4gamers.be

"Conservatieve" feministe vindt niet dat er een probleem is met games

Door Jay, 20-09-2014 00:11

De laatste weken is er weer het nodige te doen geweest omtrent het al dan niet seksistische karakter van games, gamers en de game-industrie en hoewel velen onder ons het niet eens zijn met zulke beschuldigingen tegenover een van onze favoriete hobby's, is het natuurlijk jammer dat reacties erop soms zo ver gaan als doodsbedreigingen. Een meer gefundeerde reactie kwam eerder deze week van Christina Sommers, wat misschien vreemd is omdat ze zelf een "feministe" is.

Christina Sommers presenteert een serie op Youtube genaamd de Factual Feminist en in die hoedanigheid heeft ze de analyse van Anita Sarkeesian, de feministe die vindt dat games inderdaad seksistisch zijn en vrouwelijke personages stereotiep en ondergewaardeerd weergeven, kritisch van weerwoord gediend, zoals je hieronder kan zien.

Bij het bekijken van het filmpje zullen velen onder ons vermoedelijk regelmatig bevestigend en goedkeurend knikken en op zich haalt Sommers goede punten aan, dus daar hebben we op zich weinig over op te merken. Interessant echter is wel om erop te wijzen dat Sommers als feministe reageert tegen een andere feministe, wat duidelijk maakt dat "het" feminisme niet per se bestaat, of toch dat het alleszins op verschillende manieren wordt ingevuld.

In dat opzicht is het misschien ook niet onbelangrijk om de achtergrond van Sommers wat te kennen, want op basis daarvan is zij zelf niet onbesproken. In haar publicaties lijkt ze zich namelijk wel vaker scherp af te zetten tegen feministen van het "type Sarkeesian", die volgens Sommers het feminisme eigenlijk hebben gekaapt. Op zich niets mis met zo'n tegenreactie natuurlijk, maar volgens sommigen kan zo'n tegenreactie op zich ook een obsessie worden en te dominant gaan worden in het denkpatroon, waradoor alles van een bepaald type feminisme sowieso wordt afgekraakt, gewoon omdat het tot dat type feminisme behoort, terwijl ook dat type feminisme soms wel een punt kan hebben. Om die reden wordt Sommers wel eens beschreven als een "conservatieve" feministe die, hoewel ze tot de Democratische partij behoort in de VS, de agenda van het traditionele rollenpatroon tussen man en vrouw in de hand werkt.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.