4gamers.be

Rapper klaagt Epic aan wegens gestolen Fortnite dansje

Door Jay, 06-12-2018 12:37, bron: https://kotaku.com/rapper-2-milly-sues-epic-games-for-stealing-his-dance-1830888259

Vorige maand liet rapper 2 Milly weten dat hij overweegt om Epic Games aan te klagen omwille van een Fortnite dansje (emote). Epic zou het dansje, dat oorspronkelijk door 2 Milly werd uitgevoerd, overgenomen hebben, zonder toestemming en zonder compensatie. Nu is effectief een klacht ingediend door Pierce Bainbridge, het advocatenkantoor dat 2 Milly vertegenwoordigt. Niet alleen wordt Epic ervan beschuldigd copyright te schenden, ook zou het bedrijf hierdoor een "Afro-Amerikaans talent uitbuiten" om winst te maken met een game.

Epic haalt voor zijn dansjes in Fortnite heel wat inspiratie bij dansjes die ergens ooit eens in het echt uitgevoerd werden, en waarvan het ene al wat bekender is dan het andere. Daarvoor heeft Epic niet altijd de toelating gevraagd van de originele uitvoerders, laat staan dat die daar ooit voor gecompenseerd werden.

In dit geval gaat het concreet om de Swipe It emote in Fortnite. Die is gebaseerd op het Milly Rock dansje van 2 Milly, dat hij jaren geleden al toonde en dat sindsdien redelijk populair is geworden, voornamelijk in de rapwereld. 2 Milly vindt het vooral niet kunnen dat Epic de emote verkocht en er dus geld aan verdiende. De emote in kwestie kon in het 5de seizoen van Fortnite vrijgespeeld worden, maar is inmiddels niet meer te verkrijgen.

Of het tot een echte rechtszaak komt, valt nog af te wachten, en dan is het ook nog de vraag wie gelijk krijgt. Het is alleszins wel zo dat een dans in de VS sinds 1976 wel degelijk onder copyright kan vallen. Als 2 Milly de zaak wint, kan dit grote gevolgen hebben voor Epic Games en Fortnite, evenals voor andere games die op een gelijkaardige wijze dansjes verkopen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.