4gamers.be

D-Day als inspiratie voor videogames

Door Jay, 06-06-2018 13:58

6 juni 1944, vandaag 74 jaar geleden, is de dag waarop de toekomst van de wereld bepaald werd. Het is de dag waarop de geallieerden de stranden van Normandië bestormden om de mensheid te verlossen van de tirannie van Adolf Hitler. Operation Overlord was de grootste amfibische invasie in de geschiedenis en het begin van de bevrijding van West-Europa, waarbij honderdduizenden soldaten het leven lieten. Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat verscheidene videogames inspiratie halen bij deze historische gebeurtenis. 4Gamers lijst vijf van de meest memorabele games op die hun inspiratie haalden bij D-Day.

Conker’s Bad Fur Day

Laten we beginnen met het buitenbeentje. Conker’s Bad Fur Day is een videogame uit 2001, gemaakt door Rareware, en werd als platformer voor volwassenen op de markt gebracht. In de game speel je als de eekhoorn Conker, die op een hele hoop gewelddadige en humoristische avonturen gaat. Daarvoor was Conker ook al te zien in een aantal games die eerder gericht waren op kinderen, zoals Diddy Kong Racing en Conker’s Pocket Tales, maar blijkbaar had Rareware andere ideeën voor de pluizige eekhoorn.

Het is overduidelijk dat de Tweede Wereldoorlog, en niet in het minst D-Day, de belangrijkste inspiratiebron was voor een game die propvol zit met parodieën. Wat het spel dus wel doet is een zo goed als perfecte parodie neerzetten van de openingsscène van de kaskraker Saving Private Ryan. Vanaf het moment dat Conker het strand van Normandië nadert worden zijn eekhoornkameraden genadeloos afgeslacht en al snel kleurt het water bloedrood door knaagdierbloed. Het is misschien niet de meeste accurate representatie van de feiten, maar wel één van de betere en amusantere parodieën van een steengoede film en daarmee legendarische gebeurtenis.

Call of Duty 2

Call of Duty 2 is een first-person shooter van Activision en werd uitgebracht op 25 oktober 2005 voor pc. Het is het vervolg op Call of Duty, Call of Duty: United Offensive en Call of Duty: Finest Hour maar wordt vaak gezien als een van de beste games uit die serie. In de singleplayer mode ervaart de speler drie verschillende verhaallijnen in het kamp van de geallieerden: Vasili Koslov neemt je mee naar het Sovjetse Rode Leger, John Davis lijft je in bij het Engelse leger en Bill Taylor vecht aan je zijde in het Amerikaanse US Army. De landing in Normandië kreeg dan ook een prominente plek in de verhaallijn.

De slag voor Pointe du Hoc is het prominente uitgangspunt voor de missie in Call of Duty 2. Aan de zijde van je Amerikaanse medesoldaten beklim je de krijtrotsen in vijandelijk vuur in wat tot op de dag van vandaag ontegensprekelijk een van de meest legendarische missies is, zowel in de Call of Duty-reeks als het echte leven. De horror die de soldaten moesten doorstaan wordt op een realistische manier weergegeven met voor in die tijd prachtige graphics. Ook het meelopen met de verschillende legers gaf een heel andere kijk op de oorlog dan we tot dan gezien hadden, al zagen we dit minder in de D-Day missies zelf.

Medal of Honor: Allied Assault

Medal of Honor: Allied Assault werd ontwikkeld door 2015, inc. en werd tot leven gebracht met een gemodificeerde Quake III-engine, maar de game uit 2002 is vandaag de dag niet meer weg te denken als we kijken naar videogames die de pap haalden bij de Tweede Wereldoorlog en nog specifieker, Operation Overlord. In deze first-person shooter voor pc kruip je namelijk in de huid van luitenant Mike Powell, die in dienst is van het OSS, oftewel het Office of Strategic Services.

De derde missie uit de singleplayer mode van Medal of Honor: Allied Assault heeft dan ook de zeer toepasselijke naam Operation Overlord, waarin je de landing op Omaha Beach moet overleven om daarna een bunker binnen te dringen en nazi’s een kopje kleiner te maken. Vervolgens is het aan jou om enkele bevriende parachutisten te vinden en samen met hen wat geschut van de nazi’s uit te schakelen. Medal of Honor was, naast Wolfenstein, de eerste reeks videogames die het onderwerp van de oorlog aansneed en dat deden ze vrijwel perfect.

De gevechten waarin je verwikkeld geraakt zijn grauw en brutaal en laten niets aan de verbeelding over. Ook het verhaal grijpt je bij de keel en is één van de betere oorlogscampagnes tot op de dag van vandaag. Medal of Honor: Allied Assault is een klassieker in het genre en in de videogamewereld die de weg plaveide voor de generaties die erna kwamen.

Steel Division: Normandy 44

Steel Division: Normandy 44 is van een ander genre dan we normaal zouden verwachten van een Tweede Wereldoorlog-game. Deze real-time strategy game ontwikkeld door Eugen Systems zet je niet in het midden van het gevecht maar plaatst je erboven, terwijl je je troepen coördineert en zo de nazi's van de stranden van Normandië verdrijft. In deze game krijgen we wel de mogelijkheid om met verschillende landen aan de slag te gaan, wat bij vele andere games in het oorlogsgenre niet het geval is. Zo kunnen we aan de slag met Canada, Duitsland, Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Dat deze game niet de meest historisch accurate versie van de Tweede Wereldoorlog weergeeft tijdens multiplayer is voor de hand liggend, maar toch weet Steel Division zeer accurate maps neer te zetten van Normandië, waar de echte gevechten hebben plaatsgevonden. Ook de drie singleplayer campaigns houden vast aan de historische gebeurtenissen en voor zij die geïnteresseerd zijn in de tactische kant van de oorlog is deze zeker een must om te spelen. De humane kant gaat hier meer verloren aangezien je enorme hoeveelheden troepen aanstuurt, maar dit zet de grootschaligheid van deze gruwelijke oorlog wel weer beter in de verf.

Brothers in Arms: Road to Hill 30

Brothers in Arms: Road to Hill 30 is waarschijnlijk het meest realistische oorlogsspel uit deze lijst. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en Gearbox Software, de ontwikkelaar, bestudeerde de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog speciaal voor dit spel. In Brothers in Arms: Road to Hill 30 speel je als sergeant Matt Baker van de 101st Airborne Division Parachutisten squad, die met parachutes voet aan de grond zetten in Normandië om zo te proberen de Duitse onderdrukking te stoppen.

Door historische luchtfoto’s te gebruiken hebben de makers van deze game zo accuraat mogelijk de gebieden nagemaakt. Vele missies en setpieces laten dan ook de rauwe, ongecensureerde kant zien van de oorlog. Daarnaast speelt ook geluid een ongelooflijk belangrijke rol in het spel en klinken de wapens exact zoals ze in die tijd zouden hebben geklonken. Daarnaast heeft elke soldaat ook nog zijn eigen karakter en kan je met echte militaire handsignalen je squad leiding geven, wat de immersie alleen maar te goede komt.

Wie een echte representatie van de Tweede Wereldoorlog wil spelen, heeft geen enkele reden om deze niet te proberen. De actie is ruw, de setting is waarheidsgetrouw en het verhaal is in tegenstelling tot vele andere games met dit onderwerp waargebeurd. Zelfs de Veteranen van de Buitenlandse Stichting van Oorlogen heeft de game goedgekeurd en vindt het een mooie manier om oud-militairen en slachtoffers te herdenken.

Geschreven door Brent.

Conclusie

Natuurlijk is de lijst van games die aan de slag zijn gegaan met de Tweede Wereldoorlog en D-Day veel uitgebreider dan wat we hier hebben besproken. Zo kan nog wat gezegd worden over Company of Heroes, Medal of Honor: Frontline, Sudden-Strike en verschillende andere titels. Duidelijk is echter dat de Tweede Wereldoorlog en D-Day geen onbelangrijke inspiratie leveren voor games in verschillende genres en dat dit in veel gevallen helpt om nieuwe generaties bewust te maken van de horror van weleer. Hoe is jullie ervaring met D-Day in games?

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.