4gamers.be

E3 2015 Recap: Persconferentie Microsoft

Door papfles, 21-06-2015 00:06

Bethesda ging al meteen goed van start, vooral dankzij de hype rond Fallout 4, maar het was meteen de vraag wie het beter zou kunnen doen. Microsoft heeft bij de onthulling van de Xbox One de bal stevig misgeslagen qua persconferentie, maar wist vorig jaar toch een goede persconferentie neer te zetten. Of men het dit jaar beter doet? Eigenlijk wel.

Halo 5: Guardians


Microsoft begon de show met een reeks klein teaserfragmentjes, waardoor meteen duidelijk werd dat men Gears of War wel aandacht zou geven en verder dat de reeds bekende (tijdelijke) exclusives van Microsoft ook de revue zouden passeren. Halo 5 Guardians liet meteen Locke met zijn team aan de slag gaan, in een wereld die op instorten staat. Als hoofd van het team kan je je collega's bevelen geven, maar ze leken behoorlijk sterk te zijn op dit moment, waardoor Locke even niks leek te moeten doen. De game ziet er gelikt uit en qua shooting gameplay staat Halo al sowieso sterk, dus dat zou normaliter behouden moeten blijven. Dat ook de multiplayer nu nog wordt uitgebouwd en er drop in-drop out co-op wordt toegevoegd zou de game deugd moeten doen.

Backwards compatibility en Xbox Game Preview


Een gigantische klepper qua aankondiging was dat Xbox One backwards compatibility zal krijgen, waardoor je al je Xbox 360-games kan spelen op de nieuwe console. Voor je fysieke exemplaren zal je dan een digitale game kunnen verkrijgen, volledig gratis. Er zal eerst een bèta beginnen en daarna komt er een volwaardige release in het najaar. Pijnpuntje zou wel nog kunnen zijn dat uitgevers hun games niet vrijgeven voor deze feature, maar het is een bijzonder positieve evolutie, iets wat in de zaal te horen was en op het internet ook te zien was.

De softwaregigant lijkt ook goed gekeken te hebben naar wat op pc mogelijk is en daarom heeft men ook een Xbox Game Preview uit de grond gestampt. Het komt daarbij neer op Early Access op Xbox One, wat vooral interessant is vanuit een demo-standpunt. Er zit immers een free trial bij die games, wat voor ons eigenlijk neerkomt op een impliciete demo, iets wat toch een aanzienlijk gemis is. Bizar dat men dit niet grootser benadrukte, want een heel deel (hardcore) gamers zit toch op demo's te wachten. Natuurlijk zullen die demo's enkel gelden voor de Early Access games, maar dat is alleszins een feature die de pc-variant van Early Access gerust mag overnemen.

Games


Microsoft liet het daar echter niet bij en bleef games op de consument afvuren, de ene al wat groter dan de andere. ReCore, van de hand van Keji Inafune, had een schattige robot-hond die zijn leven gaf voor diens baas, maar nadien met een lichtgevende kern terugkeerde in een ander mechanisch lichaam. Het bleef bij deze trailer, maar een nieuwe first-party exclusive kunnen we enkel maar toejuichen, dus daarmee scoort Microsoft wederom. Ook Gigantic mag aan dit rijtje worden toegevoegd, als de nieuwste MOBA in het rijtje, maar dan met een cartoon-getinte tekenstijl.

Groter van aard is dan weer Plants vs Zombies: Garden Warfare 2, een game die met bakken humor en nieuwe planten, omgevingen en zombies de gamer wil vermaken vanaf begin 2016. Complexloos en vrolijk vermaak, het lijkt al klaar te staan (met gillende geiten en al). Verder nog wat gepraat over EA Access. EA's aanwezigheid op de Microsoft-persconferentie was in het verleden wel net iets impactvoller, maar nu eerder te vergeten.

De andere uitgevers kwamen dan weer met iets gedenkwaardiger nieuws: Ubisoft had weer een spetterende trailer in de aanbieding voor The Division (wat erop wijst dat men nog iets specialers heeft voor hun eigen conferentie), met een exclusieve Xbox One-bèta in december. Daarnaast kwam Rainbow Six Siege ook even piepen en zal je bij deze game ook nog Rainbow Six Vegas en Vegas 2 gratis aangeboden krijgen. Bethesda gooide dan weer Fallout 4 in de strijd en kondigde aan dat de pc-mods ook op Xbox One speelbaar zal zijn. Geweldig nieuws en ook iets waar PS4-eigenaars naar mogen uitkijken, dus geweldig nieuws voor iedereen eigenlijk. Dark Souls III kreeg dan weer een sfeervolle trailer, maar liet het daar ook bij.

Rise of the Tomb Raider


Rise of the Tomb Raider kreeg een streepje extra aandacht, aangezien het een (tijdelijke) Xbox One-exclusive is dit najaar. Lara had het daarbij behoorlijk koud en zag er ook weer net iets anders uit, iets volwassener, met iets meer levenservaring achter de kiezen. Sneeuw en ijs domineerden, al steelt Lara Croft nog altijd de show en ziet de game er in elk geval weer bijzonder goed uit, een verderzetting van de evolutie in Tomb Raider.

Hardware


Los van de verschillende games wist Microsoft ook even indruk te maken met hardware. De nieuwe Elite Controller zag er verbluffend uit, zeker met de volledig aanpasbare knoppen, extra triggers aan de achterkant en het draadloos karakter. Nadeel is misschien het prijskaartje, want uiteindelijk zou het wel 150 dollar gaan kosten, iets wat velen toch veel te veel zullen vinden. Naast de slimme deals met Oculus Rift en Vive plukt Microsoft ook nog aandacht weg met de HoloLens, wat eruit ziet als een prachtige technologische evolutie. De VR-brillen zijn al aanzienlijk indrukwekkend te noemen, maar met HoloLens weet Microsoft (terecht) heel wat aandacht op zich te vestigen, terwijl men zich sowieso al onderscheidt door iets anders te doen dan de waaier aan VR-opties. Nu al één van de hoogtepunten van E3.

Rare


Uiteraard eindigt men nog met wat eigen games en achteraan zaten (naast een hele hoop indiegames) dan ook games van eigen makelij. Forza Motorsports 6 verbluft wederom met graphics (en de wagen die uit de hemel kwam neerdalen) en lijkt onovertroffen te zijn op dat consolevlak. Rare mag zelfs 2 keer opdraven, een keer met een bundel van diens oude games en daarna met Sea of Thieves, een piraten-MMO. Weinig over te melden op dit moment, maar de verwachtingen zijn wel hoog, zeker omdat Rare aan het roer staat (zelfs nu het eigenlijk toch een aanzienlijk andere studio is dan voorheen). Ook Fable Legends hoort in dit rijtje thuis, maar kon niet meteen veel indruk maken. Geef ons maar een klassieke RPG in het Fable-universum.

Gears of War 4


Uitsmijter? Gears of War uiteraard. Iets laten zien in de intro en dan niet vermelden, dat maakt het vrij duidelijk dat we aan het einde nog wat mogen chainsawen. Eerst en vooral gaat het daarbij om de Ultimate Edition (een opfrissing van de eerste game), maar het toetje was een (donkere) blik op Gears of War 4, al werd die zelfs door het publiek een beetje flauwtjes ontvangen - ongetwijfeld deels omdat het redelijk donker was en het niet zo duidelijk was qua geluid. Fans zullen ongetwijfeld tevreden zijn dat de vierde game eraan komt, maar onmiddellijke hype lijkt het nog niet te hebben en de eerste gameplay lijkt deels diens impact te hebben gemist, ook al ziet het er wel degelijk erg goed uit. E3-deadline misschien?

Conclusie

Microsoft heeft een stevige persconferentie te pakken. Het tempo lag goed en de game-aankondigingen waren veelvuldig aanwezig, zowel groot als klein. De bijkomende onthullingen (HoloLens en backward compatibility) hebben de druk verhoogd op Sony en wat ons betreft heeft de Amerikaanse consolebouwer een heel sterke indruk gemaakt. Phil Spencer heeft de touwtjes goed in handen en lijkt Xbox in de goede richting te hebben gestuurd de afgelopen maanden.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.