Gaf Microsoft gegevens door aan National Security Agency?
Er is de laatste tijd behoorlijk veel te doen rond het feit dat bepaalde instanties spionagepraktijken zouden toepassen om informatie te vergaren. De bal ging aan het rollen toen Edward Snowden gevoelige informatie vrijgaf, waaruit bleek dat onder meer de Europese instanties afgeluisterd werden door Amerikaanse instellingen. Er is ondertussen al veel over geschreven en gesproken, maar The Guardian zegt nu bewijs te hebben dat Microsoft ook gegevens heeft vrijgegeven aan de National Security Agency.
Het gaat hierbij om Skype-gesprekken, Outlook-mails en SkyDrive-inhoud van de afgelopen 3 jaar. De samenwerking zou deel uitmaken van het PRISM-initiatief, waarbij men dus informatie vergaart. The Guardian beweert geheime documenten te hebben ingezien, waaruit blijkt dat Microsoft en tal van bedrijven binnen Silicon Valley samen zouden werken met Amerikaanse inlichtigendiensten. Men zou beveiliging kunnen omzeilen om zo gesprekken te kunnen volgen. Ook de CIA en FBI zouden toegang hebben gehad tot deze informatie. De NSA zou zelfs hebben gepocht dat het drie keer meer Skype-gesprekken kon volgen dankzij het PRISM-initiatief.
Microsoft heeft zelf gereageerd en stelt dat het enkel informatie deelt als het daartoe gedwongen wordt door wetgeving. Bovendien worden de aanvragen geweigerd als die niet geldig zijn. Enkel specifieke accounts zouden vrijgegeven worden en men zou niet meewerken aan een systeem waarbij bepaalde instanties gewoon vrijblijvend accounts kunnen aanpakken. Men benadrukt dat e rmeer transparantie moet zijn, zodat iedereen begrijpt wanneer het wel of niet kan plaatsvinden.
De National Security Agency zegt zelf dat het enkel gaat om onderzoek waarvoor er van rechtswege eisen zijn gesteld. Bovendien benadrukt het dat Microsoft zich enkel houdt aan de wet en dat de privacy van haar klanten voortdurend beschermt.