4gamers.be

Pro's en amateurs gebruiken hun ogen heel anders in shooters

Door Jay, 30-11-2019 00:00

Voor de wetenschap is het leuk om af en toe eens bevestiging te krijgen van wat je stiekem wel al wist of op zijn minst vermoedde. Zo is het redelijk logisch dat pro's en amateurs eenzelfde game op een andere manier spelen. Daarom is de ene speler immers pro, en de andere amateur. Een van de grote verschillen zit hem in het gebruik van de ogen, wat gedemonstreerd werd met behulp van speciale brillen die de oogbewegingen en de focus van spelers op het scherm kunnen traceren.

Concreet liet men Leisia, een pro van Libalent Vertex, het beste Call of Duty team van Japan, Modern Warfare spelen terwijl men het gebruik van zijn ogen traceerde. Het rode bolletje toont waar de speler precies naar kijkt en wanneer het bolletje groter wordt, duidt dit aan dat de speler zich op dat bepaald punt specifiek focust. Meteen valt op dat Leisia (in het zwart) zijn focus relatief sterk in het midden houdt en zich niet laat afleiden door wat er elders op het scherm gebeurt. Ook kijkt hij regelmatig naar de mini-map, waardoor hij zich kan oriĆ«nteren en kan anticiperen op vijanden die mogelijk kunnen opduiken.

Bij de amateur (in het wit) zien we een heel ander beeld. De focus is veel minder stabiel en springt eigenlijk van hier naar daar, over het hele scherm. Daarbij wordt regelmatig ook gefocust op zaken die eigenlijk niet of minder relevant zijn, zoals de grond of muren. Wanneer de amateur dan toch begint te focussen, is het vaak al te laat.

Zoals gezegd niet echt verrassend, maar wel leuk om eens te zien. Dergelijke data en wetenschap kan spelers bovendien helpen om hun gameplay te verbeteren, want hoewel natuurlijk talent er tot op zekere hoogte vast wel iets mee te maken zal hebben, kan je "correct je ogen gebruiken" natuurlijk ook wel leren, al zal daar dan wel weer de nodige tijd in kruipen. Laat het echter een troost zijn te weten dat de pro waarschijnlijk ook ooit begon als amateur.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.