4gamers.be

4Gamers aan de slag met de PlayStation Classic

Door YoniVL, 08-11-2018 14:00

Alles komt terug, dat is toch het cliché. De voorbije jaren hebben we dat op vlak van films, mode en muziek gezien en ook in de gamewereld kunnen ze er wat van. Remakes en remasters vliegen ons langs alle kanten om de oren en sinds kort wordt er flink ingespeeld op de nostalgie met de release van miniconsoles, waarop een aantal oude klassiekers te vinden zijn. Nintendo opende de markt en Sony besloot dat het niet achter kon blijven.

Sony draait natuurlijk iets minder lang mee dan Nintendo en heeft daarom iets minder keuze op vlak van oude consoles, dus doen we het onmiddellijk met een PlayStation Classic, een miniversie van de allereerste PlayStation.

Met een miniversie bedoelen we ook echt mini, want toen we de doos voor de eerste keer openden, waren we verbaasd over het kleine formaat van het ding. Niet dat de originele PlayStation zo groot was, maar toch. Het nieuwe speeltje past zonder problemen in de hand en is door de platte vorm nog kleiner dan de NES Classic Mini.

De PlayStation Classic wordt geleverd met twee old-skool PlayStation-controllers. Dat wil zeggen in het grijs en zonder analoge sticks. Daardoor zijn ze ook meteen een stuk lichter dan wat we tegenwoordig gewend zijn van een controller.

In de console zitten 20 games, waaronder titels als Final Fantasy VII, Destruction Derby, Cool Boarders 2, Syphon Filter en Tekken 3. De meeste games zullen bij heel wat mensen bekend in de oren klinken, maar er zijn ook titels die een minder grote naam hebben en die dus ook voor de meer ervaren gamers een ontdekking kunnen zijn. Leuk is ook dat heel wat games met twee spelers te spelen zijn, wat het allemaal toch net iets leuker maakt.

Tijdens onze eerste speelsessie viel op dat sommige games beter de tand des tijds hebben doorstaan dan andere. Vaak heeft dat te maken met het soort graphics die zijn gebruikt. De games die op de PlayStation verschenen waren vaak vooruitstrevend voor die periode, met veel nadruk op 3D graphics. Het is net dat echter wat hen nu de das om kan doen. Games die kiezen voor realisme zagen er 20 jaar geleden in onze ogen fantastisch uit, maar voldoen nu niet meer aan de verwachtingen. De meer cartoony games, denk daarbij aan Oddworld of Grand Theft Auto, hebben daar veel minder last van. Het zijn dan ook die games die volgens ons het meeste gespeeld zullen worden op de PlayStation Classic.

Met het gebruiksgemak van de PlayStation Classic is alvast niks mis. Je kan zonder problemen tussen de games wisselen en je kan waar je maar wil je games opslaan. Zo kan je steeds verdergaan waar je bent gestopt, zonder dat je op zoek moet naar een checkpoint, wat in sommige oudere games flink wat kopzorgen met zich meebracht.

Conclusie

De PlayStation Classic zal zonder twijfel een leuk hebbedingetje worden voor de nostalgische gamer. Niet elke game heeft de tand des tijds goed doorstaan, maar je zal er zeker en vast toch nog het nodige plezier aan beleven. De PlayStation Classic verschijnt op 3 december voor 99,99 euro. Daarvoor krijg je dan de console zelf, aangevuld met twee controllers en uiteraard de games. Een USB AC Adapter is niet inbegrepen, maar een usb-oplaadkabel en hdmi-kabel zijn wel voorzien.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.