond zijn. Maar die persoon mist natuurlijk heel wat zaken die je in je eerste playthrough niet te zien krijgt.

Conclusie

Supermassive Games kiest met Man of Medan voor een type game dat het al goed kent van Until Dawn, maar slaagt er niet helemaal in dat op hetzelfde niveau te doen. Het verhaal en de personages zijn daarvoor iets te mager. Gelukkig is de co-op een leuke toevoeging en bevat het spel heel wat herspeelbaarheid, anders zou het snel in de kast stof vergaren.

Positief

  • Co-op
  • Leuke insteek
  • Herspeelbaarheid
Score
73/100

Negatief

  • Matige personages
  • Mager verhaal
  • Technische issues
Grafisch
72%
Geluid
79%
Fun
73%
Gameplay
73%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.