4gamers.be

Sega Mega Drive Mini

Door YoniVL, 20-09-2019 12:40

Mini retroconsoles zijn in. Nintendo waagde zich er als eerste aan (na een ontelbaar aantal bootleg exemplaren van bekende en minder bekende merken) en ze werden al snel gevolgd door Sony. Nu is het de beurt aan Sega, dat op de proppen komt met de Sega Mega Drive Mini.

De Sega Mega Drive was de 16-bit console van Sega, de opvolger van het Master System en de directe concurrent van de Super Nintendo. Een boel gamers, en dan vooral in Noord-Amerika, kennen het toestel ook als de Sega Genesis. Het ding verscheen in 1990 in onze contreien (2 jaar na de Japanse release) en maakt nu, bijna 30 jaar later, zijn comeback in minivorm.

Het principe van de Sega Mega Drive Mini is al bekend. Je krijgt een kleine replica van de console met een HDMI-aansluiting, twee controllers die via USB werken en ports van een pak games. En dat ‘pak’ mag je hier vrij serieus nemen, want de Mega Drive Mini telt maar liefst 42 games, het dubbele van de SNES Classic.

Het lijstje bevat bekende en minder bekende titels, zoals Sonic The Hedgehog, Space Harrier 2, ToeJam & Earl, Golden Axe en zelfs Tetris. De volledige lijst kan je hier vinden. Gamers die toen al actief waren, die zullen ongetwijfeld een heel aantal titels herkennen.

Het is natuurlijk ook op die generatie gamers dat er wordt gemikt. Jonge gamers zullen minder voeling hebben met de titels die in de miniconsole te vinden zijn, maar dat moet de pret niet drukken. Heel wat games zijn nog steeds absolute toppers en spelen nog verrassend goed. Dat wil niet zeggen dat er niet hier en daar teleurstellingen tussen zitten. De games zijn oud en als gamer ben je gewoon geworden aan bepaalde verbeteringen in gameplay die toen nog niet aanwezig waren.

Het is ook terug even wennen aan de controller, want die ligt echt ongelooflijk slecht in de hand. Op dat vlak zijn we meer dan gelukkig dat er de voorbije 30 jaar heel wat stappen zijn gezet op vlak van ergonomie en comfort.

Het gebruiksgemak van het toestel zelf zit wel goed in elkaar. Bij het opstarten krijg je een mooi overzicht van alle games en kan je snel scrollen tussen al je favorieten. In tegenstelling tot andere miniconsoles loopt ook alles heel vlot. Je kan ook steeds kiezen om de games in 4:3 te spelen of om alles een beetje uit te rekken naar 16:9.

Een leuke toevoeging is en blijft dat je games kan opslaan waar en wanneer je dat wil. Een deel games uit die tijd hadden niet de mogelijkheid om op te slaan en bovendien zijn ze vaak nog vrij pittig ook, waardoor je soms vrij lange stukken opnieuw moest spelen. Het is dan fijn dat je dankzij de save games met kortere speelsessies ook nog vooruitgang kan maken.

Het blijft tot slot wel vreemd dat ook de Sega Mega Drive Mini zonder een adapter komt om het ding aan te sluiten aan de stroom. Je krijgt wel een USB-laadkabel en zowat iedereen heeft ondertussen wel een lader in huis om die in te steken, maar het blijft een vreemd gegeven. Zeker als je weet dat je bijna 80 euro moet neertellen voor de Sega Mega Drive Mini.

Conclusie

De Sega Mega Drive Mini is een leuk toestel voor de fans van retrogames en mensen die aan de slag willen met de games uit hun jeugd. Verwacht geen wereldschokkende zaken, maar met meer dan 40 games biedt de Sega Mega Drive Mini wel meer waar voor zijn geld dan enkele concurrenten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.