4gamers.be

AI-team wint voor het eerst van wereldkampioen Dota 2

Door Jay, 22-04-2019 00:00, bron: https://www.vox.com/2019/4/13/18309418/open-ai-dota-triumph-og

Voor het eerst heeft een team van AI-bots gewonnen van de huidige Dota 2 wereldkampioen, OG. In een best-of-three toernooi won OpenAI Five, het team met 5 AI-bots, twee games na elkaar van OG.

OpenAI Five bestaat uit vijf individuele bots die los van elkaar opereren, dus het is niet zo dat één AI de 5 bots tegelijk efficiënt aanstuurt. Wel is het zo dat de bots 45.000 jaar aan Dota 2-training onder de motorkap hebben zitten. Bovendien kunnen ze met slechts 17 van de meer dan 100 heroes aan de slag en werden enkele grote abilities in de game beperkt. Verder had de AI niet per se grote voordelen, dus het is niet zo dat de AI meer kon zien dan de menselijke tegenstanders bijvoorbeeld.

Ondanks deze kanttekeningen was de prestatie van OpenAI, een non-profit en open-source onderzoek naar artificiële intelligentie waar onder meer Elon Musk mee achter zit, indrukwekkend. De AI-bots wisten strategisch uit de hoek te komen en konden stevig doordrukken wanneer de game in hun voordeel draaide. De AI kon zijn overwinning zelfs al voorspellen. Op het moment dat de commentatoren dachten dat een match nog redelijk gelijkopgaand was, verkondigde de AI al dat het 90% kans had om de match te winnen.

Hoewel de snelheid van de AI beperkt werd om de match eerlijker te laten verlopen, wijzen critici er wel op dat de AI desondanks een niveau van micro-management haalde dat mensen doorgaans niet kunnen halen. Bovendien is de AI slechts tot op dit niveau geraakt met 45.000 jaar aan Dota 2-training, terwijl echte mensen sneller op dat niveau zitten. Mensen leren dus nog sneller dan artificiële intelligentie, al is dat wel relatief. Die 45.000 jaar voor mensen is voor de AI immers slechts enkele maanden.

Met deze nieuwe prestatie heeft OpenAI alleszins weer een nieuwe mijlpaal bereikt. In de zomer van 2017 kon de AI al 1v1 tegen pro spelers winnen, maar nu lukt dat dus ook in team.

De matchen in kwestie zijn hieronder te herbekijken. Een mooi momentje van de AI is te vinden, onder meer, vanaf 16:20.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.