4gamers.be

Through the Darkest of Times

Door YoniVL, 06-02-2020 15:16

De Eerste en de Tweede Wereldoorlog zijn twee donkere periodes in de moderne geschiedenis, maar het zijn ook momenten die voor heel wat positieve inspiratie hebben gezorgd. Zo zijn er al heel wat knappe games gemaakt rond het thema. Een daarvan is nu Through the Darkest of Times, dat ons in de rol van enkele verzetshelden tijdens WO II plaatst.

Through the Darkest of Times is een strategiegame waarin je de leiding hebt over een verzetsgroep, die zijn oorsprong kent in 1933, wanneer Hitler en de Nazi’s in Duitsland aan de macht komen. Vanaf dat moment probeer jij, samen met enkele andere dappere zielen, om de fascisten op bepaalde kleine manieren te ondermijnen.

Verwacht je in Through the Darkest of Times niet aan grote en ingrijpende acties. Je groep zal aanhangers en geld verzamelen, terwijl je hier en daar kleine dingen onderneemt om je boodschap te verspreiden. Denk daarbij aan het verspreiden van pamfletten of het schilderen van slogans op muren. Hier en daar zal je ook eens een groot plan kunnen uitwerken, maar dat is bijzonder zeldzaam.

De game is verdeeld in een aantal hoofdstukken, die dan weer over een vast aantal weken lopen. Als het hoofdstuk afgelopen is, wordt er gekeken of je nog genoeg aanhangers hebt om door te gaan naar het volgende hoofdstuk. Daarbij wordt steevast een sprong gemaakt in de tijd, naar belangrijke momenten in de geschiedenis.

De gameplay in Through the Darkest of Times is bijzonder eenvoudig. Elke "week" krijg je de mogelijkheid om de leden van je groep aan het werk te zetten. Daarbij moet je rekening houden met hun sterke en zwakke punten en het gevaar dat de opdracht met zich meebrengt. Als ze betrapt worden, dan zullen ze zich moeten verdedigen of het op een lopen moeten zetten. De uitkomst van de opdrachten is dan ook afhankelijk van de correcte voorbereiding. Ondertussen moet je ook uitkijken dat je niet bekend wordt bij de Gestapo, want dan wordt alles nog een stukje gevaarlijker.

De keuzes die je maakt en de opdrachten die je uitvoert hebben impact op je moraal, het aantal volgers en het geld dat je in kas hebt. Moraal daalt elke week sowieso met 10 punten en als je op nul landt, dan is het spel onherroepelijk voorbij. Het is dus aan jou om er voor te zorgen dat iedereen blijft hopen op een goede afloop. Het aantal volgers is dan weer belangrijk om bepaalde opdrachten vrij te spelen en het brengt ook wat extra geld binnen. Dat geld gebruik je om bepaalde zaken aan te kopen, om mensen om te kopen of gewoon om bepaalde opdrachten uit te voeren. Je zal dus elke week goed moeten kijken wat je nodig hebt om verder te komen. Het management is echter vrij beperkt en ook de tactiek is niet al te diepgaand, dus zelfs beginnelingen in het genre kunnen de game eenvoudig spelen.

Bepaalde evenementen gebeuren ook enkel wanneer je bepaalde zaken uitvoert. Het kan zijn dat er mensen uit je groep verdwijnen of dat je gewoon iemand niet leert kennen, omdat je niet de juiste stappen hebt gezet.

Het spelen van het spel is ook niet altijd het belangrijkste aspect van Through the Darkest of Times. Het dient als vehikel om op een nieuwe manier het verhaal rond Wereldoorlog II, en dan vooral het verhaal van Duitsland, te vertellen. Tussendoor krijg je te maken met normale mensen die hun verhaal doen. Dat kan soms heel hard tegen de Nazi’s zijn, maar even vaak laten de Duitsers horen waarom ze wel fan zijn van Hitler. De makers willen zo een volledig beeld geven van de impact van de Nazi’s in Duitsland. Wij stellen ons nu vaak de vraag waarom mensen zo konden denken. Through the Darkest of Times probeert daar een antwoord op te geven.

Het verhaal van de game grijpt je met momenten dan ook echt naar de keel. Vooral omdat het vaak de kleine verhalen zijn, die verweven worden in de grotere momenten. Dat is dan ook het doel van de makers en het sterkste aspect van de game. Je beslist ook vaak zelf welke kant een verhaal opgaat. Dat heeft dan weer gevolgen voor de rest van de game. Zo weef je binnen de grote geschiedenis van Wereldoorlog II toch je eigen verhaal.

Conclusie

Through the Darkest of Times is op vlak van gameplay geen spectaculair spel, maar brengt een verhaal dat je met momenten naar de keel grijpt en dat een mooi beeld vormt van Duitsland in aanloop naar en tijdens Wereldoorlog II. Je moet deze game niet spelen als je op zoek bent naar diepgaande gameplay, maar wel als je meer wil weten over de kleine kanten van het leven in Duitsland gedurende de jaren '30 en '40.

Positief

  • Aangrijpend verhaal
  • Kleine momenten binnen de grote geschiedenis
  • Eenvoudig op te pikken
Score
70/100

Negatief

  • Niet diepgaand genoeg op vlak van gameplay
Grafisch
70%
Geluid
69%
Fun
72%
Gameplay
69%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.