4gamers.be

Trump wil extra belasting op consoles uit China

Door Jay, 28-05-2019 09:59, bron: https://www.vg247.com/2019/05/27/trump-administration-proposes-25-percent-tariff-on-game-consoles/

De administratie van Amerikaans preisdent Donald Trump heeft een nieuwe lading Chinese producten voorgesteld waarop men extra importbelasting wil heffen. Het gaat om een hoop producten, waaronder ook game controllers, game consoles, board games en meer. Op deze producten zou een importheffing van 25% ingevoerd worden.

De gedachte achter een dergelijke heffing is om deze producten, omwille van het importeren, duurder te maken dan wanneer ze in de Verenigde Staten (of alleszins ergens anders dan in China) zelf geproduceerd zouden worden. Op die manier wordt een "vijandige" economie afgestraft terwijl de eigen economie een duwtje in de rug krijgt. In de praktijk echter is dit een gevaarlijk instrument om te gebruiken en pakt het niet altijd positief uit, zeker niet voor de consument.

Het zou goed kunnen dat China omwille van de extra belasting inderdaad niet langer interessant is om consoles en andere producten te produceren, om die vervolgens naar de VS te importeren, maar daarom is die consoles in de VS zelf produceren nog niet per se aantrekkelijker. De productiekost zou weliswaar lager kunnen komen te liggen dan in China, maar desondanks zou de kost nog steeds hoger liggen dan nu het geval is. Die meerkost wordt vermoedelijk doorgerekend aan de consument, en niet per se alleen in de VS. Hoewel productiebedrijven in de VS zelf hier vermoedelijk wel beter uitkomen, zijn er dus op andere vlakken negatieve effecten. Consumenten zullen meer betalen, buitenlandse bedrijven die actief zijn in de VS zullen meer moeten betalen en China zal vermoedelijk op zijn beurt ook weer extra importbelastingen gaan heffen op producten uit de VS.

Het is dus zeer de vraag of uit deze handelsoorlog wel een winnaar kan komen, want hoe dan ook lijken de prijzen omhoog te gaan. Bovendien is het nog maar de vraag of bedrijven hun productie inderdaad weg zullen halen uit China, want zelfs met extra importbelastingen zou het kunnen dat produceren in China nog steeds voordeliger is dan in de VS. In dat geval gaat het louter om een belastingsverhoging die bedrijven zullen doorrekenen aan de consument, zonder dat de Amerikaanse economie er verder wel bij vaart. Bovendien zijn er bedrijven, vooral in de sector van board games, die eigenlijk alleen maar kunnen overleven omdat de productie in China relatief goedkoop is, waardoor ze winst kunnen maken. Extra belastingen en de productie noodgedwongen verhuizen zou een doodsteek zijn.

Ook tegenover Europa stelt de Amerikaanse regering zich trouwens hard op. Europa reageerde echter al door te zeggen extra belastingen op Amerikaanse consoles te zullen heffen. Ook hier echter lijkt vooral de consument het slachtoffer te worden. Consoles zouden al een eerste keer duurder kunnen worden omwille van de extra belastingen voor de productie in China en vervolgens ook nog eens voor het verschepen ervan naar Europa. Geen ideaal scenario dus, zeker niet wanneer de next-gen consoles stilletjes aan om de hoek komen piepen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.