4gamers.be

4Gamers op RuneFest 2018

Door rafbanaan, 17-10-2018 15:00

Dit jaar werden we uitgenodigd om af te dwalen naar Farnborough, Verenigd Koninkrijk, voor RuneFest 2018. RuneFest is de jaarlijkse conventie van ontwikkelaar Jagex die bekend is van RuneScape. Het is een dag waar fans van de game de verschillende Jmods, influencers, clan makkers en werknemers van Jagex kunnen ontmoeten en zich een dag kunnen onderdompelen in verschillende activiteiten, terwijl uiteraard ook nieuwe aankondigingen geschieden.

Dit jaar was het net ietsje anders dan andere jaren. Ten eerste verhuisden we van locatie. Jagex nam afscheid van Battersea Evolution in London, dat te klein werd, dus dit jaar gingen we naar het Farnborough Convention Centre. Een splinternieuw gebouw waar Jagex de tweede was om het te gebruiken. Het nieuwe gebouw biedt dubbel de oppervlakte, waardoor er dus meer fans kunnen afkomen zonder elkaar echt in de weg te lopen. Ook was er een tweede dag toegevoegd, namelijk vrijdag. Vrijdag was dan ook een speciale dag voor het audio-team van Jagex, want op deze dag speelde het Royal Philharmonic Orchestra onder begeleiding van James Hannigan, bekend van onder meer Harry Potter, anderhalf uur lang nummers uit de soundtrack van RuneScape. Het gaf dan ook kippenvel toen de eerste noten van het main theme werden gespeeld.

Anderhalf uur lang verschillende nummers vanuit RuneScape spelen ging nu niet meteen iedereen aanspreken, maar Jagex heeft dit goed opgelost. Het bezorgde een klein schouwspel op het podium. Een personage uit RuneScape 3 en Old School RuneScape kregen een heuse quest die men moest oplossen. Gedurende deze quest werden er verschillende links gelegd met het spel en ontwikkelaar Jagex was ook niet beschaamd om af en toe met zichzelf te lachen. Dit bracht dan ook een perfecte afwisseling tussen de verschillende nummers die werden gespeeld door het Royal Philharmonic Orchestra.

Zaterdag was de dag van de beurs en het grote publiek kon zich terugtrekken in twee verschillende zalen. In de eerste zaal stond een groot podium en hier werden gedurende de dag verschillende panels gehouden met naar het einde van de dag toe de aankondigingen van nieuwe features voor zowel RuneScape 3 als Old School RuneScape. De tweede zaal werd dit jaar omgevormd naar een plaats in Gielinor - de wereld van RuneScape. Het thema was Fremennik Province en je kon verschillende kenmerken vanuit deze province terugvinden op de beursvloer. Zo hadden we de Great Hall en een heus vikingschip, maar dit werd verder aangevuld met activiteiten van die periode. Dit jaar gooide Jagex het ook over een iets andere boeg met de activiteit die je kon doen op RuneFest. Dit jaar was er een trial waarbij je zeven verschillende kaarten moest verzamelen. Wanneer je alle zeven kaarten verzamelde kon je ook nog eens een persoonlijke kaart laten maken, waarbij je officieel lid werd van de Fremennik clan. Dat is een knipoog naar de Fremennik Trials quest, waarbij je zeven verschillende members van de clan moet overtuigen door opdrachten uit te voeren.


Foto door David Portass/iEventMedia

Ook jij moet natuurlijk opdrachten uitvoeren om de verschillende kaarten te verzamelen. Zo moest je bijvoorbeeld een kokosnoot van een boomstam gooien met een balletje, een puzzel oplossen, 12 QR-codes verzamelen om er dan een woord mee te vormen en meer. Het is dan ook iets waar veel mensen aan meedoen. Een photobooth was aanwezig om jezelf, al dan niet met vrienden, vast te leggen op foto. In de community wordt er met momenten gelachen met de QA’s binnen Jagex en om hier op in te springen, had de ontwikkelaar enkele computers klaarstaan met een stukje code waar de bezoekers de verschillende bugs mochten uitpluizen.

Dit waren de twee grote zalen waar de bezoekers zich konden uitleven, maar ontwikkelaar Jagex had ook nog enkele andere ruimtes waar de bezoekers zich konden neerplanten. Zo had je een kleine ruimte waar een aantal panels werden gehouden. Zo had je een panel met het audio team van RuneScape waar je gezellig je vragen aan kon stellen, terwijl er ook enkele nummers live werden gespeeld. Er was een heuse LAN room waar tal van computers klaarstonden voor de bezoekers. Indien het even te veel werd op de beursvloer of je wou even gezellig wat gaan levelen met enkele makkers dan kon je je terugtrekken naar deze kamer. De computers waren dan ook zeer goed uitgerust qua hardware en de ruimte was dan ook nooit echt leeg. Met momenten kwamen er personen langs die mensen kwamen halen voor een drop party in Varrock en dat bracht natuurlijk een nostalgisch gevoel terug. Op het grote podium werd er dit jaar ook tijd vrijgemaakt voor een cosplay voorstelling. In totaal deden 21 personen mee en aan het einde van de voorstelling konden we stemmen voor onze favoriet. Daarnaast werd er ook een winnaar aangesteld door Jagex en we moeten zeggen dat sommige csplayers hun werk fenomenaal gemaakt was.


Foto door David Portass/iEventMedia

Zoals ieder jaar moet RuneFest uiteindelijk tot een einde komen en dat is natuurlijk spijtig. Dit jaar kon de pers ook meegenieten van de afterparty en dit hebben we dan ook met volle goesting gedaan. De avond werd verzorgd door een cover band, maar indien dit niks voor jou was, kon je je steeds terugtrekken naar de LAN room waar toen tal van mensen zaten en Mod Mark een certificaat bezorgde aan fans die level 99 behaalden in een skill. Dit werd ook telkens luidkeels aangekondigd en met applaus ontvangen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.