4gamers.be

Pro-Russische rebellen vallen door de mand door Battlefield 3

Door Jay, 29-07-2015 00:04

Het is tegenwoordig wat minder in het nieuws, maar in het Oosten van Oekraïne wordt nog steeds gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen, die vermoedelijk gesteund worden door Rusland zelf. Zoals wel vaker speelt ook in deze strijd propaganda een belangrijke rol, en dan zijn er sommige partijen die er niet vies van zijn om bezwarende elementen gewoon te vervalsen, zoals nu mogelijk weer het geval blijkt te zijn langs de kant van de pro-Russische rebellen.

Vorige week stuurden de pro-Russische rebellen namelijk onderstaande video de wereld in. De video laat zien hoe de rebellen een ondergrondse opslagplaats doorzoeken en daarbij materiaal vinden dat blijkbaar van de VS afkomstig zou zijn. Hiermee trachten de rebellen dus aan te tonen dat de VS het Oekraïense leger actief steunt door wapens te leveren, hetgeen dan weer aanleiding zou zijn om Rusland effectief bij het conflict te betrekken, voor zover dat nog niet het geval is natuurlijk.

Het bewijsmateriaal dat de rebellen aanvoeren lijkt echter magertjes te zijn en op basis van de beelden en enige analyse vallen ze al snel door de mand. De rebellen ontdekken namelijk zogezegd een MANPADS Stinger 92 surface-to-air missile, maar zowel op de houten kisten als op het wapen zelf zijn spelfouten terug te vinden. De duidelijkste is dat er "tracking rainer" staat in plaats van "tracking trainer". Vermoedelijk is het niet toevallig dat deze fouten ook in Battlefield 3 terug te vinden zijn, terwijl het serienummer van het getoonde wapen dan weer mogelijk uit Arma III komt.

Vermoed wordt dus dat de rebellen de Stinger hebben nagemaakt op basis van het model in Battlefield 3, hetgeen ook zou verklaren waarom de feitelijke afmetingen en verhoudingen niet helemaal kloppen. Bij het zoeken van de Stinger 92 via Google zijn de Battlefield 3-modellen ook van de beste afbeeldingen die je voorgeschoteld krijgt, dus het is niet zo verwonderlijk dat de rebellen zich daarop hebben gebaseerd.

Hoe de vork precies in de steel zit zullen we vermoedelijk niet 100% kunnen achterhalen, ook al omdat hier en daar de theorie wordt opgeworpen dat het het Oekraïense leger zelf is dat de wapens heeft vervalst, om zo de rebellen in een slecht daglicht te kunnen plaatsen.

Propagandavideo pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne


Battlefield 3 Stinger 92


Echte Stinger 92


Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2018 door 4Entertainment bvba.