4gamers.be

Interview: onderzoeker over gokken in games

Door YoniVL, 23-11-2017 16:15

De laatste dagen is er heel wat te doen rond lootboxen en microtransacties in games, in die mate dat zelfs de Kansspelcommissie in België en enkele andere landen onderzoekt of het hier al dan niet over gokken gaat. Het gaat zelfs zo ver dat de Belgische minister van Justitie, Koen Geens, elke vorm van gokken in games op Europees niveau wil laten verbieden. Wij namen contact op met Jonathan Huyghe, die als onderzoeker bij Mintlab, aan het Instituut voor Mediastudies van KULeuven, onderzoek deed naar het gok- en gamegedrag van jonge kinderen, een studie binnen projectoproep Verantwoord Spel van de Nationale Loterij. Het volledige onderzoek is momenteel nog niet vrijgegeven, maar wij vroegen hem toch al naar zijn visie op een aantal zaken.

Kan je ons eerst al een beetje meer vertellen over het onderzoek dat je hebt uitgevoerd?

Jonathan Huyghe: In ons onderzoek hebben we gekeken naar het gok- en gamegedrag van kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar en de attitude die ouders tegenover die twee activiteiten hebben. We stellen vast dat in onze survey meer dan de helft van de 10- tot 12-jarigen al ooit heeft deelgenomen aan een vorm van kansspelen voor echt geld (zoals kraslotjes of lotto), en 1 op 6 al in-app purchases gedaan heeft in een videogame.


"Gokverslaving begint vaak al in de tienerjaren"
 

We zien ook dat in de games die het populairst zijn bij deze doelgroep heel wat elementen van kansspelen verwerkt zitten (bijvoorbeeld FIFA Ultimate Team met de player packs en coins, of de kisten in Clash Royale of Clash of Clans). Wat we niet kunnen zeggen op basis van enkel dit onderzoek is dat dit ook leidt tot gokproblemen, maar er zijn wel andere onderzoeken die deze link leggen. We zien bijvoorbeeld ook dat bij mensen met een gokverslaving dit vaak al begint in de tienerjaren.

Ons onderzoek focust ook op de rol van de ouders en hun attitudes tegenover games en gokken, en we zien dat, terwijl er rond games vaak regels worden gemaakt, dit voor gokken niet nodig geacht wordt, en het zelfs een familieactiviteit wordt.

In hoeverre zijn ouders zich bewust van de aanwezigheid van kansspelelementen in games?

Jonathan Huyghe: In ons onderzoek zien we dat de helft van de bevraagde kinderen zegt nooit met hun ouders te praten over de digitale spelletjes die ze spelen. 44% van de ouders praat er slechts af en toe of zelden over. Een absolute minderheid (6%) bespreekt dit vaak. Ouders weten misschien wel dat hun zoon of dochter iets wil kopen in het spel, maar hoe dit in zijn werk gaat, daar zijn ze zich veel minder van bewust. We raden daarom aan om op de eerste plaats ook samen te spelen met je kind, en interesse te tonen in waar ze mee bezig zijn binnen de games. Dit kunnen zeer positieve momenten zijn, waarbij kinderen tonen wat ze in Minecraft hebben gemaakt of ouders en kinderen samen de overwinning van hun team kunnen vieren.

Is er de laatste tijd sprake van nieuwe trends binnen gaming op vlak van kansspelelementen?

Jonathan Huyghe: In het kader van ons onderzoek stippen we een aantal verontrustende trends aan, die we zelf ontdekten in de loop van het onderzoek. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het gokken met in-game currencies (bv. op futgalaxy.com, waar je kan gokken met Fifa coins, of de vele CS:GO skins loterijwebsites), een praktijk die ook via YouTube gepromoot wordt, wat voor veel kinderen een zeer belangrijk medium is als het aankomt op games.


"In-game purchases nemen steeds vaker vorm van kansspelen aan"
 

Daarnaast zien we ook dat de in-game purchases steeds meer de vorm aannemen van kansspelen: waar je vroeger nog betaalde voor het versnellen van de bouw van je farmville boerderij, zien we nu steeds meer kansspelelementen verschijnen met variabele beloningen. Aangezien deze sterk gepromoot worden in games waar ook kinderen mee spelen, willen we toch het debat openen over deze praktijken.

Pleiten jullie voor meer regulering rond kansspelelementen in games of willen jullie toch dat vooral de ouders een oogje in het zeil houden?

Jonathan Huyghe: Wat betreft regulering zijn we geen voorstander van een te grote repressie, en we willen geen mediapaniek creëren over videogames, want die bevatten ook heel veel goede elementen. Eén iets dat zeker nodig is, is om het ouders makkelijker te maken om te zien wat voor microtransacties in een game voorkomen. Dit is moeilijk, want de mogelijkheden zijn eindeloos en worden constant uitgebreid door de industrie die steeds op zoek is naar andere verdienmodellen.


"Geen voorstander van te grote repressie, want videogames bevatten ook heel veel goede elemeneten"
 

Een ander iets wat zou kunnen gebeuren is dat er limiet gezet wordt op het totaalbedrag dat een game aan microtransacties kan binnenhalen, zeker als dit een game is die toegelaten is voor kinderen. Games die meer willen ophalen kunnen dan strikter gereglementeerd worden (+18 label, duidelijk afficheren van winstkansen [bv. 1 kans op 1000 voor een blauwe spelerskaart in FUT], interventie voor spelers met zeer grote inzetten, zoals dit ook gebeurt door de Nationale Loterij, die bepaalde mensen begeleidt en eventueel niet meer toestaat dat ze nog meespelen, etc.).

En wat met websites als bijvoorbeeld Futgalaxy?

Jonathan Huyghe: Websites als Futgalaxy lijken me, hoewel ik geen legaal expert ben, een veel duidelijkere illegale vorm van gokken, die trouwens ook niet toegestaan wordt door de makers van het spel. Het feit dat je coins kan verliezen door mee te spelen, en het feit dat je coins kan verkopen en ze dus een monetaire waarde hebben, lijken mij veel duidelijkere elementen om te zeggen dat deze website een illegale vorm van gokken zijn. In het VK is deze website trouwens al verboden. Als ze dit zouden willen doen, dan moeten ze zich aan dezelfde voorwaarden houden als de legale goksites in België (leeftijdscheck, bijvoorbeeld).

Bij een onderzoek naar gokken in games komen heel vaak trading cards voorbij, waarbij onder andere het systeem van booster packs vergeleken worden met het systeem van lootboxen. Begrijp je die link of is dat toch nog een andere invalshoek?

Jonathan Huyghe: De link met trading cards zie ik zeker, vooral bij een spel als FIFA waar de FUT-packs zeer sterk lijken op booster packs van Magic The Gathering. Vandaar dat in mijn ogen ook een duidelijker kader moet gemaakt worden rond de verschillende vormen van in-game aankopen: lootboxes en FIFA-packs zijn anders dan een website als CS:GO Lotto of Futgalaxy. In de eerste zit je met een probleem van consumentenbescherming, waar een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders, met eventueel een gedragscode voor de industrie, in het tweede geval zit je met gokken zonder licentie, waar de kansspelcommissie in zou kunnen tussenkomen.


"Duidelijker kader rond verschillende vormen van in-game aankopen"
 

Als ik me niet vergis zal je ook altijd eenzelfde verdeling vinden van common/rare/legendary kaarten, die hetzelfde is in (bijna) elk boosterpack, met misschien shiny kaarten die volkomen random zijn. In iets als FUT of Clash Royale kisten is het veel vager waar je je aan kan verwachten.

Reacties

 • Construct

  4G, hulde voor de inhoudelijke journalistiek omtrent dit onderwerp de laatste tijd. Zie ik persoonlijk veel liever dan de copy pasta pers releases van publishers.

  • Geplaatst op 2017-11-23 om 20:09
 • papfles Construct

  Ik wil er ook meer een aandachtspunt van maken, maar niet elk onderwerp leent zich onmiddellijk tot een interview of aan te spreken persoon (of iemand die wil meewerken)

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 08:06
 • http://www.4gamers.be/profiel

  Meer van dit!

  Het enige dat me terug stoort, is dat het weer maar eens de ouders zijn die toezicht moeten houden door mee te spelen. Ouders zijn bekaf na het werk, na de was en de plas, de boodschappen, eten verzorgen, administratie, enz...
  Deze maatschappij zuigt mensen uit. Perst ze als citroenen. En nu nog eens een taak leggen bij de ouders als ze effe hun kind laten spelen, zodat de ouders ook eens tijd voor zichzelf hebben.
  Haal je hoofd uit het zand bij jullie onderzoek, en kijk naar de realiteit waarin een gemiddeld gezin zit. Wil je statistieken opstellen: doe dat, maar ga geen conclusies en adviezen geven als jullie de realiteit niet meenemen in jullie onderzoek.

  • Geplaatst op 2017-11-23 om 20:34
 • asgard0822

  volledig mee akkoord.
  plus, vele ouders weten geen bal van videogames en willen hun kind ook gwn geven wat ze willen.
  Dus zeer makkelijk om alles op hen af te schuiven

  • Geplaatst op 2017-11-23 om 20:48
 • jersy

  "nog eens een taak leggen bij de ouders"
  lal ... als je aan kinderen begint, dan zou je moeten beseffen dat jij verantwoordelijk bent voor die kinderen.
  dus ja, ook dit is een taak voor de ouders
  als je kinderen massa geld uitgeven aan "gokken", dan is dat een probleem waar jij als ouder moet tegen optreden. de eerste vraag dat je je mag afvragen is hoe ze dat uberhaupt kunnen, zoveel geld uitgeven.

  ik heb 2 kinderen, mijn oudste speelt ook op de ps4 af en toe ... maar ik heb wel mijn verantwoordelijkheid genomen om te zorgen dat de ps4 deftig staat ingesteld. Er is geen enkele mogelijkheid tot ingame purchases, ook niet voor lootboxen of whatever. Er zijn opties genoeg om parental control deftig in te stellen.
  als je je kinderen laat doen zonder enige controle, dan moet je op internet niet zitten wenen dat gokken bij kinderen een probleem is, want het echte probleem zit dan bij de ouders
  het is niet de overheid die de kinderen moet opvoeden of problemen moet oplossen.

  ik vind het pegi 18 label op een dergelijk game plaatsen, al een eerste goede stap.
  Moest ik niets van games kennen en mijn dochter van 10 komt met zo een game thuis, dan zou er bij mij al een alarmbel rinkelen

  Reactie aangepast door jersy om 2017-11-23 om 23:03

  • Geplaatst op 2017-11-23 om 22:59
 • pe-ah jersy

  Dit dus. Ouders zijn verantwoordelijk.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 07:18
 • asgard0822 jersy

  ouders hebben idd een verantwoordelijkheid.
  Maar je lijkt ook te vergeten da vele ouders geen idee hebben wat ze kunnen instellen op een PS, laat staan dat ze weten hoe ze het moeten instellen.

  Denk dat een balans tussen opvoeding en de regering die zo'n dingen verbied de ideale balans is

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 07:25
 • rafbanaan asgard0822

  Dan zoek je dat op. Nogal een meh excuse.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 09:35
 • http://www.4gamers.be/profiel jersy

  Jij bent een gamer! Vergelijk jezelf niet met iedere ouder.

  Voor alle gokspelen is er een leeftijdsgrens. Als het gokken is in gaming, dan moeten de ouders het maar doen.
  Je argumenten slaan nergens op.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 08:18
 • papfles

  Los van de omkadering kan je echt niet ontkennen dat ouders een rol hebben te spelen. Er zijn instanties die ouders proberen te helpen en te instrueren over bepaalde zaken (zoals verslaving via het VAD bijvoorbeeld), maar "wij hebben het druk" kan toch nooit een argument zijn als ouder?

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 08:27
 • http://www.4gamers.be/profiel papfles

  Dat kan wel een argument zijn.
  Vroeger speelden wij (ik ben 42) als kinderen buiten. Bijna alle kinderen speelden buiten. Vandaag zie ik geen kinderen meer buiten spelen. Hoe komt dit? Door de ouders? Of door de maatschappelijke druk?
  Vroeger had je vooral huismoeders die een oogje in het zeil konden houden. Vandaag ben je verplicht om met 2 te gaan werken of je leeft in armoede. Was dat een keuze die ouders genomineerd hebben of kwam dit door maatschappelijke druk?
  De druk op ouders is exponentieel groter dan 30-40 jaar geleden. Intussen blijft die druk groter worden. Mensen moeten nog flexibeler worden (flexijobs).
  Het is absurd om te verwachten dat ouders alle gevaren voor hun kinderen op hun schouders moeten dragen als de overheid die gevaren toelaat!

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 08:46
 • jersy

  het is niet omdat jij het een gokspel noemt, dat het dat ook is voor de wet
  er zal nog heel veel tijd over gaan voor de wet dat ook erkent ... als het er al zou doorkomen, want ik persoonlijk niet denk

  + ik vind dat jij nogal een pessimistisch beeld over de wereld hebt ... druk hier, druk daar, uitgeperst als een citroen .. *g*
  jij kan het misschien superdruk hebben en dat je daardoor niet kan kijken wat je kinderen doen, maar daarom hoef je dit niet te veralgemenen...

  als ik mij niet als gamer mag vergelijken met andere ouders, dan hoef jij dat met uw pessismisme ook niet te doen ... :)

  Reactie aangepast door jersy om 2017-11-24 om 17:25

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 17:17
 • valies jersy

  Spijtig genoeg kijken zelfs niet alle ouders naar het PEGI-label...
  Soit, enerzijds moeten mensen beschermd worden tegen zichzelf, want we zijn niet allemaal even geïnformeerd en/of geïnteresseerd, maar anderzijds moet je als ouder ook wel de verantwoordelijkheid opnemen, dat hoort nu eenmaal bij de taak van een ouder.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 09:03
 • http://www.4gamers.be/profiel valies

  Ik denk dat jullie mijn punt niet snappen.
  De onderzoeker pleit tegen het verbieden van gokken in games, maar zegt dat de ouders maar moeten meespelen met hun kinderen.
  Elk gokspel is verboden onder 18 jaar. Maar nu zou hij dat 'repressie' vinden, dus moeten ouders het maar doen. Wat een belachelijk argument is dat.
  Ik stel voor dat we wapenverkoop ook zo behandelen dan: niet 'repressief', de ouders moeten maar 'meespelen'.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 09:25
 • papfles

  Qua repressie denk ik dat de onderzoeker vooral wil vermijden dat het met de grove borstel is en dat de politiek van de ene kant van de schaal overhelt naar plots de andere kant. Niemand wil het principe waarbij "Er is hier 1 kleine die lawaai maakt op straat" leidt tot "Geen enkel kind mag nog op straat".

  Echter, zoals ook in het andere interview blijkt is het ook momenteel zo binnen de wetgeving dat dit fenomeen nog onder eCommerce wordt geklasseerd en daar is dus de regel "Ouders". (los van het feit dat je als ouder sowieso verantwoordelijkheid draagt over je kinderen, of die nu buiten spelen en mogelijk omver gereden worden, in-game aankopen kunnen doen of stenen naar voorbijrijdende fietsers gooien)

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 09:43
 • http://www.4gamers.be/profiel papfles

  Maar enfin. Waar heb ik gezegd dat je niet verantwoordelijk bent als ouder?
  De onderzoeker (die volgens mij weinig verstand heeft over wetenschap en hoe die werkt), zegt letterlijk dat je als ouder moet meespelen met je kind. Hij zegt ook dat hij het niet wil verbieden omdat dat repressie is.
  Wat is er zo moeilijk aan? EA biedt gokken aan in Battlefront 2. Gokken is verboden onder de 18 jaar. Dat wil zeggen dat je als verkoper niet mag verkopen aan mensen jonger dan 18 jaar. Maar nu is dat blijkbaar de verantwoordelijkheid van de ouder volgens de onderzoeker omdat het anders repressie is en dus moet vanaf nu elke ouder meespelen met videogames.
  Iedereen die hier ouder is: hoeveel tijd hebben jullie om elke keer als je kind gaat spelen op console, pc, mobiel,... mee te spelen?

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 10:06
 • papfles

  "Wat betreft regulering zijn we geen voorstander van een te grote repressie". Hij zeg dus niet "ik wil het niet verbieden omdat het repressie is" he.

  Ik zeg ook nergens dat jij zegt dat ouders geen verantwoordelijkheid dragen, toch? If so, my bad. Zoals bij mijn eerste reactie blijf ik erbij dat (ongeacht de stappen die reglementair gezet worden of niet) ouders hun rol moeten spelen. Meer zeg ik ook niet hoor :)

  Reactie aangepast door papfles om 2017-11-24 om 11:27

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 11:17
 • http://www.4gamers.be/profiel papfles

  Ik denk dat we effe naast elkaar praten.
  Mijn standpunt, effe los van wat de onderzoeker zegt: de lootboxes in Battlefront 2 zijn een gokspel (toch het systeem dat ze gingen implementeren, maar door de publieke reactie tijdelijk uitgeschakeld is). Onze minister heeft dit besloten op basis van de kansspelcommissie. In Frankrijk is men ook tot dat besluit gekomen. De staat Hawaii is tot dat besluit gekomen. Australië is tot dat besluit gekomen.
  Aangezien elk kansspel verboden is voor mensen jonger dan 18 jaar in België en ook niet verkocht kan worden aan mensen jonger dan 18 jaar, is dit niet de verantwoordelijkheid van de ouders, maar van de verkoper/aanbieder en de controle daarop is de verantwoordelijkheid van de overheid. Als ouder heb je natuurlijk ook de verantwoordelijkheid om die dingen niet voor je kinderen te kopen en het niet toe te staan als ze erom smeken.
  Mijn standpunt rond 'ouders zouden moeten meespelen' is even duidelijk: nee, dat moeten zij niet. Dat is een enorme druk die compleet onhaalbaar is in deze maatschappij.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 11:38
 • JonathanHuyghe

  Hallo! Ik ben de onderzoeker in kwestie. Ik ben het helemaal met je eens dat we niet alles op de schouders van ouders mogen leggen. In onze interviews met ouders zien we ook dat ze vaak niet de kennis hebben om een beslissing te nemen over het geschikt zijn van een spel of niet. Vandaar dat ik ook vermeldt dat er werk moet gemaakt worden van een duidelijke labeling of categorieën.

  Wat we willen vermijden is dat we plots een hele hoop games gaan verbieden in België en die allemaal over dezelfde kam scheren. Een spel als Assassin's Creed Origins heeft ook lootboxes, maar die kunnen enkel met in-game geld gekocht worden. Dat is iets wat volgens mij volkomen acceptabel is. Als we dan kijken naar betalende systemen, dan zien we ook nog altijd grote verschillen tussen games (hebben de bonussen een impact op het spel, kunnen ze geruild/verkocht worden, hoe groot is de randomness?). Als je daarin alles verbiedt, dan moet je ook een heleboel andere zaken buiten games gaan verbieden (ik denk maar aan Paninistickers).

  Het moet ook gezegd worden dat de minister gezegd heeft dat hij gokken in games wil verbieden, maar niet zegt wat dit precies inhoudt, en de kansspelcommissie is nog maar net begonnen met hun onderzoek, dus iets als Battlefront 2 is niet noodzakelijk gokken. Dat moet nog uitgemaakt worden.

  Tot slot wil ook zeggen dat we natuurlijk niet verwachten dat ouders uren per week gaan gamen met hun kind. Maar af en toe in de auto of aan tafel eens praten met hun kind over wat het aan het spelen is, en wat ze aan het doen zijn in een spel, dat zou ook al zeer waardevol zijn. Nu zien we dat zelfs dat niet altijd gebeurt.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 12:31
 • asgard0822 JonathanHuyghe

  Dank u, deze toelichting was nodig voor sommige ;)

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 13:25
 • http://www.4gamers.be/profiel JonathanHuyghe

  Bedankt voor je reactie. Kudos!
  Ik dacht dat Geens al beslist had om het te bannen en ging overleggen met Europa? Ik dacht dat de minister dat zei op basis van de bevindingen van de commissie?
  En dat het gokken is, daar hoef je geen onderzoek naar te voeren. Iedereen die de beta heeft gespeeld,kon zien dat het gokken was. Ik bedoel: natuurlijk wel een onderzoek, maar ik denk dat het zo klaar als een klontje is :-)
  Ook het patent van Activision toont aan dat dat het systeem dat ze gepatenteerd opzettelijk de bedoeling heeft om verslaving teweeg te brengen.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 17:17
 • jersy

  nee, volledig verkeerd
  geens heeft gezegd dat hij ging aankaarten met europa, meer niet. Geens is niet plots de superheld hier hoor .. hij heeft een populair thema gevonden en thats it
  daarbij heeft hij ook niets van concrete bewijzen, want kansspelcommisie is zelfs nog niet begonnen (lees interview met kansspelcommissie nog maar es na)
  Momenteel is het standpunt van europa dat dit niet belangrijk genoeg is om te bekijken (heeft hier een paar dagen zo opgestaan, is nog altijd niet veranderd)

  en vergeet niet wat europa juist is :
  men slaagt er niet in om een pesticide, waarvan bewezen is dat het 100% giftig is, te bannen.
  why? druk van de producent...

  over europa mag je terecht pessimistisch zijn, vergeet het maar dat dit er door geraakt...

  Reactie aangepast door jersy om 2017-11-24 om 17:24

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 17:22
 • http://www.4gamers.be/profiel jersy

  https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/geens-wil-gokken-games-verbieden

  Over welke spellen had hij het dan, of heeft hij de kar voor het paard gespannen :-)

  Nee, ik heb geen pessimistisch beeld over de wereld. Een realistisch beeld.
  Lees de onderzoeken naar de druk op werknemers, de onderzoeken naar de oorzaken van burnout, het boek van Dirk De Wachter.

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 17:58
 • Manderlay

  Ouders moeten zich maar 1st eens bezinnen of ze het wel aan kunnen op hun kinderen op te voeden ipv dit af te schuiven op maatschappij!

  • Geplaatst op 2017-11-24 om 23:22
 • Manderlay

  Enkele citaten:

  Ouders zijn bekaf na het werk, na de was en de plas, de boodschappen, eten verzorgen, administratie, enz...

  En nu nog eens een taak leggen bij de ouders als ze effe hun kind laten spelen, zodat de ouders ook eens tijd voor zichzelf hebben.

  Het is absurd om te verwachten dat ouders alle gevaren voor hun kinderen op hun schouders moeten dragen als de overheid die gevaren toelaat!

  Vandaag ben je verplicht om met 2 te gaan werken of je leeft in armoede. Was dat een keuze die ouders genomineerd hebben of kwam dit door maatschappelijke druk?

  Heeft te maken met opvoeden. Niemand verplicht ouders om beiden te gaan werken. Maar dan zal je met iets minder tevreden moeten zijn. Het is absurd om voor kinderen te kiezen en dan klagen dat het te druk is. Kon men al op voorhand weten dat het drukker zou zijn en had men er beter niet aan begonnen. Er is maar 1 iemand verantwoordelijk voor kinderen en dat zijn de ouders.

  • Geplaatst op 2017-11-25 om 00:03
 • http://www.4gamers.be/profiel Manderlay

  En jij hebt geen besef van de realiteit. Ouders kiezen ervoor om allebei te gaan werken? Ik daag je uit om een lening voor een huis te verkrijgen met slechts 1 inkomen.
  Of is dat ook een keuze? Nope. Hoeveel voorbeelden wil je?
  Weet je hoeveel mijn vriendin netto verdient? 1100 euro. Ik daag je uit om daarmee rond te komen gedurende een jaar.
  Enig idee hoeveel werkende mensen onder de armoedegrens leven? Enig idee hoeveel mensen in schulden staan als ze ziek worden? Enig idee hoeveel echte werklozen er zijn (dus niet die in de statistieken van de overheid, waarin pas afgestudeerden niet worden opgenomen, waarin chronisch zieke mensen niet worden opgenomen, waarin mensen in vdab opleidingen niet worden opgenomen)?
  Ga eens je huis uit, en ga eens naar een OCMW en vraag hoeveel mensen er met 1 loon steun nodig hebben. Je leeft in een bubbel.

  • Geplaatst op 2017-11-25 om 00:49
 • Manderlay

  Waarom lukt het mijn broer dan om met 1 loon een lening te krijgen? Ok hij gaat niet ieder jaar op reis. Misschien full time gaan werken heeft ze netto meer. Als men beide gaat werken komt men zeker rond maar je moet met geld kunnen omgaan!

  • Geplaatst op 2017-11-25 om 13:14
 • Manderlay

  Is gewoon zo als je met 2 fulltime gaat werken aan het minimumloon heb je netto 2600e. Kan je met gemak 750e lening mee afbetalen. Dan heb je nog 1850e over in de maand. Gas en elektriciteit z'n 150e, internet tv telefoon 40e, gsm 20e. Dan nog heb je z'n 1500e over per maand waarmee je boodschappen en de rest kan doen. Als je daar niet mee kan rondkomen weet ik het ook niet meer hoor. Nuja ik zal wel idioot zijn die er niets vanaf weet.

  • Geplaatst op 2017-11-25 om 17:29
 • http://www.4gamers.be/profiel Manderlay

  Ok. En nu je argument dat je niet verplicht bent om met 2 te gaan werken? Waar is dat naartoe? Dat telt niet meer zeker?

  • Geplaatst op 2017-11-25 om 18:03
 • Manderlay

  Neen niemand verplicht u gewoon met minder tevreden zijn en men komt er wel!

  • Geplaatst op 2017-11-25 om 18:13
 • crowdcontrol

  imo (In my opinion) zit ten eerste de aanleg voor 'Gokverslaving' in het DNA en dit komt lang niet altijd naar voren, tenzij het kind wordt blootgesteld aan gokken. Daarbij vraag ik me af wat er erger is dat een kind geld verbrast of een ouder iemand dat doet? Ten tweede vind ik dat de school hierin ook voorlichting kan geven. Als kinderen thuis komen gaan ze met andere kinderen spelen of video spelletjes doen. De ouder gaat hieraan echt niet (iedere dag) mee zitten doen, om dan te corrigeren wat wel en wat niet kansspellen zijn.

  Ik vraag me ook gelijk af of mijn tweede punt zin heeft? Sinds wanneer gaat een kind, voordat deze met iets begint nadenken of het gokken is? Ik denk dat dit bewustwording proces bij volwassen worden hoort. De conclusie imo is dat je het niet tegen houdt en de oplossing zou zijn dat je het kind niet al zijn geld laat verkwanselen, maar toezicht houdt op zijn/haar spaar geld. Wat tevens ook gebeurt bij oudere die in de schuldsanering zitten :).

  • Geplaatst op 2017-11-27 om 00:03

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.