4gamers.be

Xbox One X: ons verdict

Door YoniVL, 07-12-2017 13:12

Geschreven door KennethDMT


Een maand geleden namen we de Xbox One X in huis. Na enkele dagen kwam er een korte review in progress, maar toen hadden we al het gevoel dat er nog heel wat meer te zeggen viel over de machine. Een maand later komen we met ons finale verdict over Microsoft’s nieuwste console. Is de Xbox One X je tijd waard?

Laat ons beginnen bij de hardware. De Xbox One X is een echt beest. De visuele kwaliteit die de machine kan produceren, zowel op 4K- als Full HD-schermen, blijft zelfs na een maand nog een streling voor het oog. Teruggaan naar een gewone Xbox One of PlayStation 4 wordt bij momenten zelfs pijnlijk wanneer je de hogere resolutie en stabielere framerate gewend bent.

Het is indrukwekkend wat Microsoft heeft kunnen verwezenlijken met oude games. De multimediagigant zet sinds enkele jaren als enige consoleproducent volop in op backwards compatibility met oudere Xbox-generaties. De Xbox One X toont de vergevorderde staat van die plannen. Bij geen enkele andere moderne console kun je probleemloos een exemplaar van Knights of the Old Republic uit 2003 in je disc tray schuiven en van de game genieten met betere performance en enkele andere handige trucjes om de game er beter uit te doen zien.

Meer nog, sommige games van de Xbox 360-generatie hebben zelfs een upgrade gekregen naar een native 4K-resolutie. Halo 3 blies dit jaar dan wel tien verjaardagskaarsjes uit, maar met de boost die de game op de Xbox One X-krijgt ziet de game er helemaal zo oud niet meer uit. Door de hogere resolutie ziet alles er veel scherper uit, terwijl de krachtige hardware van de X de game moeiteloos aan zijn bedoelde 30 frames per seconde blijft draaien. Het lijstje van games die op een dergelijke manier geoptimaliseerd werden, is momenteel nog klein, maar zal de komende jaren ongetwijfeld nog uitgebreid worden.

Ook oudere Xbox One-games profiteren van de kracht onder de motorkap van de X. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld het schandaal rond Assassin’s Creed Unity nog: een game die op de Xbox One- en PlayStation 4 zwaar onder de acceptabele 30 fps-grens dook. Op de Xbox One X transformeert deze game in een klap van een stotterende puinhoop naar een volledig vlotte speelervaring.

Daarnaast zijn er nog een hele resem games met speciale patches voor de nieuwe console. Deze bevatten textures in hogere resoluties, ondersteuning voor HDR-kleuren en af en toe zelfs support voor betere framerates. Jammer genoeg blijft de gamesindustrie meer op looks dan op performance inzetten en zijn updates in de laatste categorie dan ook zeldzaam.

Meer nog, sommige van de patches hebben zelfs een nefast effect op de performance. Fallout 4, die zonder update een stevige verbetering liet opmerken, loopt met een hogere resolutie en geüpdatete graphics vaak even stroef als de oorspronkelijke Xbox One- en PlayStation 4-versie.

Zo'n updates zijn echter in de minderheid. De grote hoeveelheid van de Xbox One X-enhanced games die we gespeeld hebben, spelen erg vlotjes. Assassin’s Creed: Origins ziet er op zowel een 4K- als Full HD-scherm verbijsterend goed uit, met een stabiele performance die je nooit uit de game haalt. Star Wars Battlefront II, alle lootbox-opmerkingen terzijde, ziet eruit alsof het net zo goed een film kon zijn. In Sledgehammer Games’ Call of Duty: WWII ziet de werkelijke gameplay er beter uit dan de pre-rendered cutscenes die tussen veel levels spelen.

Zoals we eerder deze maand aanhaalden, is een van de meest indrukwekkende games op de Xbox One X het twee jaar oude Halo 5: Guardians. Toen deze game in 2015 uitkwam, werden door ontwikkelaar 343 Industries heel wat opofferingen gemaakt om voor een stabiele 60 frames per seconde te zorgen. De patch voor de Xbox One X verhoogt de resolutie naar een dynamische 4K, met levensechte texturekwaliteit en heel wat updates aan belichting en schaduwen die de oorspronkelijke Xbox One gewoon niet aankon. Voor Halo-fans is het de definitieve Halo 5-ervaring.

Naast betere graphics en performance heeft de Xbox One X nog een groot voordeel op de PlayStation-consoles: de aanwezigheid van een echte 4K BluRay-speler. Het is misschien wat vreemd om anno 2017 nog enthousiast te zijn over een fysiek medium, maar de kwaliteit die 4K BluRay op je televisiescherm kan toveren mag zeker niet onderschat worden. De documentairereeks Planet Earth II werd bij de console geleverd om de 4K-capaciteit te testen. Al snel waren we zo overtuigd van de kwaliteit dat we de 4K-versie van het eerste seizoen van Westworld erbij hebben gekocht.

Hoe loopt de console zelf, horen we jullie al denken. After all, het Red Ring of Death-fiasco van de Xbox 360 staat bij menig game-enthousiasteling nog in het geheugen gegrift. De Xbox One X is echter een enorm degelijk toestel. Tijdens onze maand speeltijd merkten we af en toe enkele kleine kinderziektes op. Assassin’s Creed Origins en Star Wars Battlefront II bleven een paar keer hangen of crashten terug naar het dashboard. De console startte ook tweemaal op uit standbymodus zonder geluid. Dat laatste werd verholpen met een simpele volledige reboot. Dit zijn problemen waarvan Microsoft op de hoogte is en die softwarematig aangepast worden.

Bij de meeste games is de Xbox One X ook fluisterstil. Zelfs tijdens enkele urenlange potjes Assassin’s Creed Origins kwam er geen geluid uit het tv-meubel. Enkel tijdens de campagnemodus van Star Wars Battlefront II trad de koeling enkele minuten duidelijk hoorbaar in werking. Toekomstige games zullen enkel maar intensiever worden, dus het wordt interessant om in de gaten te houden of de X het bij die games stil gaat houden.

Laten we de voorgaande alinea’s even kort samenvatten. Over het algemeen biedt de Xbox One X de ultieme looks- en performance voor al je games. Er zijn enkele uitzonderingen waar de vergelijkbare PS4 Pro betere resultaten haalt op performance-vlak, maar de schuld hiervan ligt eerder bij slechte optimalisatie bij de ontwikkelaars dan bij de hardware. De ondersteuning van games uit verschillende generaties is een meerwaarde die de concurrentie niet kan nadoen. Je krijgt een ijzersterke console én een bibliotheek die maar liefst 16 jaar terug in de tijd gaat.

Bezit je al een PS4 Pro, dan is de Xbox One X waarschijnlijk een overbodige luxe. Heb je enkel een van de oudere consoles en wil je upgraden? Dan heb je weinig reden tot twijfelen. De X is een imposant stukje techniek, met een immens grote softwarebibliotheek en een mooie toekomst.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.