4gamers.be

Mario tracht als vluchteling Europa te bereiken

Door Jay, 14-09-2015 16:00

De vluchtelingenproblematiek beheerst dezer dagen het nieuws en zorgt voor schrijnende taferelen, niet alleen omdat vluchtelingen in levensgevaarlijke omstandigheden trachten om Europa te bereiken, maar ook omdat ze, als ze Europa dan bereikt hebben, niet altijd even menswaardig ontvangen en behandeld worden.

In een poging om de wereldbevolking te laten beseffen wat vluchtelingen moeten ondergaan heeft een zekere Samir Al-Mufti (pseudoniem), zelf een 29-jarige Syriër die in 2011 vluchtte en in Turkije belandde, een filmpje gemaakt waarin "Vluchteling Mario" tracht om Europa te bereiken. Hoe moet eerst voorbije vijandelijke troepen zien te geraken, waarna hij een mensensmokkelaar moet betalen om vervolgens met een slecht onderhouden bootje de overtocht te maken, waarna in Europa agressieve politiediensten staan te wachten. Ook de beruchte hekken worden in beeld gebracht.

Samir Al-Mufti maakte naar eigen zeggen gebruik van de Mario gameplay omdat die zo universeel bekend is en dus iets biedt waarin mensen zich eventueel kunnen herkennen. Bij de productiekwaliteit van de hele video kan je je natuurlijk vragen stellen en ook is het maar de vraag of dit wel volstaat om te tonen wat vluchtelingen ondergaan. Getuigenissen en de beelden van de dagdagelijkse realiteit hebben misschien wel meer impact en kunnen waarschijnlijk een meer universele, emotionele snaar raken dan een video op basis van een game. Maar goed, alle beetjes helpen misschien wel en misschien wordt via deze video wel weer een ander publiek bereikt.

Samir Al-Mufti begon zijn satirische protest op YouTube trouwens met imitaties van president Bashar al-Assad, wiens stem blijkbaar goed lijkt de zijne.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.