League of Legends heeft eindelijk voice chat, maar ...
Over de eventuele implementatie van voice chat in League of Legends wordt al lang gediscussieerd tussen voor- en tegenstanders. Voorstanders wijzen op het feit dat er zo makkelijker gecommuniceerd kan worden tussen teamgenoten en dat de game zo dus ook beter gespeeld kan worden. Bovendien zou voice chat er voor kunnen zorgen dat mensen zich meer gaan gedragen, want de toxische galspuwerij die men durft typen durft men niet altijd ook zeggen. Tegenstanders dan weer zeggen dat dat allemaal niet per se het geval is. Communicatie kan net zo goed stroever verlopen en de toxiciteit kan nog meer de pan uitswingen.
Bij ontwikkelaar Riot Games waren ze lang gekant tegen voice chat, maar onlangs werd de feature dan toch geïmplementeerd, alleen is de huidige vorm ervan niet de meerwaarde waarop sommigen gehoopt hadden. Voice chat werkt momenteel namelijk enkel voor pre-made teams, met andere woorden mensen die elkaar tot op zekere hoogte kennen en samen beslissen om de game als team te spelen. Vaak gebruiken zulke spelers sowieso al voice chat natuurlijk, bijvoorbeeld via Skype of Discord of een andere service, dus de in-game voice chat van League of Legends is niet plots de feature waar zij op zaten te wachten. Het enige wat dit nu doet is de mogelijkheid voorzien om via de client van League of Legends zelf voice chat te gebruiken, wat op zich natuurlijk ook wel zo zijn voordelen heeft, onder meer wat de kwaliteit van de audio betreft.
In principe zou dit ook nog handig zijn om te praten met LoL-spelers die je in de game wel op je vriendenlijst wil hebben maar niet per se via andere kanalen ook wil of kan spreken, om wat voor reden dan ook. Voor alle andere spelers die hoopten op deze manier makkelijker te kunnen communiceren met teamgenoten is het helaas ijdele hoop. De kans lijkt ook klein dat Riot het systeem in de nabije toekomst uitbreidt, simpelweg om de toxiciteit moeilijk onder controle te krijgen zou zijn. De vraag is natuurlijk of voice chat überhaupt wel een meerwaarde zou betekenen en kwalitatievere games zou opleveren voor een meerderheid van de spelers, want daar kunnen wel vraagtekens bij geplaatst worden.