4gamers.be

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

Door YoniVL, 12-12-2019 16:25

De allereerste Asterix & Obelix XXL is al meer dan 15 jaar oud en de sequel op die game werd enkele jaren later al uitgebracht. Toch heeft het tot dit jaar geduurd voor we een derde deel voorgeschoteld kregen van deze toch wel aangename games. Uiteindelijk is het OSome Studio dat op de proppen komt met Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir.

Het verhaal van Asterix & Obelix XXL 3 begint natuurlijk in het kleine Gallische dorpje dat er nog steeds in slaagt om de overheersing van de Romeinen te weerstaan. Dat hebben de inwoners te danken aan de toverdrank van de lokale druïde Panoramix (of in het Engels, Getafix). Wanneer hij een brief krijgt van Hella Finidrir, een andere priesteres uit een ver land, begint een nieuw avontuur voor Asterix & Obelix. Hella voorspelt immers weinig goeds voor onze Galliërs, maar de priesteres is nergens meer te vinden.

Gelukkig heeft Panoramix de oplossing: een kristallen menhir die kan aangeven waar Hella zich bevindt. Jammer genoeg is die kristallen menhir sterk verzwakt en dus moeten Asterix en Obelix eerst op zoek naar alle onderdelen, een tocht die hen naar verschillende gebieden zal leiden.

Het verhaal van Asterix & Obelix XXL 3 is niet al te spectaculair te noemen, maar zit wel tjokvol met de typische humor uit de strips en de oude tekenfilms. Jammer genoeg kan je de game niet in het Nederlands spelen, wat voor een keer wel een toegevoegde waarde was geweest. Alle namen zijn nu immers in het Engels of desgevallend in het Frans, maar zo gaat ongetwijfeld een deel van de humor verloren, zeker voor jongere spelers.

Ook visueel wordt de sfeer van de strips goed behouden, met heel wat bekende figuren en omgevingen waarin je je als fan snel thuis zal voelen. Soms wordt het wel een beetje repetitief – ondanks de verschillende omgevingen – maar alles beschouwd ziet deze game er best ok uit.

Op vlak van gameplay maakt Asterix & Obelix XXL 3 het ook niet al te moeilijk, want in heel veel gevallen is het een onvervalste button masher. In pakweg 90 procent van de gevechten zal je gewoon op die ene aanvalsknop drukken, af en toe afgewisseld met een speciale aanval. Je zal ook hier en daar eens wisselen van personage, omdat bepaalde zaken nu eenmaal enkel door Asterix of Obelix kunnen worden uitgevoerd.

Niet dat de gameplay daarom slecht is, maar na een tijdje wordt het wel heel eentonig. Zeker omdat er maar raar of zelden andere aspecten in de game opduiken. Gevechten vormen de hoofdmoot van de game en dus had daar van ons wel een kleine beetje meer diepgang in mogen zitten. Nu goed, deze game is waarschijnlijk ook deels gericht op een jonger publiek en dan snappen we dat wel deels.

Ondanks de eentonigheid wil dat niet zeggen dat je zomaar in het wilde weg een gevecht aan kan gaan. Dat kan wanneer je gewoon rondloopt in de wereld, maar op bepaalde momenten moet je ook kampen van de Romeinen binnenvallen en dan moet je aan de lopende band vijanden verslaan. Op die momenten is het gebruik van je speciale aanvallen aangewezen, maar omdat je die nogal veel kan gebruiken, is de tactiek ook hier snel ver zoek.

Asterix & Obelix XXL 3 is trouwens de eerste game die je ook volledig in co-op kan spelen. Speel je alleen, dan kan je vrij wisselen tussen de twee Galliërs, terwijl het dus ook mogelijk is om samen aan de slag te gaan. De game wordt dan ook een stukje eenvoudiger, omdat je niet meer moet wisselen wanneer je bepaalde acties moet uitvoeren. Het zorgt er ook voor dat de game perfect speelbaar wordt voor een ouder met kind.

Conclusie

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir is een leuke verderzetting van een reeks uit een ver vervlogen tijd. De gameplay kan soms een beetje eentonig worden, maar zeker in co-op is het best leuk om met Asterix en Obelix een flink pak Romeinen uit hun sandalen te lanceren.

Positief

  • Typische humor
  • Verschillende locaties
  • Co-op
Score
70/100

Negatief

  • Gevechten eentonig
Grafisch
72%
Geluid
75%
Fun
70%
Gameplay
68%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.