4gamers.be

Layton's Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot (Switch)

Door Jay, 15-11-2019 15:27

Layton's Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot (Switch)

Geschreven door Youri


De Professor Layton franchise is bijzonder succesvol. De eerste game verscheen in 2007 en inmiddels zijn er al negen games beschikbaar over de goedgemanierde detective. Er is zelfs een manga, anime en film om te bekijken. In 2017 kwam ontwikkelaar Level-5 met een reboot op de proppen. In Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot kruip je in de huid van Katrielle, de dochter van Professor Layton. Het spel verscheen destijds op de 3DS en kreeg van ons een 74 in de recensie. Het spel is nu uit op Switch, maar is er iets veranderd?

Katrielle Layton is een zelfzeker jong meisje dat in de voetsporen van haar vader probeert te treden. Ze heeft zichzelf net uitgeroepen tot detective en professionele puzzelaar en krijgt in haar zaken hulp van haar assistent Ernest en van een pratende hond genaamd Sherl. Deze zaken zijn minder wereldschokkend dan die van Professor Layton. Katrielle zoekt naar kleinere, lokale problemen om op te lossen. Terwijl je van de ene kleine zaak naar de andere gaat, blijkt er wel een groter overlappend verhaal te zijn.

Het verhaal is minder grandioos dan we gewoon zijn van de franchise, maar dat komt het spel wel ten goede. Je leert voortdurend nieuwe personages kennen en gaat in een snel tempo van de ene naar de andere locatie. Het ritme zit er dus goed in. Op gegeven moment ben je nog op zoek naar een vermiste wijzer van een kerktoren en het andere moment ben je een gestolen filmrol aan het zoeken. De zaken zijn gevarieerd maar zijn niet altijd even goed uitgedacht. In sommige gevallen weet je al meteen hoe de vork in de steel zit en dan landen plotwendingen of nieuwe onthullingen niet zo goed.

Katrielle en het Miljonairscomplot zit boordevol charme. De tekeningen zijn knap en zitten boordevol details. De conversaties zijn steeds leuk om te volgen en zitten boordevol humor. Elk personage heeft ook een sterke persoonlijkheid of het nu een eenmalig personage is of een hoofdfiguur. Zo is er bijvoorbeeld de steeds herhalende grap dat Ernest in de friendzone van Katrielle zit en er hopeloos probeert uit te geraken op zoek naar iets meer. Het grootste nadeel aan de conversaties is het vertaalwerk naar het Nederlands. Sommige woorden en gezegden worden namelijk enkel gebruikt door onze noorderburen. Erg storend is het niet, maar wat neutraler taalgebruik was welkom geweest.

Het vertaalprobleem treedt ook soms op bij de puzzels. Sommige beschrijvingen zijn erg omslachtig uitgeschreven, waardoor je soms niet helemaal weet wat de bedoeling is van de opdracht. Gelukkig wijzen de meeste puzzels zichzelf uit door de duidelijke afbeeldingen, waardoor de beschrijving niet altijd even belangrijk is. De puzzels zelf variëren van zeer eenvoudig tot aartsmoeilijk. Hierbij is de regel dat puzzels die het verhaal voortstuwen eerder eenvoudig zijn, terwijl bonuspuzzels een trapje moeilijker gaan. Precies daarom is deze game geschikt voor puzzelfans van alle leeftijden. Een uitzondering zijn de verschillende instinkers, waarbij het spel je er probeert in te luizen met strikvragen. 

In totaal zijn er meer dan 500 puzzels om op te lossen, gaande van schaakpuzzels tot geometrische vraagstukken tot wiskundige raadsels. De variatie zorgt ervoor dat je steeds weer opnieuw de uitdaging aangaat, het wordt immers nooit saai of repetitief. Hier komt nog eens bij dat je elke dag nieuwe puzzels kunt downloaden wanneer je verbonden bent met Switch Online. Is een puzzel toch wat te pittig? Dan kun je gebruik maken van hulpmunten. Per munt die je spendeert, krijg je een tip over de huidige opdracht. Deze munten zitten verstopt in elke locatie die je bezoekt en kun je verdienen door net zoals in oude point-and-click games alle interessante voorwerpen aan te klikken.

Eens een zaak is opgelost, kun je terugkeren naar locaties die je eerder al hebt bezocht. Vaak zijn er nieuwe puzzels te vinden of kun je nog enkele losse verhaallijnen aan elkaar knopen. De modebewuste gamers onder ons zullen blij zijn om te horen dat je tal van outfits kunt vrijspelen voor Katrielle. Het is ook mogelijk om meubels te kopen om haar detectivebureau op te knappen. Waarschijnlijk heeft Level-5 deze extra’s toegevoegd onder het motto “meer is altijd beter”, maar hier zat niemand op te wachten. Uiteraard hoef je je hier niet mee bezig te houden. 

Maar wat is dan het verschil tussen de 3DS- en de Switch-versie? Eerst en vooral ziet alles er veel scherper uit op de Switch en komen de kleuren beter tot hun recht.  Daarnaast zijn er meer dan 40 nieuwe puzzels en tal van nieuwe outfits toegevoegd. De meesten hiervan waren eerder al beschikbaar als downloadbare content. Het had leuker geweest mochten er enkele nieuwe misdaadzaken toegevoegd zijn want inhoudelijk zijn de verschillen tussen beide versies eerder beperkt.

Conclusie

Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot voor de Switch is de definitieve versie van het spel en je zult een erg lange tijd zoet zijn met het oplossen van alle beschikbare puzzels. Het verhaal en de mysteries zijn minder diepgaand en interessant dan die van andere Layton games, maar de dialogen blijven erg amusant. Dit spel is zeer geschikt voor jong en oud die op zoek zijn naar een mentale uitdaging. Heb je de game echter al voor de 3DS of voor je smartphone, dan hoef je deze deluxe versie niet aan te kopen.

Positief

  • Super charismatisch
  • Een overdaad aan puzzels
  • Leuke personages
Score
75/100

Negatief

  • Vertaling naar NL niet foutloos
  • Verhaal niet spannend
  • Strikvragen
Grafisch
80%
Geluid
75%
Fun
75%
Gameplay
85%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.