4gamers.be

Ori and the Will of the Wisps

Door YoniVL, 24-03-2020 12:39

Ori and the Will of the Wisps

Gespeeld op Xbox One X
Geschreven door KennethDMT


Wat krijg je wanneer je metroidvania-gameplay mengt met een schilderachtige sprookjeswereld vol schattige wezentjes en vieze vijanden? Het resultaat zal ongetwijfeld heel wat op de Ori and the Will of the Wisps lijken, de tweede telg in de Ori-reeks van Moon Studios en Xbox Game Studios.

Ori and the Will of the Wisps is het vervolg op Ori and the Blind Forest, een adventure game uit 2015. In Will of the Wisps kruip je opnieuw in de huid van de spirit Ori die, na het redden van het bos in Nibel, in het gevaarlijke Niwen terecht komt. Wat volgt is een verhaal dat, net zoals z’n voorganger, heel wat emotionele pieken en dalen weet te bereiken.

Ori and the Blind Forest stond er ook om bekend een heel frustrerende game te kunnen zijn. Moon Studios heeft enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd in Will of the Wisps om dit probleem van de baan te helpen. Zo savet de game nu automatisch je voortgang en doet het dat vrij geregeld. Wanneer je doodgaat, wat nog steeds vaak gebeurt, moet je nu niet vloeken omdat je een halfuur lang geen save point gemaakt hebt.

Ook de combat werd in Will of the Wisps wat bijgeschroefd. Ori krijgt heel wat meer mogelijkheden om zichzelf te verdedigen: denk maar aan een zwaard van licht, een ninjaster, lichtspeer en pijl en boog. Doorheen het verloop van de game kun je verschillende wapens en upgrades vrijspelen. Je hotkeys kun je ook op ieder moment aanpassen, afhankelijk van de situatie waarin Ori zich bevindt. Die veranderingen zorgen ervoor dat het vechten, dat tijdens het verloop van de eerste game een echte domper kon zijn, in deze nieuwe Ori heel wat aangenamer aanvoelt.

Het belangrijkste aan Ori and the Will of the Wisps is ongetwijfeld de wereld die je kunt verkennen. Het bos van Niwen is even kleurrijk en fantasievol als z’n voorganger en wordt deze keer ook bevolkt door een heleboel leuke wezens, waaronder de schattige Moki. Deze NPC’s helpen je doorheen je reis verder op pad en kunnen zelfs je skills upgraden en een thuisbasis opbouwen. Alle figuurtjes hebben ook hun eigen leuke voice track, nog steeds ingesproken in de vreemde taal van de bosbewoners.

Om het bos te verkennen, krijgt Ori enkele nieuwe moves. Met de juiste upgrades kun je langs plafonds lopen, jezelf naar lichtbronnen toetrekken en nog veel meer. Hierdoor wordt je beweging veel dynamischer. Je hebt al deze vaardigheden natuurlijk nog steeds nodig om heel specifieke puzzels op te lossen en de game aarzelt er ook niet voor om spelers van Ori and the Blind Forest af en toe een PTSD-flashback te bezorgen naar de moeilijkere stukken uit die game. Wie de ontsnapping uit de Ginko Tree herinnert, kan zich hier ongetwijfeld nog iets bij voorstellen.

Ori zou Ori natuurlijk niet zijn zonder een spectaculaire soundtrack om het bos en zijn bewoners tot leven te wekken. Gareth Coker, die ook de muziek van Ori and the Blind Forest voor z’n rekening nam, levert met the Will of the Wisps opnieuw een echt meesterwerk af. De muziek emuleert bij momenten het werk van grootmeesters als Grant Kirkhope of John Williams, zonder ooit derivatief te worden.

Conclusie

Ori and the Will of the Wisps is een heuse ervaring. De game toont dat onze favoriete media, zeker ook als kunst beschouwd mag worden. Het vijlt de frustrerende kantjes van zijn voorganger eraf, maar vervangt deze jammer genoeg met enkele pijnlijke bugs. Het loont dus misschien om nog even te wachten tot er meer patches beschikbaar zijn, voor je terug het betoverde bos ingaat.

Positief

  • Betoverende wereld
  • Prachtige soundtrack
  • Vlottere combat en traversal
Score
80/100

Negatief

  • Crashes en onstabiele performance op console
Grafisch
85%
Geluid
95%
Fun
80%
Gameplay
70%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.