4gamers.be

Dossier: THQ onder de hamer

Door GuerrillaDawg, 20-01-2013 15:18

Binnenkort, op 22 januari, weet iedereen bij THQ en omstreken wat er nu juist zal gebeuren. De openbare verkoop van het bedrijf en diens middelen vindt dan immers plaats en er zijn ettelijke mogelijkheden hoe het kan aflopen. Ofwel slaagt de investeringsgroep, Clearlake Capital Group, erin om met haar oorspronkelijke bod alles bij elkaar te houden doordat de aparte onderdelen samen niet meer opleveren, ofwel overstijgt de losse verkoop wel het oorspronkelijke bod.

Als dat gebeurt, wil het echter niet zeggen dat THQ ophoudt te bestaan. Clearlake Capital Group kan zelf beslissen om het totale bod te verhogen om alles bij elkaar te houden of gewoon meebieden op elk onderdeel, om op die manier ofwel andere investeerders af te schrikken of om op zijn minst de belangrijkste onderdelen in te kunnen lijven. Er zijn dus wel meerdere mogelijkheden, zoals de verkoop van elk los onderdeel, de verkoop van ettelijke franchises of het respecteren van de oorspronkelijke overeenkomst. De schuldeisers hopen immers met deze openbare verkoop extra duiten binnen te halen, maar als dat niet gebeurt, zullen ze waarschijnlijk wel instemmen met de oorspronkelijke constructie waarbij THQ een doorstart maakt, met ondersteuning van Clearlake Capital.

Het is zelfs zo dat er ook gesproken kan worden over de verdeelrechten van bepaalde games, waarbij het dus zou kunnen betekenen dat THQ eigenaar blijft van de franchise, maar dat de eerstvolgende game bijvoorbeeld onder een andere uitgever valt. Zo kan de ene uitgever profiteren van de mindere situatie waarin THQ verkeert, terwijl THQ toch inkomsten vergaart en eigenaar kan blijven. Er zijn dus ontelbare combinaties mogelijk en veel zal afhangen van wat andere partijen op tafel wensen te leggen en welk geldpotje Clearlake klaar heeft staan om op zijn minst de goede bakstenen bij te houden om het THQ-huis weer te kunnen opbouwen. In het voor THQ slechtste geval kopen andere uitgevers de franchises gewoon op en stuikt de hele structuur van THQ zelf in elkaar.

In deze special gaan we eerst terugblikken op de rampzalige periode die THQ heeft moeten doorlopen en daarna gaan we vooruitblikken op de openbare verkoop, waarbij we onze blik eens laten vallen op wat er allemaal zou kunnen gebeuren als men franchises moet afstaan.


 

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.