4gamers.be

Doom Trilogy

Door YoniVL, 08-08-2019 14:00

Doom is de laatste jaren helemaal terug van weggeweest en nu het 25 jaar geleden is dat de allereerste Doom op de wereld werd losgelaten, vonden ze het bij Bethesda tijd om de originele trilogie naar PS4, Xbox One en Nintendo Switch te brengen. Voor de eerste twee games betaal je 4,99 euro, terwijl Doom 3 9,99 euro kost.

De drie games worden ook met een aantal extraatjes geleverd, zoals extra levens en uitbreidingen die later nog werden toegevoegd aan de games. Als fan van Doom kan je dus telkens het volledige pakket aankopen. Doom en Doom II kan je ook in multiplayer of co-op spelen, met maximaal vier spelers. Doom 3 is enkel singleplayer.

Om te beginnen eerst een boodschap van algemeen nut: Doom en Doom II zijn oude games. Zo, we hebben het gezegd. De games kwamen meer dan 25 jaar geleden uit en dat is er ook gewoon aan te zien. Grafisch is dat natuurlijk geen verrassing en daar nemen we ook vrede mee. We verwachtten hier niet een volledig herwerkte versie van de twee games.

Op vlak van gameplay zijn er natuurlijk wel een aantal zaken die je wat moeilijker kan verkroppen, zelfs al hou je in het achterhoofd dat het oude games zijn. Zo kan je bij Doom en Doom II natuurlijk enkel vooruit, achteruit en naar links en rechts bewegen. Naar boven of beneden mikken is er niet bij. Dat was nooit zo, maar dat zal voor heel wat moderne gamers toch slikken zijn.

Ook het totale gebrek aan checkpoints in levels kan een beetje op de zenuwen werken. Telkens je sterft moet je helemaal opnieuw beginnen in een level. Die levels zijn niet bijzonder lang, maar gamers die een uitdaging willen, maar ook weer niet die topgamers zijn, worden zo bijna gedwongen om op een lager niveau te spelen. Hier en daar een checkpoint had dus wel meegenomen geweest, maar er is dus gekozen om alles zo authentiek mogelijk te houden.

Die keuze zorgt er natuurlijk ook voor dat de fans van de oude games ook nu nog steeds heel wat plezier zullen beleven aan Doom en Doom II. We willen wel gamers die zijn aangehaakt bij de nieuwe Doom waarschuwen, dat dit vrij andere games zijn. De snelheid is nog altijd aanwezig, maar voor de rest zijn er weinig echte gelijkenissen tussen de oude en de nieuwe Doom. Al is dat daarom geen slechte zaak.

Ook voor Doom 3 gaat die uitleg gedeeltelijk op. Doom 3 is de eerste 3D Doom, met "moderne" graphics en een meer uitgebreide verhaallijn met verschillende personages en cutscenes. Toch is het daarom nog niet direct de Doom zoals we die nu kennen. Doom 3 is meer een horror-shooter, die je doorheen heel wat donkere gangen zal sturen en onverwacht vijanden op je afstuurt. De game speelt wel lekker weg en is op vlak van gameplay ongetwijfeld de beste van de drie Doom-games die je nu op PS4, Xbox One en Switch kan spelen.

Conclusie

Deze Doom Trilogy (waarbij je elke game wel apart moet kopen) is vooral een leuk extraatje voor gamers die nog met de originele games aan de slag zijn geweest. Zij zullen kunnen zweven op een gevoel van nostalgie, dat nieuwe fans toch zullen missen. Wil je toch een van deze games eens voor het eerst uitproberen, dan raden wij Doom 3 aan. Die is op vlak van gameplay nog het beste te vergelijken met wat we nu kennen van games.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.