4gamers.be

Final Fantasy XV director verlaat Square Enix, DLC geannuleerd

Door Jay, 08-11-2018 10:11

De speciale livestream ter ere van de tweede verjaardag van Final Fantasy XV heeft verrassend nieuws met zich meegebracht. Hajime Tabata, director van Final Fantasy XV, verlaat namelijk Square Enix en 75% van de nog geplande DLC voor de game is geannuleerd. Enkel Episode Ardyn, waarvan overigens een eerste teaser trailer is vrijgegeven, zal in 2019 nog verschijnen, terwijl de drie overige episodes geannuleerd zijn.

Dit nieuws volgt op de aankondiging van een stevig verlies dat Square Enix heeft geboekt. Het bedrijf maakte bijna 30 miljoen euro verlies, waarbij Luminous Productions blijkbaar een belangrijke factor was. Luminous Productions werd geleid door Tabata en had een speciale status binnen Square Enix. De studio had een grote autonomie, wat vermoedelijk ook de reden is voor de kosten die hoog opliepen. Blijkbaar zou Tabata van Square Enix het voorstel hebben gekregen om de studio ofwel helemaal naar zichzelf toe te trekken, zij het nog met financiële steun van Square Enix, waardoor Tabata zelf meer financieel verantwoordelijk zou worden, of om de studio meer te stroomlijnen als een reguliere afdeling van Square Enix, waardoor er meer financiële controle zou kunnen plaatsvinden. Hoe de vork precies in de steel zit, is onduidelijk, maar blijkbaar heeft Tabata dus besloten om gewoon in zijn geheel te vertrekken en Luminous Productions en Square Enix achter zich te laten. Vermoedelijk zal Square Enix zelf nu Luminous Productions meer naar zich toetrekken.

Luminous Productions werkte trouwens ook al aan een compleet nieuw project, los van Final Fantasy XV. Hoewel de studio inderdaad aan nieuwe projecten zal blijven werken, is het onduidelijk of dat ene nieuwe project nog doorgaat, dan wel of het geannuleerd is. Gespeculeerd wordt immers dat het project geannuleerd is en dat dat de reden is voor het grote verlies dat Square Enix heeft geboekt, omdat reeds veel middelen geïnvesteerd zouden zijn geweest voor een project dat uiteindelijk dus niet zal verschijnen.

Tabata begon zijn carrière bij Tecmo, terwijl hij bij Square Enix werkte aan Final Fantasy VII: Crisis Core, The Third Birthday en Final Fantasy Type-0. Het succes van die laatste game bracht hem naar het Final Fantasy Versus XIII project, dat al een tijdje in de problemen zat. Onder Tabata werd de game omgevormd naar Final Fantasy XV, dat eind 2016 verscheen. Hoewel de game niet zonder problemen was, wordt Final Fantasy XV wel gezien als een succes voor Square Enix. Een sterk DLC-plan heeft daartoe bijgedragen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.